kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Medicina Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 240 oldal |
| Sorozatcím: | Az egészségnevelés szakkönyvtára |
| Kötetszám: | 7 |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 18 cm x 12 cm |
| ISBN: | 963-240-790-3 |
| Előszó (Dr. Marton Tibor) | 5 |
| A helyes táplálkozás élettani alapjai (Dr. Zsinka Ágnes) | 9 |
| Táplálkozás, táplálékfelvétel; tápanyagok és jelentőségük | 9 |
| Zsírok | 13 |
| Szénhidrátok | 15 |
| Ásványi anyagok | 16 |
| Makroelemek | 16 |
| Mikroelemek (nyomelemek) | 17 |
| Vitaminok | 18 |
| Zsírban oldódó vitaminok | 19 |
| Vízben oldódó vitaminok | 20 |
| A tápanyagok emésztése és felszívódása | 21 |
| A tápanyagszükségletet befolyásoló tényezők (Dr. Dworschák Ernő) | 25 |
| Tápanyagszükségleti javaslatok (Dr. Bouquet Dezső) | 28 |
| A táplálkozási ritmus (Dr. Bouquet Dezső) | 33 |
| A legfontosabb élelmiszereink összetételének jellemzése tápanyagsűrűségük segítségével (Dr. Dworschák Ernő) | 36 |
| Az étrend-összeállítás módja és főbb szempontjai (Dr. Gouquet Dezső) | 64 |
| Tárolás és konyhatechnológiai feldolgozás közben keletkező veszteségek | 74 |
| Étrendminta bemutatása | 75 |
| Az étrend kalória- és tápanyagtartalmának ellenőrzése a felhasznált élelmiszerek alapján való számítással | 77 |
| A különböző életkorúak táplálkozása (Dr. Zsinka Ágnes) | 83 |
| A csecsemő táplálása | 83 |
| Az óvodások táplálása | 86 |
| A kisiskolások táplálása | 88 |
| A serdülőkorúak táplálása | 89 |
| Az időskorúak táplálkozása (Dr. Zajkás Gábor) | 92 |
| A fizikai igénybevétel és a táplálkozás (Dr. Zsinka Ágnes) | 95 |
| A szabad idő és a táplálkozás (Dr. Bouquet Dezső) | 97 |
| Táplálkozás különböző fiziológiás állapotokban (Dr. Zsinka Ágnes) | 101 |
| Terhesség és szoptatás | 101 |
| Táplálkozási tanácsok enyhe, múló betegségek esetében (Dr. Zajkás Gábor) | 106 |
| A gyomor-bélhurutok | 106 |
| A lázas állapot diétája | 112 |
| A táplálkozás és a tápláltsági állapot összefüggése (Dr. Zajkás Gábor) | 115 |
| A tápláltsági állapot megítélése és mérése | 116 |
| Az ideális testsúly, kövérség, soványság és ezek befolyásolása táplálkozással | 126 |
| A szakszerűtlen "diéták" | 136 |
| Az alapvető élelmiszerekkel kapcsolatos higiénés tudnivalók (Dr. Marton Tibor) | 140 |
| A hús higiénés tudnivalói | 142 |
| A tej higiénéje | 144 |
| A kenyér higiénés kezelése | 146 |
| A tojás higiénéje | 149 |
| Élelmiszer-vásárlás piacon, üzletben (Dr. Marton Tibor) | 151 |
| Az élelmiszerek tárolása (Dr. Marton Tibor) | 154 |
| Tárolás hűtőszekrényben | 154 |
| Hűtőszekrényen kívüli tárolás | 158 |
| Az élelmiszerek rovar és rágcsáló elleni védelme | 159 |
| A vegyszerek tárolása az éléskamrában | 160 |
| Általános háztartási higiénés tanácsok (Dr. Novotny Tibor) | 161 |
| Edények, eszközök | 161 |
| A nyersanyagok előkészítése és az ételkészítés | 163 |
| Az étkezés körülményei | 167 |
| Mosogatás | 169 |
| A mérgező élelmianyagok | 171 |
| Ételmérgezések, ételfertőzések | 172 |
| A családi rendezvények | 175 |
| Az élelmiszerek házi tartósítása | 176 |
| A disznóölés | 178 |
| Kirándulás, túristaút | 179 |
| Mellékletek | 183 |