A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Amíg az állatorvos megérkezik

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó Kft
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 223 oldal
Sorozatcím: Házunk táján
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-234-457-X
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A vállalkozások korát éljük. S ha már valaki vállalkozik, nyereséget szeretne! Az állattenyésztésre, -tartásra vállalkozó minden eredményét, befektetett tőkéjét és munkájának gyümölcsét elviheti egy betegség, de ha nem is ilyen drasztikus a kár, minden megbetegedés hatására csökken a termelés, romlik az eredmény.
A kistermelők körében jól ismert állatorvos szerző az állattartásra vállalkozóknak nyújt segítséget ahhoz, hogy minél kisebb kockázattal termelhessenek. Rövid bevezető után állatfajonként ismerteti és fotókon is bemutatja azokat a gyakorlati, tartással, takarmányozással, szaporítással, gondozással kapcsolatos teendőket, amelyekkel kiküszöbölhetők a termeléscsökkenéssel kapcsolatos károk, megelőzhetők a betegségek.
Nem a gyógyítással kapcsolatos feladatokról szól tehát elsősorban, hanem a megelőzés a cél.
A szerzővel együtt valljuk.
Jó környezet és tartás=egészség=jó termelés=jövedelem!

Tartalom

Előszó5
A betegségek megelőzésének általános szempontjai7
Betegségmegelőzés jó környezettel7
Honnan tudjuk, hogy sikerült-e állataink környezeti igényeit kielégíteni?8
Milyen a jó állattartó épület?8
Az állattartó épület helye9
Járványvédelmi szempontok9
Betegségmegelőzés zárt állattartó épületben10
Betegségmegelőzés jó takarmánnyal és szakszerű takarmányozással21
Keveréktakarmányok (tápok)22
Magvak (abrakok, szemestakarmányok, erőtakarmányok)28
Zöldtakarmányok31
Szénák34
Szilázsok (erjesztett takarmányok, silózott takarmányok, szenázsok)37
Gyökér- és gumós takarmányok40
Szalmafélék41
Legelők42
Melléktermékek45
Az ivóvíz47
Mi a különbség az egészség, a csökkent termelőképesség és a betegség között?51
A fertőző betegségek megelőzésének lehetőségei53
A fertőző betegségek jellemzői53
A sertésbetegségek megelőzése61
Az egészséges sertés viselkedése61
Hogyan válasszunk tenyészanyagot?63
Életerős utódokat!66
Miért nem ivarzik kocasüldőnk?66
Mik az ivarzás külső jelei?69
Mikor és hogyan búgassunk vagy termékenyíttessünk, hogy kocánk vemhes legyen?70
Honnan tudjuk, hogy vemhes lett-e a kocánk?72
A vemhes koca egészségvédelme72
Teendőink a fialás körül75
A fialás legfontosabb környezeti feltételei78
Mikor hívjunk fialáskor vagy fialás után állatorvost?80
Hogyan takarmányozzuk szoptató kocánkat, hogy elegendő teje legyen?81
Hogyan őrizzük meg malacaink egészségét?82
A kisüzemi malacállomány leggyakoribb betegségei választásig, azok megedződésének lehetőségei84
Vírusos hasmenés84
Malacok fertőző elhalásos bélgyulladása84
Újszülött malacok kólihasmenése85
Újszülött malacok eléhezése87
A malacok reszketőkórja88
Fiatal malacok ún. fehér hasmenése88
Vashiány okozta malacvérszegénység89
Malacok kenőcsös bőrgyulladása91
Malacok hurutos-gennyes tüdőgyulladása ("cemenbetegség", "betonköhögés")92
Malacok sztreptokokkózisa92
Ödémabetegség93
Választott malacok kólihasmenése98
Battériás (ketreces) malactartás98
Mikor ivartalaníttassunk?99
Mit tegyünk, hogy sertéshizlalásunk gazdaságos legyen?99
Hogyan etessünk?101
Öreg sertések, kiselejtezett kocák nagy tömegre hizlalása103
A hízlalás közben leggyakrabban előforduló betegségek103
Sertésdizentéria103
Hízósertések idült légzőszervi betegsége104
Értékesítés, szállítás105
A szarvasmarha-betegségek megelőzése107
Az egészséges szarvasmarha viselkedése107
Mire figyeljünk, ha jól tejelő tehenet akarunk választani?109
A vemhesítés és a vemhes tehén egészségvédelme110
Mikor termékenyíttessünk, hogy üszőink biztosan vemhesek legyenek110
Az ivarzás jelei110
Miért nem ivarzik?111
Hogyan neveljük és takarmányozzuk üszőinket, hogy egészséges, életképes borjút elljenek?111
Hogyan készítjük elő tehenünket?113
Teendőink az ellés körül116
A közelgő ellés jelei, az ellés szabályos lefolyása116
Elléskori teendőink120
Mikor és hogyan segítsünk elléskor?120
Teendők az újszülöttel123
Mikor hívjunk az elléshez állatorvost?126
A korai borjúmegbetegedések megelőzése, különös tekintettel a kólihasmenésre126
A tehén egészségvédelme ellés után128
Az ellésre való rossz előkészítés következményei129
Anyagforgalmi betegségek129
Ellési bénulás129
Ketózis131
A leggyakoribb emésztőszervi borjúbetegségek (hasmenés, felfúvódás) megelőzése szakszerű táplálással131
Hogyan takarmányozzuk, hogyan fejjük tehenünket, hogy minél kevesebb legyen a tőgygyulladás és minél több legyen a tej?136
A fejés alapszabályai137
Miről vesszük észre a tőgygyulladást?140
A hízlalási mód, a gazdaságosság és a betegségmegelőzés néhány gyakorlati összefüggése141
Néhány speciális hízlalási mód142
A hízlalási folyamán leggyakrabban előforduló rendellenességek és megelőzésük143
A juhbetegségek megelőzése147
Az egészséges juh viselkedése147
Életerős bárányokat!149
Mikor vemhesíthetők jerkéink?149
Mik az ivarzás jelei?149
Mikor és hogyan pároztassunk?150
Az anya egészségvédelme a vemhesség alatt150
Gyakoribb betegségek151
Teendőink az elés körül152
A korai báránybetegségek megelőzése153
Az anya egészségvédelme ellés után154
Néhány "fogás" nagyobb juhászatok szaporodási eredményeinek javítására154
Hogyan takarmányozzuk bárányainkat, hogy fejlődésük zavartalan legyen?156
Gyakoribb megbetegedések158
Néhány hízlalási mód158
A juhásza gazdaságosságának és a parazitás betegségek megelőzésének alapja a szakszerű legeltetés160
Minden évben végrehajtandó, betegségmegelőző teendők161
A házinyúl betegségeinek megelőzése165
Az egészséges nyúl viselkedése165
Betegségmegelőzés jó tartással166
Milyen legyen a nyúlketrec?168
Betegségmegelőzés szakszerű takarmányozással170
Néhány gyakorlati takarmányozási tanács171
Hogyan alakítsuk ki tenyészetünket?174
Életerős kisnyulakat!175
Mikor pároztassunk?175
Gyakoribb ivarzási rendellenességek176
Honnan tudjuk, hogy vemhes lett-e nyulunk?177
A vemhes anya egészségvédelme177
Teendőink fialáskor178
Egészségesek-e nyúlfiókáink?179
Választás utáni teendők179
A leggyakoribb betegségek és megelőzésük179
Szopós korban előforduló betegségek181
Választási korban előforduló betegségek181
A felnőttkor betegségei182
A pecsenyecsirke és a tojótyúk betegségeinek megelőzése185
Az egészséges és a beteg csirke, tyúk viselkedése186
A termelés és az egészségi állapot néhány összefüggése187
Az istállótípusok és a betegségek188
Mélyalmos istálló188
Trágyaaknás istálló190
Rácspadlós istálló191
Ketreces istálló191
Hogyan előzzük meg a környezeti ártalmak miatt fellépő betegségeket pecsenyecsirke-hizlaláskor?193
A naposcsibék fogadása193
Az árutojás-termelés környezeti feltételei197
A tojóállományokban előforduló gyakoribb problémák199
A lúd betegségeink megelőzése201
A termelés és az egészségvédelme néhány összefüggése201
Az előnevelés alatti kiesések csökkentése201
Az utónevelés alatti kiesések csökkentése206
Tömőalapanyag-előállítás (hízlalás) és az egészségvédelem209
A tömés "fortélyai"211
A tömés technikája213
A hús- és toll-liba kiesések csökkentése214
Irodalom217

Dr. Böő István

Dr. Böő István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Böő István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv