| Előszó | 5 |
| Bevezetés | 7 |
| Tenyésztési alapismeretek | 11 |
| A szarvasmarha elnevezése ivar, életkor és hasznosítás szerint | 11 |
| A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai | 11 |
| Termelő (primer) értékmérő tulajdonságok | 14 |
| Tejtermelő képesség | 14 |
| Hústermelő képesség | 17 |
| Takarmányértékesítő képesség | 19 |
| Egyéb (szekunder) tulajdonságok | 20 |
| A szarvasmarha külső testalakulása | 23 |
| Mit mond a küllem a gyakorlatnak? | 23 |
| A szarvasmarha tenyésztése | 26 |
| Törzskönyv | 26 |
| Megjelölés,. nyilvántartásba vétel | 27 |
| ENAR | 27 |
| Teljesítményvizsgálat, adatok feldolgozása | 33 |
| Tenyészcél | 35 |
| Tenyészértékbecslés és kiválasztás (szelekció) | 37 |
| A párosítás alapelvei | 39 |
| Tenyésztési módszerek | 39 |
| Szarvasmarhafajták | 45 |
| Kettőshasznú fajta | 45 |
| A magyartarka-szarvasmarha | 45 |
| Tejtermelő fajták | 51 |
| Holstein-fríz | 51 |
| Jersey marha | 56 |
| Hungarofríz-fajta | 57 |
| Húsmarha fajták | 58 |
| A magyar szürke szarvasmarha | 58 |
| A hereford fajta | 65 |
| Charolais | 69 |
| Fehér-kék belga | 75 |
| Limousin | 78 |
| Az állat és környezete | 80 |
| Honnan tudjuk meg, hogy sikerült-e állataink környezeti igényeit kielégíteni? | 82 |
| Milyen a jó állattartó épület? | 82 |
| Állattartó épület helye | 85 |
| Járványvédelmi szempontok | 85 |
| A szarvasmarha környezeti igényei | 87 |
| Az istálló levegőminősége | 87 |
| Gyakoribb épülethibák okozta magatartásváltozások, következmények | 88 |
| Viselkedés hidegben | 88 |
| Viselkedés melegben | 89 |
| Viselkedés rossz nedvességtartalmú (páratartalmú) istállólevegőnél | 92 |
| viselkedés szennyezett istállólevegőnél | 93 |
| Viselkedés rossz padozatú, rossz pihenőterű istállókban | 95 |
| A takarmányozás - termék-előállítás - komfortérzet - egészségvédelem összefüggései | 100 |
| Emésztési sajátosságok | 102 |
| Magvak (abrakok, szemestakarmányok, erőtakarmányok) | 107 |
| Zöldtakarmányok | 110 |
| Szénák | 113 |
| Silók (erjesztett takarmányok, szilázsok, szenázsok) | 117 |
| Gyökér- és gumós takarmányok | 120 |
| Szalmafélék | 121 |
| Legelők | 123 |
| Az ivóvíz | 129 |
| A vemhesítés kérdései | 134 |
| Ivarérettség, tenyészérettség | 134 |
| Mikor termékenyítsünk? | 136 |
| Miért nem ivarz ik? | 137 |
| Tenyészüsző-nevelés | 138 |
| A tenyészüsző-nevelés biológia háttere | 139 |
| Mikor történjen a tenyésztésbe vétel? | 140 |
| A tenyészüsző takarmányozása | 141 |
| Vemhes lett-e üszőnk vagy tehenünk? | 144 |
| Hogyan készítjük elő ellésre tehenünket? | 145 |
| Elapasztás | 145 |
| Ellés | 148 |
| Az újszülött borjú ápolása | 155 |
| Tehénistállók | 157 |
| Kötött rendszerű tehénistállók | 158 |
| Kötetlen rendszerű tehéntartás | 160 |
| A termelésarányos takarmányodzás | 162 |
| Néhány kérdés a tejelő tehenek takarmányoz ásával kapcsolatban | 165 |
| borjúnevelés | 173 |
| Tej- és tejzsírpótó tápszerek | 178 |
| A borjak tartásának állatvédelmi szabályai | 190 |
| A jó tejminőség egyik legfosntosabb feltétele a szakszerű fejés | 193 |
| Kézifejés | 193 |
| Milyen kézi fejés-fogások vannak? | 193 |
| A kézi fejés szabályai | 194 |
| Gépi fejés | 195 |
| Tejhigiéniai szabályok | 216 |
| Tej kezelése | 220 |
| A fejőgép szerkezete, működése | 222 |
| Fejési rendszerek | 229 |
| Fejőberendezések tisztítása | 234 |
| A szarvasmarha hizlalása | 238 |
| Húsmarha | 246 |
| Múlt, jelen, jövő | 246 |
| A hústehén tartása | 250 |
| A borjú | 257 |
| A növendéküsző | 258 |
| A hízómarha | 260 |
| Irodalom | 264 |