1.034.177

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszer és vegyiáru áruismeret I.

A kereskedelmi szakképzés számára

Szerző
Lektor

Kiadó: Műszaki Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 294 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-16-1944-3
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 21003/I/1. Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az élelmiszerek fogalma és forgalmazásuk jellemzői

A Kárpát-medence földjével, éghajlatával olyan csodálatos élelmiszereket adott a világnak, mint az acélos búza, a gyógyító értékű hárs- és... Tovább

Előszó

Az élelmiszerek fogalma és forgalmazásuk jellemzői

A Kárpát-medence földjével, éghajlatával olyan csodálatos élelmiszereket adott a világnak, mint az acélos búza, a gyógyító értékű hárs- és akácméz, a híres barack, a fűszerpaprika, a földből feltörő ásvány-, gyógyvizek, a messze földön híres boraink stb. A magyar ember számára az élelem többet jelent, mint egy anyag, amit elfogyaszt. ízeivel, zamataival jelenti a szülőföldhöz kötődést, a meghitt ünnepeket, a családi összetartozást. Mindez kiemeli az élelmiszer-kereskedő megkülönböztetett helyét a kereskedők társadalmában. O forgalmazza a mindennapi élethez nélkülözhetetlen, speciális jelentőségű árukat. Ha tudja a szakmáját, úgy az eladásra kínált élelmiszerek egyben az élet és egészség megőrzésének biztosítékai lesznek.
A forgalmazható élelmiszerek körére az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény élelmiszer-meghatározása ad iránymutatást:
Élelmiszer minden olyan növényi, állati - beleértve a mikroorganizmusokat is - vagy ásványi eredetű anyag, amely változatlan, előkészített vagy feldolgozott állapotban emberi fogyasztásra alkalmas.
Nem minősül élelmiszernek a gyógyszer, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyag és készítmény, gyógytápszer, az anyatejet pótló tápszer, a gyógyvíz, továbbá a nem csomagolt ivóvíz és ásványvíz.
Élelmiszer-forgalmazók mindazok, akik élelmiszer-forgalmazási tevékenységet folytatnak, az élelmiszernek a viszonteladókhoz, vagy az élelmiszer-fogyasztókhoz való eljuttatását szolgáló szállítási, tárolási, előrecsomagolási, kiszolgálási, értékesítési műveletek összességét vagy ezek részműveleteit végzik, függetlenül attól, hogy az a vendéglátás, közétkeztetés vagy kereskedelmi tevékenység keretében történik.
Az élelmiszerek forgalomba kerülhetnek élelmiszer nyersanyagként, nyers, valamint feldolgozott formában:
- élelmiszer nyersanyag: az élelmiszer előállítására alkalmas növényi, állati - beleértve a mikroorganizmusokat is - vagy ásványi eredetű termék, illetve termény, valamint az ivóvíz és ásványvíz;
- nyers élelmiszer: minden olyan élelmiszer, amely eredeti állapotának lényeges megváltoztatása nélkül alkalmas fogyasztásra. Vissza

Tartalom

Az élelmiszerek általános ismertetése
Az élelmiszerek ismertetése5
Az élelmiszerek fogalma és forgalmazásuk jellemzői5
Az élelmiszerek összetétele és energiaértéke9
Az élelmiszerek értéke31
Élelmiszer-fogyasztás és egészség32
Korszerű élelmiszerek és táplálkozási irányzatok33
Különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek37
Géntechnikai eljárásokkal előállított élelmiszerek37
Összefoglaló kérdések41
Az élelmiszerek tartósítása43
A tartósítás feladata és rövid története43
Élelmiszerromlást okozó mikroorganizmusok44
A mikroorganizmusok hatóanyagai47
A mikroorganizmusok életfeltételei48
Az élelmiszer-tartósítás fizikai módszerei49
Az élelmiszer-tartósítás fizikai-kémiai módszerei56
Az élelmiszer-tartósítás kémiai módszerei57
Az élelmiszer-tartósítás biotechnológiai módszerei58
A élelmiszerek szennyezettsége61
Élelmiszerromlás61
Élelmiszer-fertőzés61
Élelmiszer-mérgezés62
Mérgező növények64
Az élelmiszerek radioaktív szennyezettsége64
Összefoglaló kérdések66
Növényi eredetű élelmiszerek
Gabona-, malom-, tészta- és sütőipari áruk71
Gabonafélék és étkezési gabonamagvak71
Malomipari termékek79
Száraztészták93
A száraztészták minőségi követelményei97
Sütőipari termékek101
Sütőipari termékek csomagolása115
Összefoglaló kérdések116
Édesítőszerek119
Az édesítőszerek édességi ideje119
A méz és méhészeti termékek119
A cukor124
Egyéb természetes eredetű édesítőszerek128
Mesterséges édesítőszerek128
Összefoglaló kérdések130
Édesipari áruk133
Az édesipari áruk története133
Cukorkák133
Kakaó és csokoládéáruk139
Nugátok143
Kakaó-, csokoládé- és nugátáruk forgalomba hozatala144
Édesipari lisztesáruk145
Kekszek145
Ostyák146
Teasütemények147
Mézes sütemények147
Babapiskóta148
Félkész édesipari lisztesáruk148
Az édesipari lisztesáruk értékesítése148
Cukrászati áruk151
A cukrászati rövid története151
Rétesek151
Felvert tészták152
Desszertek153
Minyonok154
Csemegék154
Marcipán sütemények154
Krémesek, tejszínes sütemények155
Égetett tészták155
Cukrászsütemények minőségi követelményei és forgalomba hozataluk156
Összefoglaló kérdések158
Gyümölcs-zöldségáruk162
A gyümölcs-zöldségáruk választéka162
A gyümölcs-zöldségáruk általános ismertetése163
Gyümölcsök167
A gyümölcsök összetétele167
A gyümölcsök minőségét meghatározó tényezők169
A gyümölcsök csomagolása172
A gyümölcsök tárolása, raktározása172
Almatermésű gyümölcsök174
Csonthéjas gyümölcsök181
Héjas gyümölcsök182
Bogyós gyümölcsök185
Déligyümölcsök188
Zöldségfélék195
A zöldségfélék összetétele195
A zöldségfélék minőségét meghatározó tényezők196
A zöldségfélék csomagolása, tárolása, raktározása200
Burgonyafélék202
Káposztafélék207
Gyökérzöldségek211
Hagymafélék213
Kabakosok214
Hüvelyesek216
Levélzöldségek218
Egyéb zöldségfélék220
A vásárlók érdeklődésének felkeltése a zöldségnövények iránt225
Összefoglaló kérdések227
Tartósított gyümölcs-zöldségáruk229
Gyorsfagyasztott gyümölcs-zöldségáruk229
Vízelvonással tartósított áruk233
Cukrozással tartósított áruk236
Sózással tartósított áruk236
Savanyítással tartósított áruk236
Sterilezéssel tartósított áruk238
Gyümölcsízek242
Dzsemek243
Gyümölcssajtok244
Összefoglaló kérdések245
Gyakorlatok
1. gyakorlat: Új táplálkozási szokásokat kielégítő élelmiszerek249
2. gyakorlat: Diétás élelmiszerek választéka és áruforgalma250
3. gyakorlat: A kereskedelem szerepe az élelmiszerek tisztaságának megőrzésében251
4. gyakorlat. Egyéb malomipari termékek bolti választéka és keresettsége252
5. gyakorlat: A malomipari termékek csomagolása és forgalmazása253
6. gyakorlat: Száraztészták csomagolása, minőségi követelményei, vizsgálata, forgalmazása254
7. gyakorlat: Kenyérfajták a kereskedelemben255
8. gyakorlat: A kenyér minősítése259
9. gyakorlat: Sütőipari fehértermékek a kereskedelemben262
10. gyakorlat: Méz a kereskedelemben266
11. gyakorlat: A cukor vizsgálata269
12. gyakorlat: A cukorkák vizsgálata269
13. gyakorlat: Gyümölcsök érettsége271
14. gyakorlat: Zöldségfélék érettsége272
15. gyakorlat: Gyümölcs-zöldségáruk tárolhatósága273
16. gyakorlat: Gyümölcs-zöldségáruk csomagolása275
17. gyakorlat: Befőttek érzékszervi vizsgálata276
Melléklet
1. Melléklet: Az élelmiszerek kereskedéshez kapcsolódó legfontosabb intézmények, intézetek, szervezetek281
2. Melléklet: Az élelmiszerek jelenleg vonatkozó legfontosabb törvények, jogszabályok, rendeletek282
Kislexikon283

Dr. Buzás Gizella

Dr. Buzás Gizella műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Buzás Gizella könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv