A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészet

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 635 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ez a könyv az Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kara és az agrártudományi főiskolák hallgatói számára készült egyetemi tankönyv. A benne foglalt tananyagot a "Kertészet" című tárgy... Tovább

Előszó

Ez a könyv az Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kara és az agrártudományi főiskolák hallgatói számára készült egyetemi tankönyv. A benne foglalt tananyagot a "Kertészet" című tárgy programja határozza meg. A programot az általános mezőgazdasági mérnökképzés célkitűzéséből kiindulva készítettük el. Célunk az volt, hogy megismertessük a hallgatókkal a kertészet alapvető kérdéseit, igényeit és kapcsolatát a mezőgazdaság többi ágához. Ezzel azt kívántuk elérni, hogy a mezőgazdasági mérnökjelölteket felkészítsük a kertészeti képzettségű mérnökökkel való együttműködésre és arra, hogy adott esetben a vezetésük alá kerülő kertészeti üzemrész irányítását is elláthassák. A kertészeti termesztés helyzetének és jelentőségének megismertetéséhez a könyv első részében értékeltük annak szerepét, népgazdasági és népélelmezési jelentőségét, fejlesztésének irányát és lehetőségeit.
A könyv célkitűzése meghatározta az egész munka tartalmát, ill. az egyes részek méretét. Ahhoz, hogy a rendelkezésre álló keretek között egyetemi színvonalon tárgyalhassuk anyagunkat, a hallgatók már meglevő ismereteire kellett támaszkodnunk. Ezért figyelembe vettük a megelőző és a párhuzamos tantárgyak - különösen a földműveléstan és növénytermesztéstan - anyagát. A földműveléstannak kizárólag a kertészeti, elsősorban zöldségtermesztési vonatkozásait emeltük ki. Részben vagy egészben elhagytuk azokat a növényeket (pl. burgonya, kukorica stb.), amelyekkel a hallgatók a növénytermesztéstanban is találkoznak. Vissza

Tartalom

Előszó5
A kertészeti termesztés jelentősége, és fejlesztésének kérdései
A kertészeti termesztés felosztása9
A kertészeti termesztés népélelmezési jelentősége10
A zöldségtermesztés népélelmezési jelentősége11
A gyümölcstermesztés népélelmezési jelentősége14
A szőlőművelés és borászat népélelmezési jelentősége16
A kertészeti termesztés helyzete és népgazdasági jelentősége17
A zöldségtermesztés helyzete és népgazdasági jelentősége20
A gyümölcstermesztés helyzete és népgazdasági jelentősége22
A szőlőművelés és borászat helyzete és népgazdasági jelentősége23
A kertészeti termesztés fejlesztésének kérdései27
A zöldségtermesztés fejlesztésének kérdései27
A gyümölcstermesztés fejlesztésének kérdései29
A szőlőművelés és borászat fejlesztésének kérdései31
Zöldségtermesztés33
Általános rész35
A zöldségnövények termesztésének története35
A zöldségnövények származása és fejlődése37
A zöldségnövények környezeti igényei39
A hő szerepe a zöldségtermesztésben39
A fény szerepe a zöldségnövények termesztésében43
A víz szerepe a zöldségnövények életében46
A tápanyag szerepe a zöldségnövények életében54
A széndioxid szerepe a zöldségnövények életében54
A zöldségtermesztésben használt szaporító- és termesztőberendezések56
A szaporító- és termesztőberendezések létesítésének célja56
A szaporítóberendezések elhelyezése az üzemben56
Palántanevelő és hajtatóágyak típusai59
Üvegház-típusok61
A termesztőberendezések hőellátása65
Melegágyak készítése66
A termesztőberendezések hasznosítása69
A zöldségnövények szaporítása74
A szaporítóanyag különleges kezelése74
A zöldségnövények szaporításának ideje és feltételei75
Vetési módok77
Palántanevelés78
Vetésforgó, trágyázás, növényápolás85
Vetésforgók a zöldségtermesztésben85
A zöldségnövények trágyázásának alapjai88
Különleges növényápolási munkák99
Öntözés91
A zöldségnövények vízigénye, az öntözés jelentősége91
A zöldségnövények betakarítása, előkészítése értékesítésre és tárolásra105
Zöldségmagtermesztés110
Története, jelentősége110
Vetésforgó, trágyázás, növényápolás112
Vetés és kiültetés114
Megtermékenyülés, izolálás117
Szelekció118
Dugványok felszedése és tárolása118
Aratás119
Behordás, cséplés, magfejtés121
Tisztítás, tárolás121
Részletes rész123
Káposztafélék123
Gyökérzöldségfélék146
Hagymafélék170
Csucsorfélék185
Kobakosok205
Hüvelyesek229
Levélzöldségfélék245
Évelő zöldségfélék258
Gyümölcstermesztés281
A gyümölcstermesztés története283
A gyümölcsfajok gyakorlati csoportosítása285
Fontosabb gyümölcsfajaink termőhelyigénye és a kialakult termesztőtájak286
A gyümölcstermő növények szervei és életműködésük292
A gyökérzet292
A gyümölcsfák hajtásrendszere293
A gyümölcsfák nyugalmi állapota és vegetációs időszaka297
A gyümölcstermesztés természeti feltételei303
Gyümölcsfaiskola309
Gyümölcstermő növények szaporítása309
A gyümölcsös telepítése324
A gyümölcsösök felosztása rendeltetésük szerint324
A zárt árutermelő nagyüzemi gyümölcsös telepítése325
A nagyüzemi gyümölcsfajták leírása328
A gyümölcsös tervezési munkái342
A gyümölcsös talajelőkészítése346
Az oltványok beszerzése, minősége és gondozása349
A gyümölcsfák ültetése353
A gyümölcsfák gondozása355
A gyümölcsfák életszakaszai355
A gyümölcsösfák kezelése termőrefordulásig355
A termőrefordult gyümölcsfák gondozása366
A bogyósgyümölcsűek ápolási munkái373
Köztestermesztés a gyümölcsösben374
A gyümölcsös talajművelése374
A gyümölcsös trágyázása376
Zöldtrágyázás377
A gyümölcsös öntözése378
A gyümölcs szedése és kezelése380
Védekezés a gyümölcsösben385
Szőlőművelés és borkezelés405
A szőlőművelés története407
Magyarország borvidékei409
A szőlő (Vitis vinifera) leírása és élettana412
A tőke életszakaszai416
A szőlő évi vegetációs fázisai és nyugalmi állapota417
A szőlő környezeti igényei420
A szőlő szaporítása423
Vesszőtermelő anyatelepek423
Vessződugványozás426
Bujtás430
Döntés431
Az oltás módjai432
Új szőlőültetvény létesítése (telepítés)439
A fajta megválasztása440
A terület előkészítése, rendezés441
Üzemi épületek443
Talajelőkészítés443
Tenyészterület, sor- és tőtávolság444
Ültetés444
A fiatal ültetvény kezelése446
A szőlő támaszrendszere447
A termőszőlő munkái450
Metszés450
Zöldmunkák461
Talajmunkák463
Trágyázás466
A szőlő öntözése468
Növényvédelem469
Köztestermelés475
Szőlő fajtaismeret476
Fehérbor-szőlőfajták477
Vörösbor-szőlőfajták484
Csemegeszőlő-fajták485
Direkttermők488
Alanyfajták490
A szüret491
A termés érése491
Csemegeszőlő szedése és előkészítése értékesítésre492
A borszőlő szedése493
A borszőlő feldolgozása494
Szőlőfeldolgozó helyiség494
Fehér borok készítése495
Vörös borok készítése502
Tokaji borok készítése504
Készített csemegeborok és pezsgő előállítása506
A bor érlelése és kezelése507
Egyszerű pinceműveletek507
Iskolázó borkezelés511
A borok korai stabilizálása515
A bor ellenőrző vizsgálata516
Borbetegségek és borhibák520
Függelék525
A zöldségtermesztésben használt üvegfelületek hasznosítása dísznövénytermesztéssel527
Asparagus529
Begónia532
Ciklámen535
Dieffenbachia - Araceae538
Krizantén541
Muskátli543
Primula543
Szegfű545
Tömegkiültetésre alkalmas egynyári dísznövények547
Kertépítés549
Kerttechnika549
Helyszínrajz550
Tereprendezés550
Vízellátás, öntözés554
Utak556
Támfal-építés558
Lépcsők építése559
Víz alkalmazása a kertben559
Sportberendezések562
Idősebb növények átültetése563
Munkavezetés, művezetés564
Kertépítés565
A zöldterületek jelentősége565
Kerttervezés566
Falvak, mezőgazdasági üzemek fásítása569
Irodalom589
Tárgymutató595
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv