1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészeti növények termesztése és növényvédelme II.

A 31-100 növényvédelmi szak számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Dinasztia Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 318 oldal
Sorozatcím: Növényvédelmi szakközépiskolák tankönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-7698-85-X
Megjegyzés: Tankönyvi szám: Nv-711. Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A zöldségnövény fogalma, szerepe a táplálkozásban
A zöldségnövény fogalma
A világon mintegy 250 termesztett zöldségfaj terjedt el, közülük a Magyarországon előforduló 40 faj is nagyon nagy... Tovább

Előszó

A zöldségnövény fogalma, szerepe a táplálkozásban
A zöldségnövény fogalma
A világon mintegy 250 termesztett zöldségfaj terjedt el, közülük a Magyarországon előforduló 40 faj is nagyon nagy alakgazdagságot mutat mind botanikai és kémiai, mind felhasználási, termesztési sajátosságaikat tekintve. Valamennyi termesztett növény, így a zöldségfélék fogalmának meghatározása is botanikai sajátosságaik, kémiai összetételük, felhasználási módjuk és céljuk, valamint egyéb tényezők figyelembevételével lehetséges.
A zöldségfajok közös jellemvonása, hogy lágy szárú egy- és több éves növények. Alapvető sajátosságuk, hogy fogyasztásra kerülő részeik nagyon sok értékes vitamint, ásványi sót, az élelmiszeriparban és a konyhatechnikában nélkülözhetetlen íz- és zamatanyagot tartalmaznak.
Több esetben nem hanyagolható el energiatartalmuk sem, hiszen közülük néhányan nagy szénhidrát- és zsírtartalmukkal tűnnek ki, sőt némelyik fontos fehérjeforrás is. Valamennyi faj nyersen vagy egyszerű házilagos, illetve tartósítóipari előkészítés után emberi táplálkozásra alkalmas.
Fontos termesztéstechnológiai jellemzőjük, hogy nagyon gyakran nemcsak a végleges helyre való magvetéssel, hanem palántaneveléssel vagy anyatövek ültetésével is szaporítják őket. A mezőgazdasági növények közül a palántanevelés csak a dohányra jellemző.
A zöldségnövények ápolása sok egyedi kezelést kíván, ezt a tulajdonságukat nagyrészt a termelési rendszerek és a nagyfokú gépesítettség korában is megőrizték. Termesztéstechnikai jellegzetességük az is, hogy széleskörűen elterjedt a fedett területeken való termesztésük, a palántanevelés és a hajtatás. Nagy részük folyamatosan érő, ezért betakarításuk csak nehezen gépesíthető. Sok közülük a gyorsan romló árut adó faj, amelyek azonnali fogyasztást, illetve feldolgozást igényelnek. Vissza

Tartalom

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS
Bevezetés 5
A zöldségnövény fogalma, szerepe a táplálkozásban 5
A zöldségnövény fogalma 5
A zöldségnövény táplálkozási jelentősége 6
A zöldségtermesztés fogalma 8
A zöldségtermesztés népgazdasági jelentősége 9
A zöldségtermesztés fejlesztésének fontosabb tényezői 18
A zöldségfélék növényrendszertani csoportosítása és származása 18
A zöldségfélék növényrendszertani besorolása 19
A zöldségfélék származása 21
A zöldségfélék elterjedésé a Földön 24
A hazai zöldségtermesztés története, termesztőkörzetek 25
A zöldségfélék termesztési mód Szerinti csoportosítása 31
Szaporító- és termesztőlétesítmények 33
A termesztőlétesítmények feladata 33
A növények hőigényének kielégítése 33
A fényellátás 36
Vízellátás a termesztőlétesítményekben 37
A fedett területek tápanyagellátása 38
A termesztőlétesítmények csoportosítása 39
Üvegházak és berendezések 40
Fóliás termesztőlétesítmények 42
A szaporító- és termesztőberendezések
általános növényegészségügyi vonatkozásai 48
A szaporító- és termesztőberendezések növényvédelmének helyzete 48
A nem fertőző betegségek okai 49
A fertőző betegségek okai 50
Kártevő állatok 51
Gyomok 52
Növényvédelmi eljárások 52
A termesztőberendezésekben alkalmazott növényvédelem 52
Zöldségnövények termesztésének
általános ismertetése 57
A zöldségfélék szaporítása 57
Ivaros (generatív) szervekkel való szaporítás 58
Ivartalan (vegetatív) szervekkel való szaporítás 59
A zöldségfélék ápolási, betakarítási, tárolási munkái 73
Ápolási munkák 73
Zöldségfélék betakarítása 76
A termények előkészítése értékesítésre 78
Zöldségfélék tárolása 78
A tárolás módjai
Általános magtermesztési ismeretek 85
Vetőmagtermesztés
A vetőmagtermesztés állami ellenőrzése 85
A vetőmagtermesztés helyzete, feltételei 86
A magtermesztés károsítói 89
AZ EGYES ZÖLDSÉGFAJOK LEÍRÁSA ÉS TERMESZTÉSTECHNOLÓGIÁJA
Burgonyafélék 93
Paprika 95
A paprika jelentősége 95
A paprika növénytani jellemzése 95
A paprika környezeti igénye 97
Termesztett fajták 98
A paprika termesztéstechnológiája 100
Az étkezési paprika szabadföldi termesztése 100
Az étkezési paprika hajtatása 105
A fűszerpaprika termesztése 107
A paprika növényvédelme 109
A paprika betegségei 109
Kártevő állatok 116
A paprika fontosabb gyomnövényei és vegyszeres gyomirtásuk 124
Gyomnövénytársulások 124
Vegyszeres gyomirtás 124
Paradicsom 126
A paradicsom jelentősége 126
A paradicsom növénytani jellemzése 126
A paradicsom környezeti igénye 127
Termesztett fajták 128
A paradicsom termesztéstechnológiája 130
A paradicsom szabadföldi termesztése 130
A paradicsom hajtatása 133
A paradicsom növényvédelme 136
A paradicsom betegségei 136
Kártevő állatok 143
A paradicsom fontosabb gyomnövényei 146
Kabakosok 147
Uborka 149
Az uborka jelentősége 149
Az uborka növénytani jellemzése 149
Az uborka környezeti igénye 150
Termesztett fajták 151
Az uborka termesztéstechnológiája 152
Szabadföldi termesztés 152
Az uborka hajtatása 156
Sárgadinnye 160
A sárgadinnye jelentősége 160
A sárgadinnye növénytani jellemzése 160
A sárgadinnye környezeti igénye 160
A sárgadinnye termesztett fajtái 161
A sárgadinnye termesztéstechnológiája 161
Szabadföldi termesztés 161
A sárgadinnye hajtatása 163
Görögdinnye 164
A görögdinnye jelentősége 164
A görögdinnye növénytani jellemzése 164
A görögdinnye környezeti igénye 164
Termesztett fajták 165
A görögdinnye termesztéstechnológiája 165
Szabadföldi termesztés 166
Spárgatök 167
A spárgatök jelentősége 167
A spárgatök növénytani jellemzése 167
A spárgatök környezeti igénye 167
Termesztett fajták 167
A spárgatök termesztéstechnológiája 168
A kabakosok növényvédelme 169
A kabakosok betegségei 169
Kártevő állatok 176
A kabakosok gyomnövényei és vegyszeres gyomirtásuk 178
Gyomnövények 178
Gyomirtás 179
Káposztafélék 181
A káposztafélék növénytani jellemzése 182
Fejes káposzta 184
A fejes káposzta jelentősége 184
A fejes káposzta környezeti igénye 184
Termesztett fajták 185
A fejes káposzta termesztéstechnológiája 186
Szabadföldi termesztés 186
A fejes káposzta hajtatása 189
Kelkáposzta 190
A kelkáposzta jelentősége 190
A kelkáposzta környezeti igénye 190
Termesztett fajták 190
Karalábé 192
A karalábé jelentősége 192
A karalábé környezeti igénye 192
Termesztett fajták 193
A karalábé termesztéstechnológiája 193
Szabadföldi termesztés 195
A karalábé hajtatása 195
Karfiol 197
A karfiol jelentősége 197
A karfiol környezeti igénye 197
Termesztett fajták 197
A karfiol termesztéstechnológiája 198
Szabadföldi termesztés 198
A karfiol hajtatása 199
A káposztafélék növényvédelme 201
A káposztafélék betegségei 201
A kártevő állatok 208
A káposztafélék gyomnövényei és vegyszeres gyomirtásuk 216
Gyomnövények 216
Vegyszeres gyomirtás 217
Gyökgumós zöldségfélék 219
A gyökgumósok növénytani jellemzése 220
A gyökgumósok környezeti igénye 221
Sárgarépa 222
A sárgarépa termesztéstechnológiája 223
Petrezselyem 225
A petrezselyem jelentősége 225
Fajtái, termesztéstechnológiája 226
Zeller 227
A zeller jelentősége
Környezeti igénye, fajtái, termesztéstechnológiája 227
Retek 228
A retek jelentősége 228
A retek termesztéstechnológiája 228
Cékla 230
A cékla jelentősége 230
A gyökér- és gumós zöldségfélék növényvédelme 232
A gyökér- és gumós zöldségfélék betegségei 232
Kártevő állatok 241
A gyökér- és gumós zöldségnövények gyomnövényei és vegyszeres
gyomirtásuk 245
Gyomnövények 245
Vegyszeres gyomirtás 245
Hagymafélék 247
A hagymafélék növénytani jellemzése 248
A hagymafélék környezeti igénye 248
Vöröshagyma 250
Termesztési módja
A vöröshagyma termesztéstechnológiája 250
Egyéves hagymatermesztés 251
Kétéves hagymatermesztés 251
Fokhagyma 254
A hagymafélék növényvédelme 255
A hagymafélék betegségei 255
Kártevő állatok 260
A hagyma gyomnövényei és vegyszeres gyomirtásuk 266
Gyomnövénytársulások 266
Vegyszeres gyomirtás 266
Levélzöldségfélék 269
Fejes saláta 270
A fejes saláta jelentősége 270
A fejes saláta növénytani jellemzése 270
A fejes saláta környezeti igénye 271
Termesztett fajták 271
A fejes saláta termesztéstechnológiája 272
Szabadföldi termesztés 272
A fejes saláta hajtatása 274
Spenót 276
A spenót jelentősége 276
Termesztett fajták 276
A spenót környezeti igénye 276
A spenót termesztéstechnológiája 277
A spenót hajtatása 277
A levélzöldségfélék növényvédelme 278
A levélzöldségfélék betegségei 278
Kártevő állatok 283
A saláta és a spenót gyomnövényei és vegyszeres gyomirtásuk 284
Gyomtársulások 284
Gyomirtás 284
Évelő zöldségfélék 287
Sóska 288
A sóska jelentősége 288
A sóska növénytani jellemzése 288
A sóska környezeti igénye 289
Termesztett fajták 289
A sóska termesztéstechnológiája 289
Spárga 290
A spárga jelentősége 290
A spárga növénytani jellemzése 290
A spárga környezeti igénye 291
Termesztett fajták 292
A spárga termesztéstechnológiája 292
Az évelő zöldségfélék növényvédelme 295
Az évelő zöldségfélék betegségei 295
Kártevő állatok 298
A sóska és a spárga gyomnövényei és vegyszeres gyomirtásuk 302
Vegyszeres gyomirtás 302-318
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv