776.580

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Vendéglátó gazdálkodási ismeretek

Szerző
Lektor

Kiadó: Képzőművészeti Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 199 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN: 963-337-008-6
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 21012/2. Fekete-fehér ábrákkal.

Fülszöveg

A vendéglátó szakoktatás számára készült korszerű tankönyv a gazdálkodás mélyebb összefüggéseit mutatja be. Részletesen ismerteti a vállalkozások működése során felmerülő kérdéseket, többek között:
- a vendéglátó gazdálkodások fogalmát, jellemzőit,
- a vállalkozások vagyonát, a velük való gazdálkodási előírásokat,
- a munkaerő- és bérgazdálkodást,
- a gazdálkodás eredményességének fogalmát, kimutatását,
- a vállalkozások beszámolási kötelezettségét.
A tankönyv összeállításakor a legfrissebb jogszabályok előírásait vettük figyelembe.

Tartalom

Bevezetés9
A vendéglátó vállakozások11
A vállalkozás fogalma, jellemzői11
A vendéglátás helye a nemzetgazdaságban12
A vállalkozások vagyona15
A vagyon fogalma, felosztása15
A vállalkozási tevékenységhez felhasznált eszközök fajtái16
A források fogalma, csoportosítása19
Az amortizáció21
Az amortizáció fogalma, alapkategóriái21
Amortizáció-számítási módszerek22
Döntési lehetőségek az amortizációval kapcsolatban24
Állami szabályozás25
Értékvesztés, selejtezés26
A készletgazdálkodás szükségessége, módszerei26
A készlet fogalma26
A készleteket meghatározó tényezők27
A készletfajták29
A készletgazdálkodás területei33
A készletek elemzése, a készletgazdálkodás elemzésénél használt mutatók35
A fejlesztés fogalma, fajtái, az eszközök fejlesztésének tervezése38
A fejlesztés fajtái39
A fejlesztés forrásai40
A fejlesztés különleges módjai43
A beruházások fogalma, fajtái47
A beruházások csoportosítása47
A beruházással kapcsolatos döntések48
A beruházások költségeinek elszámolása49
A beruházások hatékonysága50
Munkaerő- és bérgazdálkodás51
Munkaerő-gazdálkodás51
A létszámszükséglet meghatározása51
Üzleti létszámgazdálkodás55
A munkaviszonyra vonatkozó jogszabályi előírások57
Munkaidő-beosztási formák73
A munkaidővel kapcsolatos nyilvántartási kötelezettségek73
Munkavállalás az Európai Unióban74
A létszámmal és a termelékenységel kapcsolatos számítások74
A bérgazdálkodás és az ösztönzési rendszer75
A munkabérrel kapcsolatos alapfogalmak76
A munkabérek nagyságát befolyásoló tényezők77
Bérezési formák78
A munkabérek kiszámítása80
Az ösztönzési rendszerek alaptípusai a vállakozásoknál80
A bérköltséggel kapcsolatos gazdasági számítások81
A gazdálkodás eredményessége83
Az eredményesség fogalma83
Az eredmény képződésének folyamata84
Az eredmény számviteli kumutatása85
Az eredmény elemzése85
A bevitel, az árrés és az eredmény kapcsolata86
A költségek és az eredmény kapcsolata86
A pénzgazdálkodás és az eredmény kapcsolata86
A tőkebefektetés és az eredmény kapcsolata87
Az eredmény elemzésénél számolt mutatók87
Az eredmény felhasználása89
Vagyonérdekeltség90
A vállakozás jövedelmének szabályozása91
Befektetési, finanszírozási kérdések91
Likviditás, likviditási mutatók94
A szálláshelyek hatékonysági számításai96
A változások elemzése, indexek99
Az árindex számításának és felhasználásának jelentősége104
A vállalkozások beszámolási kötelezettsége105
A beszámoló fogalma, tartalma105
A mérleg106
A mérleg kétoldalas változata106
A mérleg lépcsőzetes szerkezetű változata106
Időbeli elhatározások107
Az eredménykimutatás108
A kiegészítő mellékletek109
A cash flow kimutatás110
Az üzleti jelentés112
A leltár123
Az elszámoltatás125
Az anyagi felelősség126
Elszámoltatás a vendéglátó üzlet különböző részeinél127
Tervezés130
A tervezés fogalma130
A vállalkozás stratégiája130
Üzleti terv készítése131
Már működő vállakozás üzleti terve133
Induló vállakozás üzleti terve136
Az állam szerepe a gazdálkodásban, a nemzetgazdaság szabályozásának eszközei138
A gazdaságirányítás, a gazdasági rendszerek formái138
A gazdasági rendszerek formái139
A gazdaságpolitika és a gazdaságirányítás eszközei141
A gazdaságpolitika141
A gazdaságirányítás eszközei141
Az államháztartás fogalma, funkciói143
Az államháztartás fogalma143
Az államháztartási kiadások funkciói144
Az államháztartás alrendszerei146
Az állami költségvetés fogalma147
Az állami költségvetés funkciói148
A költségvetési mérleg148
Az állami költségvetés deficitjének szerepe149
A központi költségvetés bevételei és kiadásai149
A társadalombiztosítás rendszere, a magán-nyugdíjpénztári rendszer150
A helyi önkomrányzatok költségvetése153
Az elkülönített állami pénzalapok154
Az Európai Unió költségvetése154
A jogalkotás rendszere156
Az európai Unió döntéshozó szervei162
Az Európai Unió Tanácsa162
Az Európai Tanács163
Az Európai Bizottság163
Az Európai Parlament164
Az Európai Bíróságok164
Az Európai Ombudsman165
Az Európai Központi Bank165
Az Európai Számvevőszék165
Az EU jogrendszere167
Pénzügyek a gazdaságban167
Monetáris politika célja, eszközrendszere168
A bankrendszer173
Banki tevékenységek174
A hitelezés180
Az infláció180
Nemzetközi pénzügyek182
Nemzetközi pénzügyi szervzetek182
Az euró183
A nemzetközi fizetési mérleg és az árfolyam184
A vállakozások pénzügyi tevékenysége186
Bankszámla nyitása186
Fizetési módok187
A pénzforgalmi nyomtatványok189
A fizetések biztosítékai190
Értékapapírok és a tőzsde191
Irodalomjegyzék199

Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes

Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Vendéglátó gazdálkodási ismeretek Vendéglátó gazdálkodási ismeretek
Állapot:
1.240 ,-Ft
6 pont kapható
Kosárba