| Bevezetés | 5 |
| A vendéglátás fogalma | 7 |
| A vendéglátás rövid története | 9 |
| A vendéglátás korai szakasza | 9 |
| A XIX-XX. századi vendéglátás | 12 |
| A vendéglátás helyzete a II. világháború után | 13 |
| A privatizáció hatása a magyar vendéglátásra | 14 |
| A vendéglátó szakmai ismeretek alapjai | 16 |
| A vendéglátás feladatai | 16 |
| Egy adott területen lakók ellátásával kapcsolatos feladatok | 16 |
| A turizmusban részt vevők ellátása | 17 |
| A vendéglátás jelentősége | 18 |
| A vendéglátás gazdasági jelentősége | 18 |
| A vendéglátás társadalmi jelentősége | 19 |
| A vendéglátás tevékenysége | 20 |
| A vendéglátás fő tevékenységi körei | 20 |
| A fő tevékenységhez kapcsolódó tevékenységek | 22 |
| A vendéglátás tevékenységének feltételei | 24 |
| A vendéglátás tárgyi feltételei | 24 |
| A vendéglátó üzletek | 27 |
| Az üzletek helyiségei, berendezései és felszerelési tárgyai | 36 |
| A vendéglátás személyi feltételei | 45 |
| A különböző tevékenységekhez kapcsolódó munkakörök | 46 |
| Alkalmassági feltételek | 50 |
| A munkaviszonnyal kapcsolatos rendelkezések | 54 |
| A vendéglátás és az idegenforgalom | 56 |
| Az idegenforgalom fogalma és jelentősége | 56 |
| Az idegenforgalom fogalma | 56 |
| Az idegenforgalom jelentősége | 56 |
| Az idegenforgalom formái | 58 |
| Az idegenforgalom célja szerinti csoportosítás | 59 |
| Az idegenforgalomban részt vevők száma szerinti csoportosítás | 59 |
| A tartózkodás időtartama szerinti csoportosítás | 59 |
| Aktív és passzív turizmus | 59 |
| Az idegenforgalom feltételei | 60 |
| Az idegenforgalom szervezete | 61 |
| Utazási irodák | 61 |
| Utazási ügynökségek | 61 |
| Idegenforgalmi hivatalok, információs irodák | 61 |
| Ki végezhet ma Magyarországon utazásszervező, illetve -közvetítő tevékenységet? | 62 |
| A vagyoni biztosíték | 63 |
| Az idegenforgalom lebonyolítása | 63 |
| Az utazásszervezés | 63 |
| A vendégek fogadása | 64 |
| Szállodai alapismeretek | 65 |
| A szálláshelyek csoportosítása | 65 |
| A szálláshelyek csoportosítása rendeltetésük szerint | 66 |
| A szálláshelyek csoportosítása színvonaluk szerint | 69 |
| A szállodák főbb helyiségei | 74 |
| A vendégfogadás és -elszállásolás helyiségei | 74 |
| A szállodai tevékenység főbb munkakörei | 77 |
| A szállodai menedzsment | 78 |
| Földszinti munkakörök (front office) | 78 |
| Emeleti munkakörök | 79 |
| Vezetési, szervezési alapismeretek | 80 |
| A vezető szerepe | 80 |
| Vezetői képességek | 80 |
| Veleszületett képességek | 81 |
| Tanult ismeretek | 81 |
| A tulajdonos és a menedzser | 81 |
| A vezetővel szembeni követelmények | 82 |
| A munkaszervezés alapjai | 83 |
| Az üzlet szervezete | 83 |
| Vendégismeret, viselkedéskultúra, kommunikáció | 85 |
| A vendégkör | 85 |
| Vendégtípusok | 86 |
| Kapcsolatteremtés a vendégekkel | 89 |
| A vendégek kiszolgálásával kapcsolatos szabályok | 90 |
| A vendégek érdekvédelmének rendszere | 91 |
| Az értékesítés ellenőrzése | 92 |
| Az üzlet más területeinek ellenőrzése | 92 |
| A vendégek panaszainak, észrevételeinek, reklamációinak intézése | 94 |
| Marketing alapismeretek | 95 |
| A vendéglátás piaci környezete, a gazdasági verseny | 95 |
| A marketing alapfogalmai | 96 |
| A marketing részterületei és a marketingmix | 96 |
| A passzív marketing | 96 |
| Az aktív marketing | 98 |
| Az étlapok, itallapok szerkesztésének alapvető szabályai | 104 |
| Az étlap fajtái | 104 |
| Az étlapkészítés követelményei | 104 |
| Az étlapszerkesztés alapelvei | 105 |
| Az étlapkülső | 105 |
| Az étlaptábla | 106 |
| A menükártya | 106 |
| Az itallap | 106 |
| Szállodai reklámtevékenység | 107 |
| Szállodai reklámeszközök | 107 |
| Idegenforgalmi reklámtevékenység | 107 |
| Munkavédelem, tűzvédelem | 109 |
| Munkavédelem | 109 |
| A munkaadók feladatai a munkavédelemmel kapcsolatban | 109 |
| A munkavállalók feladatai a munkavédelemmel kapcsolatban | 110 |
| Tűzvédelem | 111 |
| A tűzmegelőzéssel, tűzoltással kapcsolatos feladatok | 112 |
| Tűzvédelmi szabályzat készítése | 112 |
| Néhány különleges tűzrendészeti kérdés | 113 |
| Irodalomjegyzék | 135 |