1.034.171

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A vállalati termelés szervezése és ökonómiája

Mezőgazdasági vállalati gazdaságtan II.

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 431 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-230-177-3
Megjegyzés: Fekete-fehér grafikonokkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó11
A vállalati termelés rendszere és az ágazatok tervezése (dr. Tóth M. - dr. Szakál F. Dr. Székely Cs.)13
Meggondolások a vállalati termelés szervezésekor15
A termelés iránya15
A termelés koncentrálódása és a szakosodás17
A termelési kooperációk18
A mezőgazdasági vállalatok ágazati rendszere19
Az ágazatok szerkesztésének (tervezésének) alapjai27
A rendszerszemléletű szerkesztés fő vonásai27
Az ágazatok szerkezete29
Az egyes ágazattípusok ismertetése33
Az ágazatok kapcsolatai36
Az ágazatok szerkesztése39
Irodalom51
Állattenyésztő ágazatok szervezése és ökonómiája (dr. Bobos K.)53
Az állattenyésztő ágazatok szervezésének alapjai55
Az állattenyésztés népgazdasági feladatai és irányítása55
Az állattenyésztő ágazatok kialakítása58
A takarmánygazdálkodás szervezése70
A szarvasmarha-ágazat szervezése92
Az ágazat népgazdasági jelentősége és fejlesztési feladatai92
A hasznosítási irány megválasztása95
Az árutejtermelő ágazat szervezése97
A húshasznú ágazat szervezése113
A borjú- és növendékállat-nevelés szervezése120
A marhahizlalás szervezése124
A sertéságazat szervezése130
Az ágazat gazdasági jelentősége és üzemi formái130
A termelési cél és a fajta megválasztása132
Az ágazat méretének meghatározása133
A tenyésztés szervezése140
A hizlalás szervezése146
Az állatállomány változásának grafikus ábrázolása148
Az ágazat jövedelmének megállapítása és optimalizálása150
A juhágazat szervezése és ökonómiája (dr. Burján Ambrus)155
Az ágazat helyzet, fejlesztési tendenciája155
Közbenső termékek és szolgáltatások gazdasági értékelése156
A juhágazat takarmányellátásának szervezése és ökonómiája157
Az anyagtartás és a báránynevelés szervezése és ökonómiája158
Az ürütartás szervezési és ökomóniai kérdései166
Az ágazati termelés szerkezetének kialakítása hagyományos eljárással167
Az ágazati termelés együttes technikai-ökonómiai optimalizálása lineáris programozással171
Balromfitenyésztő ágazatok szervezése és ökonómiája (dr. Galicz T.)173
Népgazdasági és vállalati jelentősége173
Baromfiágazat megválasztása és kialakítása175
Termelésszervezés. A termelésre ható tényezők179
Tojástermelés183
Baromfihús-termelés193
Fiatal állatok hizlalása195
Felnőttbaromfi-hizlalás200
Egyéb állattenyésztési ágazatok szervezése202
A haltenyésztés szervezése202
A lótenyésztés szervezése205
A nyúltenyésztés szervezése207
A méhészet szervezése209
Irodalom212
Növénytermesztő ágazatok szervezése és ökonómiája215
A növénytermesztő ágazatok szervezésének alapjai (dr. Tóth M.)217
A földhasználat, a vetésszerkezet és a termelés területi elhelyezése217
A fermés nagysága és a hozam - ráfordítás alakulása a növénytermesztésben221
A talaj termőképességének növelése227
A trágyázás szervezése és ökonómiája235
A búzatermesztés szervezése (dr. Kiss K.)238
A búzaatermesztés vállalati sajátosságai238
A termesztési technológia gazdasági jellemzői239
Az ágazat mérete, szerkezete és kapcsolatai240
A termelés színvonala241
A búzatermesztés jövedelmezősége245
Az egyéb gabonafélék termelésének szervezése246
A kukoricaágazat szervezése és ökonómiája (dr. Tőzsér J.)250
Az ágazat üzemi jelentősége, helyzete és fejlesztése250
Az ágazat vállalati termelési célja és üzemi formái252
Az ágazat termelési célja252
Az ágazat üzemi formái252
Az ágazat szerkezete, kapcsolatai és méretezése255
A technológiai rendszerek és változatok közötti ökonómiai választás lehetősége259
Az ágazat gazdaságossága és jövedelmezősége266
A burgonyaágazat szervezése és ökonómiája (dr. Tőzsér J. - dr. Takács L.)272
A termelési cél és az üzemi forma273
Az ágazat mérete és szerkezeti felépítése275
Az ágazati technológia rendszere277
Az ágazat gazdaságossága278
A cukorrépa-ágazat szervezése és ökonómiája (dr. Burján A.)282
A cukorrépa-termesztés és -feldolgozás összehangolása283
Az ágazat termelésszerkezetének kialakítása284
A lucernaágazat szervezése és ökonómiája (dr. Burján A. - dr. Kiss K.)288
A termelés célja, mérete és rendszere290
A termesztés szervezése és ökonómiája292
A betakarítás, tartósítás, valamint a feldolgozás szervezése és ökonómiája296
A lucernaágazat szerkesztése303
A rét- és legelőgazdálkodás szervezése (dr. Kiss K.)310
A természetes gyepterületek gazdasági jellemzése310
A természetes gyepterületek termelési színvonalának kialakítása311
A természetes gyepterületek használatának szervezése314
Mesterséges (telepített) gyepek szervezési kérdései316
Egyéb szántóföldi növénytermesztési ágazatok szervezése és ökonómiája (dr. Kiss K.)317
A dohány termesztésének szervezése és ökonómiája318
Az olajat adó növények termesztésének szervezése és ökonómiája320
A hüvelyes növények termesztésének szervezése és ökonómiája323
A hüvelyes növények termesztésének általános kérdései323
A kertészeti ágazatok és a fagazdasági tevékenység szervezésének ökonómiai alapjai325
A zöldségtermesztés szervezése (dr. Czár M.)325
A zöldségtermesztés népgazdasági és vállalati jelentősége326
A gyümölcstermesztési ágazatok szervezésének ökonómiai alapjai (dr. Ernyey Gy. - dr. Tóth M.)340
A szőlő- és borágazat szervezése és ökonómiája (dr. Ernyey Gy.)353
Mezőgazdasági vállalatok fagazdasági tevékenységének ökonómiai alapjai (dr. Kiss K.)360
Irodalom363
A szolgáltató és az ipari jellegű ágazatok szervezése és ökonómiája369
A szolgáltató ágazatok szervezésének alapjai (dr. Burján A.)371
A szolgáltatótevékenységek főbb típusai371
A szolgáltatótevékenységek ökonómiai és szervezési sajátosságai372
A szolgáltatótevékenységek ágazati rendszere373
A szolgáltató ágazatok üzemeltetése374
Új szolgáltató ágazat létesítése vagy kiegészítése374
A szolgáltatóeszközök élettartamának, selejtezési idejének meghatározása376
Az eszközök költségeinek a felosztása a felhasználó ágazatok között377
A szolgáltató ágazatok kialakítása378
A gépüzem szervezése és ökonómiája (traktor-, kombájn-, szállító- és javítóüzem (dr. Burján A.)379
A gépesítés feladata, fejlődése379
A gépüzem ágazati rendszere, kapcsolatai380
A gépüzem szervezésének ökonómiai sajátosságai380
A gépüzemi szolgáltatások költségének terhelése a felhasználó ágazatokra387
A traktorüzem szervezése és ökonómiai sajátossága391
A szállítóüzem szervezési és ökonómiai sajátosságai391
A gépjavítás, karbantartás és üzemanyag-ellátás sajátosságai393
Az öntözés szervezése és ökonómiája (dr. Tőzsér J.)394
Az öntözés célja, sajátosságai394
Az öntözés célja, formái396
Az öntözési szolgáltatás ágazati kialakítása398
Az öntözési ágazat méretezése400
Az öntözési ágazat gazdaságossága402
Növényvédelmi szolgálatatás (dr. Bukta B.)407
A növényvédelmi tevékenység célja sajátosságai408
A növényvédelem ökonómiai jelentősége410
Növényvédelmi erőforrások412
Az erőforrások ökonómiai vonatkozásai412
A növényvédelmi szolgáltatások szervezése415
A növényvédelmi szolgáltatókapacitás kialakítása és működtetés szervezeti formája419
A keveréktakarmány-gyártás helyzete Magyarországon420
A keveréktakarmány-etetés és a keverőüzemek létesítésének gazdaságossága420
A keverőüzemi technológia és a teljesítmény megválasztásának szempontji421
Az üzemelés szervezése422
Vetőmagüzem szervezése (dr. Kovács G.)424
A vetőmag, valamint a vetőmag-feldolgozás szerepe és jelentősége424
A vetőmag-feldolgozás műveleteinek szervezése424
Áruvetőmag-feldolgozó üzemek létesítésének szempontjai425
A vetőmag-feldolgozás költségei, gazdaságossága426
Az ipari tevékenység szervezése és ökonómiája (dr. Kovács G.)426
Az ipari tevékenység fogalma, csoportosítása426
A mezőgazdasági vállalatokban folytatott ipari tevékenység kialakításának okai és feltételei427
Az ipari tevékenység szerepe a vállalati gazdálkodásban429
Az ipari tevékenység kialakításának sajátosságai429
Irodalom430
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A vállalati termelés szervezése és ökonómiája A vállalati termelés szervezése és ökonómiája

A lapélek kissé foltosak.

Állapot:
2.440 Ft
1.220 ,-Ft 50
18 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
A vállalati termelés szervezése és ökonómiája A vállalati termelés szervezése és ökonómiája A vállalati termelés szervezése és ökonómiája

Az előzéklapon tulajdonosi bejegyzés látható.

Állapot:
2.440 ,-Ft
37 pont kapható
Kosárba
konyv