1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszer és vegyiáru áruismeret II.

A kereskedelmi szakképzés számára

Szerző
Lektor

Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 307 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-16-1945-1
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 21 003/II/1. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az állati eredetű élelmiszerekről

Hazánkban az állati eredetű élelmiszerek termelése adja az élelmiszeripari termelés mintegy 42%-át. Valamennyi elsőrendű, azaz komplett fehérjeforrás, az... Tovább

Előszó

Az állati eredetű élelmiszerekről

Hazánkban az állati eredetű élelmiszerek termelése adja az élelmiszeripari termelés mintegy 42%-át. Valamennyi elsőrendű, azaz komplett fehérjeforrás, az esszenciális aminosavakat megfelelő mennyiségben és kedvező arányban tartalmazza.
Földünkön a szarvasmarha és a sertésállomány 1998-ban elérte a 2,5 milliárdot, a baromfiállomány a 11 milliárdot. Hazánkban 1999-ben a szarvasmarhaállomány 857 ezer, a sertésállomány 5335 ezer, a juhállomány 934 ezer, a baromfiállomány 25 890 ezer volt.
A korszerűbb technológiák alkalmazásával növekedtek a hús-, tej- és tojáshozamok. Ha az állati eredetű élelmiszerek elosztása egyenletes lenne, úgy Földünkön minden ember 32 kg húst ehetne évente. Míg mintegy 1 milliárd embernek hetente 1 kg hús jut, addig például Indiában 2 kg, Thaiföldön 8 kg az évi húsfogyasztás.
Az állattenyésztés jelentős ökológiai terhet ró a Földre. Az állattenyésztés egyrészt jelentős mennyiségű vizet és energiát igényel, másrészt az állattartó telepekről kikerülő szennyvíz a talaj elnitrátosodásának egyik legfőbb oka. Egy hússal, tejjel, tojással átlagosan ellátott ember napi adagjának megtermeléséhez mintegy 380 liter víz szükséges. (Ez megfelel egy ugyanezen átlagember napi vízhasználatának.) Vissza

Tartalom

ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREK
Az állati eredetű élelmiszerekről5
Tej és tejtermékek7
Tej7
A tej gazdaságos jelentősége7
A tej összetétele9
A tej táplálkozási értéke11
A tej begyűjtése és általános kezelése12
Fogyasztási tejek13
Alkalmazott csomagolóeszközök és anyagaik14
Összefoglaló kérdések16
Frissfogyasztású tejtermékek20
Ízesített tejtermékek20
Sűrített tejtermékek21
Savanyított tejtermékek21
Zsírdús termékek24
Fagyasztott tejtermékek - a fagylaltok25
Porított tejtermékek26
Tartós tejtermékek27
Vajféleségek27
Túróféleségek29
Natúr sajtok31
A sajtok bolti kezelése41
Ömlesztett sajtok41
Összefoglaló kérdések44
Húsok
A húsok gazdasági jelentősége47
A húsok összetétele47
A hús szövetei49
A hús táplálkozási értéke50
Nagy vágóállatok53
A nagy vágóállatok elsődleges feldolgozása55
A tőkehús minőségét meghatározó tényezők57
A húsipar termékei59
A húsipari termékek anyagai és tartósítása59
A húskészítmények gyártása61
Töltelékes áruk62
Darabos húskészítmények68
Gyorsfagyasztott húskészítmények74
Levesporok75
Összefoglaló kérdések77
Apró vágóállatok - baromfik79
A baromfihúsok összetétele és táplálkozási értéke79
A baromfifélék feldolgozása és választéka81
Baromfiipari termékek82
Összefoglaló kérdések88
Vadon élő állatok91
A vadhúsok összetétele és táplálkozási értéke91
Összefoglaló kérdések94
Halak98
A halhús összetétele és táplálkozási értéke98
A halhúsok kereskedelmi választéka98
Időleges tartósított halkészítmények101
Halkonzervek102
Egyéb halkészítmények103
Egyéb változó testhőmérsékletű állatok104
Összefoglaló kérdések106
A tojás107
A tojás táplálkozási értéke107
A tojás összetétele107
A tojás bolti kezelése110
Étkezési zsírok, olajok113
Étkezési zsírok, olajok fogalma, táplálkozási értéke113
Étkezési zsírok115
Növényi eredetű zsírok116
Összefoglaló kérdések122
Hidegkonyhai készítmények125
Hidegkonyhai készítmények fogalma és árutulajdonságai125
Szendvicsek126
Saláták126
Tojásételek130
Húsos készítmények130
Kocsonyás, aszpikos készítmények, galatinok130
Hidegtálak131
Összefoglaló kérdések132
ÉLVEZETI CIKKEK
Az élvezeti cikkekről135
Alkoholmentes italok137
Természetes vizek137
Ásványvizek, gyógyvizek fogalma, csoportosítása139
Ásvány- és gyógyvizek biológiai értéke139
Ásvány- és gyógyvizek a kereskedelemben141
Autószifon- és habszifonpatronok142
A szikvíz142
Palackozott ivóvizek - asztali vizek142
Üdítőital-ipari termékek anyagai143
Az üditőital-ipari termékek anyagai144
Szörpök145
Gyümölcs-, zöldséglevek, nektárok147
Üdítőitalok148
Összefoglaló kérdések151
Alkoholtartalmú italok153
A bor154
A borok jellege és a magyar borvidékek154
Borszőlőfajták157
A bor készítése158
A borok minősége162
Bor a kereskedelemben165
A borok ajánlása165
A borok választéka167
Természetes borok167
Likőrborok172
Gyümölcsborok173
Szénsavas borok174
A pezsgő175
A pezsgő gyártása, pezsgőfajták175
A pezsgő választéka177
Pezsgő a kereskedelemben180
A pezsgő ajánlása180
Összefoglaló kérdések182
A sör184
A sör fogalma és története184
A sör összetétele, tápértéke184
A sör előállítása186
A sör minősége188
A sörök választéka189
A sör forgalomba hozatala191
A sör ajánlása194
Összefoglaló kérdések194
Égetett szeszes italok195
Párlatok195
Gyümölcspálinkák196
Borpárlatok199
Gabonapárlatok201
A rum203
Likőrök204
A szeszes italok megbízhatósága205
Szeszes italok a kereskedelemben205
A Föld népeinek italfogyasztási szokásai207
Összefoglaló kérdések208
Koffeintartalmú élvezeti áruk211
A kávé212
A kávé fogalma és története212
A kávénövény leírása és fajtái213
A kávé feldolgozása216
A kávé választéka217
Kávékeverékek219
A kávé ajánlása220
Koffeinmentes kávé220
Kávékivonatok220
Pótkávék222
A tea223
A tea fogalma és története223
A tea növénytani leírása és feldolgozása225
A tea útja a termelőhelytől a kereskedelmig227
A tea minősége227
Pótteák229
Teafogyasztási szokások a világban230
Gyógyteák231
Összefoglaló kérdések233
Fűszerek235
A fűszerek jelentősége235
A fűszerek összetétele, hatóanyagai235
A fűszerek választéka237
Fűszerkeverékek250
Ízesítők, zamatosítók, állományjavítók250
Összefoglaló kérdések254
A dohányipar termékei257
A dohány története és élettani tulajdonságai257
Hazánkban termesztett dohányfajták és összetételük261
A dohánygyártás szakaszai261
A dohányipari termékek minősége262
A dohányipari termékek forgalomba hozatala263
Összefoglaló kérdések265
Gyakorlatok
1. gyakorlat: Pasztőrözött tejféleségek érzékszervi vizsgálata269
2. gyakorlat: A termékek értékelése a kereskedelem és a fogyasztó szempontjai szerint271
3. gyakorlat: Tartós tejtermékek bolti választéka és minőségmegőrzési ideje272
4. gyakorlat: Húsok és húsipari készítmények vizsgálata273
5. gyakorlat: A tojás vizsgálata275
6. gyakorlat: Üdítőital-ipari termékek vizsgálata277
7. gyakorlat: Borok érzékszervi vizsgálata278
8. gyakorlat: A kávé vizsgálata281
9. gyakorlat: A filterestea-választék vizsgálata283
10. gyakorlat: Fűszerek vizsgálata284
11. gyakorlat: Élelmiszerek hamisításának kimutatása285
12. gyakorlat: Az élelmiszerek eladására vonatkozó jogszabályokról287
Függelék
Az Európai Gazdasági Közösség (Közös Piac) mezőgazdasági és élelmiszer-szabályozása-Kivonat289
Kislexikon291
Felhasznált irodalom299

Dr. Buzás Gizella

Dr. Buzás Gizella műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Buzás Gizella könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv