| Bevezetés | 5 |
| A vállalkozások gazdasági környezete | 7 |
| A gazdaság intézményrendszere | 7 |
| Államhatalmi szervek | 8 |
| Államigazgatási szervek | 10 |
| Érdekképviseleti szervek | 13 |
| A gazdaságirányítás | 14 |
| Fogalma | 14 |
| Fajtái | 14 |
| Az állami beavatkozás eszközei | 18 |
| A gazdaságpolitika és főbb területei | 18 |
| Költségvetési politika | 19 |
| Pénzintézetek, pénzforgalom | 25 |
| A bankrendszer | 25 |
| A magyar bankrendszer elemei | 26 |
| Az infláció | 32 |
| A vállalkozások pénzforgalma | 34 |
| Fizetési módok | 41 |
| Bankszámlák közötti elszámolások | 41 |
| Csekk | 42 |
| Fizetési biztosítékok | 43 |
| A banki szolgáltatások | 44 |
| Készpénzfizetés, házipénztár | 44 |
| Hitelezés | 49 |
| A hitelezés szempontjai | 49 |
| A hitelképesség | 49 |
| Hiteltípusok | 52 |
| Vállalkozások által igénybe vehető hitelek | 53 |
| Az értékpapírok főbb formái és a tőzsde | 55 |
| Az értékpapírok fogalma | 55 |
| Az értékpapírok csoportosítása | 55 |
| Az értékpapírok főbb fajtái Magyarországon | 56 |
| A tőzsde | 59 |
| Fajtái | 59 |
| Működése | 60 |
| Ügyletek | 60 |
| Árfolyamok | 61 |
| A vállalkozás vagyona | 63 |
| A vagyon fogalma | 63 |
| Eszközök csoportosítása | 63 |
| Amortizáció fogalma, elszámolása, ezzel kapcsolatos számítások | 65 |
| Értékvesztés | 67 |
| Selejtezés | 67 |
| Források csoportosítása | 68 |
| A saját és idegen források szerepe, bevonásuk szempontjai | 68 |
| A vagyonérdekeltség | 72 |
| A vagyonalap változása | 73 |
| Az eszközök fejlesztése | 73 |
| A fejlesztés módjai | 74 |
| A beruházások fogalma, beruházás-hatékonyság | 75 |
| A fejlesztés forrásai | 76 |
| A fejlesztés különleges formái: llízing, franchising, know-how, licencia | 79 |
| Beruházás-gazdaságossági mutatók és számítások | 79 |
| A készletgazdálkodás fogalma | 84 |
| A készleteket meghatározó tényezők | 85 |
| A készletek fajtái | 87 |
| A készletek elemzése, mutatói | 89 |
| A vállalkozás munka- és bérügyei | 95 |
| A munkaerő-gazdálkodás | 95 |
| Milyen előírásokat kell figyelembe venni a dolgozók alkalmazásakor | 98 |
| Üzleti létszámgazdálkodás | 109 |
| A munkaerő-hullámzás vizsgálata | 110 |
| Munkabeosztási formák | 111 |
| Az alkalmazható munkaidőrendszerek | 111 |
| A termelékenység számítása, naturális mutatói, elemzése | 111 |
| A bérgazdálkodás | 113 |
| Alapfogalmak | 113 |
| A bérek nagyságát meghatározó tényezők | 115 |
| A vendéglátás dolgozóinak bérezése | 115 |
| A bérköltséggel kapcsolatos gazdasági számítások | 117 |
| A vállalkozás eredményessége | 119 |
| Az eredményesség és a jövedelmezőség | 119 |
| A számviteli és a közgazdasági eremény | 119 |
| Az eredmény kimutatása, ezzel kapcsolatos előírások | 120 |
| Az eredményesség elemzésének szempontjai | 121 |
| Az eredményesség, a fizetőképesség, és a pénzgazdálkodás | 124 |
| A jövedelemszabályozás: a társasági adó | 126 |
| A vállalkozások beszámolási kötelezettsége | 127 |
| Az éves beszámoló | 127 |
| A leltár | 130 |
| Elszámoltatás | 134 |
| Indexek, az indexek fajtái, jelentőségük | 141 |
| A szállodai gazdálkodás sajátosságai, az ezzel kapcsolatos mutatók | 147 |
| Az üzleti terv | 151 |
| Az üzleti terv szükségessége | 156 |
| Induló vállalkozás üzleti terve | 158 |
| A vállalkozás vezetése | 163 |
| A vezető szerepe, a vállalkozó és a menedzser | 163 |
| A vállalkozás szervezeti felépítése | 166 |
| A belső ellenőrzés | 168 |