1.034.197

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátó szakmai alapismeretek

a vendéglátó szakképzés számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Képzőművészeti Kiadó és Nyomda Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 135 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-336-851-0
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 21014.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Vendéglátó szakmai alapismeret tankönyv a szakmai oktatás számára készült. A célja az, hogy alapvető ismereteket nyújtson a tanulók számára a vendéglátás területéről. Ennek keretében bemutatja a... Tovább

Előszó

A Vendéglátó szakmai alapismeret tankönyv a szakmai oktatás számára készült. A célja az, hogy alapvető ismereteket nyújtson a tanulók számára a vendéglátás területéről. Ennek keretében bemutatja a vendéglátás rövid történetét, fő feladatait, tevékenységi körét, a vendéglátás területén előforduló üzletköröket, a tárgyi és személyi feltételeket, az idegenforgalmi és szállodai ismeretek alapjait.
Egy rövid lélegzetű tankönyvben ilyen sok területnek csak egyes részeit lehet bemutatni. A cél nem is a részletes kifejtés volt, hanem az, hogy a tanulók alapvető ismeretek birtokába kerüljenek. Az alapos tudáshoz ennél többet kell megismerni, más tantárgyak tankönyvei azonban ezt lehetővé teszik. Erre a tankönyvre épül a Vendéglátó ismeret tankönyv, a gazdasági vonatkozásokat pedig a Gazdasági alapismeretek és a Vendéglátó gazdálkodási ismeretek mutatják be, de a Szervezés és vezetés, a Marketing ismeretek, illetve a Szálloda ismeretek anyaga is továbbgondolja az itt felvetett kérdéseket.
Az ismeretanyag ezen a területen is gyorsan változik. Ezért az ismeretek naprakészen tartásához nagyon fontos a folyóiratok, hírádások folyamatos figyelemmel kísérése.
A tankönyvben különböző betűtípusokkal jelölt anyagrészek vannak. Vastagabban szedett betűkkel jelöltek a definíciók, a különösen fontos anyagrészek. Vastagabb, dőlt betűkkel a tanulás szempontjából fontos kiemelések találhatók. Dőlt betűkkel jelöltek azok a kérdések, amelyek a tananyag kiegészítésére vagy elgondolkodásra, esetleg egy-egy fogalom alaposabb megismerésére kérik a tanulókat. Vissza

Tartalom

Bevezetés5
A vendéglátás fogalma7
A vendéglátás rövid története9
A vendéglátás korai szakasza9
A XIX-XX.századi vendéglátás12
A vendéglátás helyzete a II. világháború után13
A privatizáció hatása a magyar vendéglátásra14
A vendéglátó szakmai ismeretek alapjai16
A vendéglátás feladatai16
Egy adott területen lakók ellátásával kapcsolatos feladatok16
A turizmusban részt vevők ellátása17
A vendéglátás jelentősége18
A vendéglátás gazdasági jelentősége18
A vendéglátás társadalmi jelentősége19
A vendéglátás tevékenysége20
A vendéglátás fő tevékenységi köre20
A fő tevékenységhez kapcsolódó tevékenységek22
A vendéglátás tevékenységének feltételei24
A vendéglátás tárgyi feltételei24
A vendéglátó üzletek27
Az üzletek helyiségei, berendezései és felszerelési tárgyai36
A vendéglátás személyi feltételei45
A különböző tevékenységekhez kapcsolódó munkakörök46
Alkalmassági feltételek50
A munkaviszonnyal kapcsolatos rendelkezések54
A vendéglátás és az idegenforgalom56
Az idegenforgalom fogalma és jelentősége56
Az idegenforgalom fogalma56
Az idegenforgalom jelentősége56
Az idegenforgalom formái58
Az idegenforgalom célja szerinti csoportosítás59
Az idegenforgalomban részt vevők száma szerinti csoportosítás59
A tartózkodás időtartalma szerinti csoportosítás59
Aktív és passzív turizmus59
Az idegenforgalom feltételei60
Az idegenforgalom szervezete61
Utazási irodák61
Utazási ügynökségek61
Idegenforgalmi hivatalok, információs irodák61
Ki végezhet ma Magyarországon utazásszervező, illetve -közvetítő tevékenységet?62
A vagyoni biztosíték63
Az idegenforgalom lebonyolítása63
Az utazásszervezés63
A vendégek fogadása64
Szállodai alapismeretek65
A szálláshelyek csoportosítása65
A szálláshelyek csoportosítása rendeltetésük szerint66
A szálláshelyek csoportosítása színvonaluk szerint69
A szállodák főbb helyiségei74
A vendégfogadás és -elszállásolás helyiségei74
A szállodai tevékenység főbb munkakörei77
A szállodai menedzsment78
Földszinti munkakörök (front office)78
Emeleti munkakörök79
Vezetési, szervezési alapismeretek80
A vezető szerepe80
Vezetői képességek80
Veleszületett képességek81
Tanult ismeretek81
A tulajdonos és a menedzser81
A vezetővel szembeni követelmények82
A munkaszervezés alapjai83
Az üzlet szervezete83
Vendégismeret, viselkedéskutúra, kommunikáció85
A vendégkör85
Vendégtípusok86
Kapcsolatteremtés a vendégekkel89
A vendégek kiszolgálásával kapcsolatos szabályok90
A vendégek érdekvédelmének rendszere91
Az értékesítés ellenőrzése92
Az üzlet más területeinek ellenőrzése92
A vendégek panaszainak, észrevételeinek, reklamációinak intézése94
Marketing alapismeretek95
A vendéglátás piaci környezete, a gazdasági verseny95
A marketing alapfogalmai96
A marketing részterületei és a marketingmix96
A passzív marketing96
Az aktív marketing98
Az étlapok, itallapok szerkesztésének alapvető szabályai104
Az étlap fajtái104
Az étlapkészítés követelményei104
Az étlapszerkesztés alapelvei105
Az étlapkülső105
Az étlaptábla106
A menükártya106
Az itallap106
Szállodai reklámtevékenység107
Szállodai reklámeszközök107
Idegenforgalmi reklámtevékenység107
Munkavédelem, tűzvédelem109
Munkavédelem109
A munkaadók feladatai a munkavédelemmel kapcsolatban109
A munkavállalók feladatai a munkavédelemmel kapcsolatban110
Tűzvédelem111
A tűzmegelőzéssel, tűzoltással kapcsolatos feladatok112
Tűzvédelmi szabályzat készítése112
Néhány különleges tűzrendészeti kérdés113
Irodalomjegyzék135

Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes

Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Burkáné Szolnoki Ágnes könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Vendéglátó szakmai alapismeretek Vendéglátó szakmai alapismeretek

A borítón törésnyom látható.

Állapot:
2.440 ,-Ft
12 pont kapható
Kosárba
konyv