kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 627 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-232-078-6 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Bevezetés | 13 |
Dr. Cselőtei László: A kertészeti termesztés jelentősége, fejlesztésének kérdései és jellemzése | |
A kertészeti termesztés élelmezési jelentősége | 17 |
A zöldségfélék élelmezési jelentősége | 18 |
A gyümölcsök élelmezési jelentősége | 20 |
A szőlő és a bor élelmezési jelentősége | 22 |
A kertészeti termesztés jellemzése | 23 |
A zöldségtermesztés jellemzése | 27 |
A gyümölcstermesztés jellemzése | 30 |
A szőlőtermesztés jellemzése | 35 |
A kertészeti termesztés néhány sajátossága üzemformák szerint | 35 |
Az egyéb kertészeti ágazatok jelentősége | 37 |
Dr. Cselőtei László: Zöldségtermesztés | |
A zöldségtermesztés története | 41 |
A zöldségnövények rendszerezése | 46 |
A zöldségnövények származása | 46 |
A hő szerepe a növénytermesztésben | 50 |
A zöldségnövények rendszertani csoportosítása | 51 |
A zöldségnövények élettani szerinti csoportosítása | 52 |
A zöldségnövények csoportosítása felhasználásra szánt részeik alapján | 55 |
Szaporító- és termesztőberendezések | 55 |
A palántanevelő és termesztőberendezések fejlődése | 55 |
A berendezések telepítése | 58 |
Palántanevelő és hajtatóberendezések kezelése | 59 |
Palántanevelő és hajtatóberendezések hasznosítása | 61 |
A zöldségnövények szaporítása | 63 |
A szaporító anyag különleges kezelése | 63 |
A zöldségnövények szaporításának ideje és feltételei | 64 |
Vetési módok | 66 |
A palántanevelés célja és lehetőségei | 67 |
A palántanevelés munkái | 67 |
A palántanevelés különleges módjai | 68 |
A palánta kiültetése állandó helyére | 70 |
Növényváltás, tápanyagellátás, növényápolás | 72 |
Növényváltás a zöldségtermesztésben | 72 |
A tápanyagellátás egyes kérdései a zöldségtermesztésben | 74 |
Növényápolás | 76 |
Növényvédelem | 79 |
A zöldségnövények öntözése | 79 |
A növény vízigényének jellemzése | 79 |
A vízfelhasználás dinamikája | 81 |
A víz hozzáférhetősége a növény számára | 82 |
A vízigény kielégítésének lehetőségei | 84 |
A zöldségnövények öntözésének vízforrásai | 85 |
Öntözési célok a zöldségtermesztésben | 86 |
Öntözési módok, öntözési technika | 87 |
Az öntözővíz mennyiségének tényezői | 88 |
Az öntözés idejének megállapítása | 89 |
Az öntözés hatása a termésre | 92 |
A zöldségnövéynek betakarítása, előkészítése értékesítésre és tárolásra | 95 |
A szedés ideje | 95 |
A szedés módja és eszközei | 96 |
Előkészítés értékesítésre, előfeldolgozás | 97 |
Csomagolás, szállítás | 98 |
A zöldségnövények tárolása, eltartása | 99 |
Zöldségmagtermesztés | 101 |
Története és jelentősége | 101 |
Termesztőtájai, termőhelyi igényei | 104 |
Vetésforgó, trágyázás, növényápolás | 105 |
Vetés és kiültetés | 106 |
Megtermékenyülés, izolálás | 107 |
Szelekció | 109 |
A dugványok és maghozók átteleltetése | 109 |
Aratás, cséplés, magfejtés | 110 |
Tisztítás, tárolás | 111 |
Káposztafélék | 112 |
Fejes káposzta | 112 |
Kelkáposzta | 120 |
Karalábé | 124 |
Karfiol | 127 |
Bimbóskel | 131 |
Gyökérzöldségfélék | 133 |
Sárgarépa | 133 |
Petrezselyem | 141 |
Pasztinák | 143 |
Zeller | 144 |
Retek | 146 |
Cékla | 152 |
Hagymafélék | 155 |
Vöröshagyma | 155 |
Fokhagyma | 165 |
Póréhagyma | 166 |
Téli sarjadékhagyma | 166 |
Metélőhagyma | 167 |
Csucsorfélék | 168 |
Paradicsom | 168 |
Paprika | 179 |
Tojásgyümölcs | 191 |
Kabakosok | 192 |
Sárgadinnye | 192 |
Görögdinnye | 197 |
Uborka | 197 |
Spárgatök | 200 |
Sütőtök | 208 |
Laskatök | 210 |
Hüvelyesek | 211 |
Borsó | 211 |
Bab | 219 |
Levélzöldségfélék | 219 |
Fejes saláta | 226 |
Spenót | 226 |
Évelő zöldségfélék | 232 |
Spárga | 236 |
Torma | 236 |
Sóska | 241 |
Rebarbara | 243 |
Dr. Nyujtó Sándor: Gyümölcstermesztés | |
A gyümölcstermesztés története | 249 |
A világ gyümölcstermesztésének története | 249 |
A magyar gyümölcstermesztés története | 251 |
Magyarország gyümölcstermesztésének jelenlegi helyzete | 253 |
Magyarország gyümölcstermő tájai | 255 |
A gyümölcstermő növények rendszertana és gyakorlati csoportosítása | 260 |
A gyümölcstermő növények rendszertana | 260 |
A gyümölcstermő növények gyakorlati csoportosítása | 260 |
A gyümölcstermő növények alaktana | 263 |
A gyökérrendszer | 263 |
A hajtásrendszer | 264 |
A gyümölcstermő növények szaporítása | 269 |
A szaporítás módjai a gyümölcstermesztésben | 269 |
A faiskolai termesztés szerkezete, felépítése | 275 |
A gyümölcstermő növények élettani jellemzői | 280 |
A gyümölcstermő növények életszakaszai | 280 |
A gyümölcstermő növények fenológiája | 281 |
Gyümölcsültetvények létesítése | 285 |
Ökológiai tényezők | 285 |
Közgazdasági tényezők | 291 |
A területkiválasztás és az ültetés | 292 |
A fajta megválasztása | 297 |
A gyümölcstermő növények termékenyülési viszonyai | 298 |
Gyümölcsültetvények üzemeltetése és ápolása | 301 |
Termőfelület-alakítás a gyümölcstermesztésben | 301 |
Koronaformák alakítása | 304 |
Termő gyümölcsfák ápolása | 309 |
Talajerő-gazdálkodás a gyümölcsösben | 311 |
A gyümölcsösök öntözése | 317 |
Gyümölcsszedés | 322 |
A szedés idejének megállapítása | 322 |
A szedés tervezése | 322 |
A szedés | 323 |
A gyümölcs szedés utáni kezelése | 326 |
A gyümölcs tárolása | 328 |
Almagyümölcsűek termesztése | 329 |
Almatermesztés | 329 |
Körtetermesztés | 338 |
Birstermesztés | 345 |
Naspolyatermesztés | 345 |
Csonthéjas gyümölcsűek termesztése | 346 |
Cseresznyetermesztés | 346 |
Meggytermesztés | 352 |
Szilvatermesztés | 357 |
Kajszibarack-termesztés | 362 |
Őszibarack-termesztés | 367 |
Bogyósgyümölcsűek termesztése | 377 |
Szamócatermesztés | 377 |
Málnatermesztés | 377 |
Szedertermesztés | 385 |
Ribiszketermesztés | 386 |
Köszmétetermesztés | 391 |
Héjasgyümölcsűek termesztése | 395 |
Diótermesztés | 395 |
Mandulatermesztés | 397 |
Mogyorótermesztés | 399 |
Gesztenyetermesztés | 400 |
Csáky Antal: Szőlőtermesztés | |
A szőlőtermesztés kialakulása és története | 405 |
A szőlő termesztésbe vétele | 405 |
A szőlő földrajzi elterjedése az ókortól napjainkig | 405 |
A világ szőlőtermesztésének jelenlegi helyzete | 406 |
Magyarország szőlőtermesztése és jellemzése | 410 |
A magyar szőlőtermesztés története | 410 |
Szőlőtermesztésünk területi elhelyezkedése | 415 |
Borvidékek | 415 |
A szőlő növényrendszertani besorolása | 419 |
A szőlő leírása | 421 |
Gyökérrendszer | 421 |
Szárrendszer | 422 |
A szőlőtermesztés környezeti feltételei | 427 |
Éghajlati tényezők | 427 |
Az éghajlatot módosító környezeti adottságok | 434 |
A szőlő talajigénye | 435 |
A szőlő életszakaszai, évi biológiai ciklusa és vegetációs fázisai | 437 |
A szőlőtőke életszakaszai | 437 |
A szőlő évi biológiai ciklusa | 438 |
A szőlő szaporítása | 445 |
Ivaros szaporítás | 445 |
Ültetési anyag előállítása | 446 |
Szaporítás tőkepótlás céljából | 453 |
Szőlőültetvények létesítése | 455 |
Az ültetvények létesítésének legfontosabb szempontjai | 457 |
A telepítés előkészítésének munkái | 458 |
A szőlőfajták megválasztása | 464 |
A telepítési anyag megválasztása és előkészítése | 475 |
Az ültetés előkészítése és végrehajtása | 476 |
Az ültetvények gondozása a termőrefordulásig | 476 |
A szőlő támaszrendszere | 479 |
A tőkeművelésmódok megválasztása | 481 |
A tőkeművelésmód fogalma és a művelésmódok csoportosítása | 481 |
A tőkeművelésmódot meghatározó tényezők | 481 |
Az intenzív termesztésben alkalmazott tőkeművelésmódok | 482 |
Hagyományos tőkeművelésmódok | 488 |
A házikertekben alkalmazott lugasművelések | 490 |
A szőlőültetvények termesztéstechnológiája | 491 |
Agrotechnikai műveletek | 492 |
Fitotechnikai műveletek | 502 |
A szőlő növényvédelme | 516 |
A növényvédelem szerepe az intenzív termesztésben | 516 |
A növényvédelem megtervezése | 516 |
A termés betakarítása | 521 |
A termésbetakarítás megtervezésének szempontjai | 521 |
A szőlő feldolgozása | 527 |
A termelés és feldolgozás kapcsolata | 527 |
A borászati üzem és berendezése | 528 |
A szőlő feldolgozása és a borkészítés | 533 |
A bor érlelése és kezelése | 539 |
Borbetegségek és borhibák | 548 |
A bor ellenőrző vizsgálata | 549 |
Kecskésné Szabó Ildidó - Kecskés Tibor: Környezetrendezés - kertépítés | |
A zöldfelületek jelentősége | 557 |
A környezetalakítás műszaki létesítményei | 558 |
A kertek berendezése | 561 |
A kerti műtárgyak | 561 |
Kerti utak és burkolatok | 561 |
Belső gazdasági utak | 561 |
Kerti lépcsők | 563 |
Kerti támfalak | 565 |
Vízelveztő folyócskák | 567 |
Kerti öntözőhálózat | 567 |
Kertberendezési tárgyak | 568 |
Kerti padok, székek, ülőfalak | 568 |
Medencék, kutak, madáritatók | 569 |
Pergolák, térrácsok | 570 |
Sport- és játszótéri felszerelések | 572 |
Sportterület | 572 |
Térplasztikák, szobrok | 573 |
Kerítések | 573 |
Egy állami gazdaság központi irodaépülete, konyha és étterem környezetrendezése (1. sz. mintaterv) | 573 |
A növények szerepe a kertépítésben | 578 |
Téralakítás | 579 |
Előfásítás | 579 |
Előnevelt idős és túlkoros fák, konténeres cserjék | 579 |
Védőfásítás | 580 |
Fasorok | 582 |
A növényanyag | 583 |
Fenyők, lombos örökzöldek | 583 |
Cserjék | 583 |
Virágfelületek | 583 |
Gyepfelület | 584 |
Termőföld-gazdálkodás | 584 |
Egy állami gazdaság faiskolájának rendezési terve (2. sz.mintaterv) | 585 |
A szolgálati lakás környéke | 590 |
A kertészeti munkák kivitelezése | 594 |
Parképítési munkák kivitelezése saját munkaerővel | 595 |
Kertfenntartási munkák | 595 |
Irodalomjegyzék | 597 |
Tárgymutató | 605 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.