1.034.883

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Balatoni borgasztronómia

Balaton és környéke - Somogy, Zala, Veszprém - tájjellegű és újonnan alkotott ételeinek és borainak harmonizációja

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Fotózta

Kiadó: Paginarium Kiadó
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 318 oldal
Sorozatcím: Magyar borok és borvidékek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9133-83-3
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal, térképekkel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A borgasztronómia alapvető könyvei a Magyar borok és borvidékek sorozatban
A borgasztronómia fogalma a borok és ételek harmonikus egyeztetésének meghatározó tényezőit és szabályait fejezi ki. Egy borvidék borait és ételeit akkor harmonizálhatjuk a legtökéletesebben, ha megismerjük és átérezzük a borvidék szellemiségének történelmi és kulturális értékeit.

Milyen borokat válasszunk a Balaton környéki ételekhez?
Bármely borvidék elsőszámú borgasztronómiai szabálya a helyi borok és a helyi ételek egyeztetésére vonatkozik, vagyis alapgondolatában a származási hely jelentőségét hangsúlyozza ki. A borgasztronómia a „Hely Szellemének" (szellemiségének) évszázados örökségét, szokásait, hagyományait, kultúráját és történetét ötvözi össze a borok és az ételek harmóniájának jelképes nyelvezetével. A balatoni borgasztronómia a Balaton körzetében termelt borok és a Balaton környékére jellemző ételek (somogyi, zalai, veszprémi ételek) harmonizációs szabályait írja le. A szerző a balatoni... Tovább

Fülszöveg

A borgasztronómia alapvető könyvei a Magyar borok és borvidékek sorozatban
A borgasztronómia fogalma a borok és ételek harmonikus egyeztetésének meghatározó tényezőit és szabályait fejezi ki. Egy borvidék borait és ételeit akkor harmonizálhatjuk a legtökéletesebben, ha megismerjük és átérezzük a borvidék szellemiségének történelmi és kulturális értékeit.

Milyen borokat válasszunk a Balaton környéki ételekhez?
Bármely borvidék elsőszámú borgasztronómiai szabálya a helyi borok és a helyi ételek egyeztetésére vonatkozik, vagyis alapgondolatában a származási hely jelentőségét hangsúlyozza ki. A borgasztronómia a „Hely Szellemének" (szellemiségének) évszázados örökségét, szokásait, hagyományait, kultúráját és történetét ötvözi össze a borok és az ételek harmóniájának jelképes nyelvezetével. A balatoni borgasztronómia a Balaton körzetében termelt borok és a Balaton környékére jellemző ételek (somogyi, zalai, veszprémi ételek) harmonizációs szabályait írja le. A szerző a balatoni borok és ételek egyeztetésének alapelveit, a somogyi, zalai és veszprémi tájjellegű konyhák és újonnan kidolgozott étel-összeállítások példáin keresztül mutatja be. tekintetbe véve a magyar szőlőfajták és borok történelmi értékrendjét, a magyar konyha hagyományait és a magyar gasztronómia megújulásának szükségességét. A színes fotókkal gazdagon illusztrált könyv fontos információkat tartalmaz mindazok számára, akik meg szeretnék ismerni a borok és ételek egyeztetésének általános szabályait, a Balaton környéki borok és ételkülönlegességek tükrében. A szerző Genfben alapított gasztronómiamarketinggel foglalkozó kutatóintézete (Institut de Recherches des Préférences Alimentaires) több neves francia, spanyol és svájci borvidék és élelmiszertermelő és forgalmazó vállalat stratégiáját dolgozta ki. A Nemzetközi Borakadémia tagjaként jelentős kutatásokat vezetett a borok és a különböző nemzeti konyhák harmonizációjának a kérdéseiről. 1981- ben Ő rendezte meg első ízben Hongkong-ban, a legismertebb francia borászok közreműködésével a kínai gasztronómia és a francia borok egyeztetésének nagy nemzetközi visszhangot kiváltó szimpóziumát. 1980. és 1991. között a távol-kelet Gastronomy Research International vezetőjeként, luxus szállodaláncok és repülőtársaságok gasztronómiai szakértője és szaktanácsadója. Sokat foglalkozott a magyar borok és a magyar gasztronómia külföldi népszerűsítésével, ugyanúgy Távol-Keleten, Thaiföldön, Hongkongban, Szingapúrban, Fülöp-szigeteken és Japánban, mint a nyugat-európai országokban, elsősorban Franciaországban. Sokoldalú érdeklődése kiterjed a vallástörténet és a magyar őstörténet kutatására is.

Főbb művei: ..A Sólyom embere" 1993; ,,A honfoglaláskori magyar fejedelmi konyha" 1996; „A magyar borok és ételek harmonizációja" 2000 (megjelent angolul, németül és franciául is) Vissza

Tartalom

Köszönetnyilvánítás 5
Előszó 7
Borgasztronómia: a „Hely Szellemének" gasztronómiája 9
Balatoni borgasztronómia: a „Hely Szelleme" 11
„A nyári Balaton" 11
A Balaton körzetének földtani, éghajlati,
történelmi és kultúrtörténeti meghatározói 17
Földtan 18
Éghajlat 27
A Balaton és vidékének állatvilága 29
Balaton és körzetének bortörténete 30
Szkíták, kelták, rómaiak, gótok, hunok, gepidák, longobárdok, avarok, magyarok 30
Magyar honfoglalás, „honvisszafoglalás" 31
„Georgikon", Európa első felsőfokú mezőgazdasági intézetének alapítása Keszthelyen 1797-ben 46
Balaton környéki szőlőfajták összetételének változásai 49
Somogy, Zala, Veszprém pásztorkultúrája 51
A faragás művészetének alapanyagai 61
Pásztorhajviselet 63
A csárda 63
Pásztorételek 67
A pásztorkonyha szerepe a somogyi, zalai és veszprémi (bakonyi) konyhában 70
Pásztorkultúra, lovaskultúra, magyar kultúra 71
Somogyi (dél-balatoni) konyha: a savanyút kihangsúlyozó édes-savanyú ízhatás 84
Zalai - veszprémi (Balaton-felvidéki) konyha: az édeset kihangsúlyozó édes-savanyú ízhatás 84
Somogy - Zala(Dél-Balaton) és Veszprém (Balaton-felvidék, Somló) borai 87
Somogy szőlővidéke 87
Badacsonyi borvidék 90
Balaton-felvidéki borvidék 94
Balatonfüredi - csopaki borvidék 97
Zalai - Balaton-melléki borvidék 98
Somlói borvidék 100
Hungaricum magyar szőlőfajták és boraik 102
Idegenforgalom, borturizmus 109
Borturizmus, borutak a Balaton vidékén 111
Bor és turizmus 111
Borturizmus és borutak 122
Borgasztronómia 141
Balaton és környéke tájjellegű ételeinek és borainak harmonizációja 141
Borok és ételek egyeztetése 143
Ízészlelés, ízérzékelés fiziológiai síkon 144
Az ízérzékelések fizikai, pszichikai, érzelmi, szimbolikus és kulturális összetevői 150
A borgasztronómia megvalósítása 159
Borkonyha 163
A borkonyha néhány jellegzetes receptje 164
Somogyi borgasztronómia: somogyi ételek és borok egyeztetése 216
Zalai-veszprémi borgasztronómia: a zalai és veszprémi ételek és borok egyeztetése 218
Újonnan kidolgozott ételek és a Balaton környéki borok egyeztetése 262
Függelék Zala vármegye 1752. évi rendes közgyűlésén jóváhagyott, az egész megyére kötelező érvényű Hegytörvény 287
A Hegyközség alapszabálya Magyarszerdahely, 1992. június 30. 301
Felhasznált irodalom 309
Ételmutató 311
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Balatoni borgasztronómia Balatoni borgasztronómia
Állapot:
3.880 Ft
2.710 ,-Ft 30
24 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Balatoni borgasztronómia Balatoni borgasztronómia Balatoni borgasztronómia

A borító enyhén foltos.

Állapot:
3.880 ,-Ft
35 pont kapható
Kosárba
konyv