kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 140 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 23 cm x 16 cm |
| ISBN: | |
| Bevezetés | 3 |
| A szőlőfajta-ismeret alapjai | 5 |
| A termesztett szőlőfajták eredete és csoportosítása | 5 |
| V.vinifera és vinifera értékű fajták | 5 |
| Alanyfajták | 7 |
| Direkttermő fajták, régi rezisztens hibridek | 8 |
| A termesztett szőlőfajták rendszerezése | 8 |
| A V.vinifera L. fajták természetes rendszerei | 8 |
| Mesterséges rendszerek | 18 |
| A szőlőfajták leírása | 21 |
| A leírás módszertana | 21 |
| A leíráshoz használt jellemzők | 23 |
| A fajták azonosításának módszerei | 24 |
| A bor- és a csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó jellemzők | 25 |
| A tenyészidő hossza és a beérés ideje | 25 |
| A fenológiai jellemzők | 26 |
| A növekedés és terméshozás sajátosságai és kapcsolatuk | 28 |
| A termőképesség | 29 |
| A termés minősége | 29 |
| Környezeti igény | 31 |
| Fagy- és téltűrés, regenerálóképesség | 31 |
| Betegségekkel, kártevőkkel szembeni ellenállóképesség | 33 |
| A termesztéstechnológiai műveletekkel kapcsolatos igény, illetve a fajták ezekre való alkalmassága | 34 |
| A termelésbiztonság | 35 |
| A fajták borászati technológiai sajátosságai | 35 |
| A csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó speciális jellemzők | 36 |
| Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok | 36 |
| A vesszőtermelő anyatelepeken | 37 |
| Az oltványkészítés és a gyökereztetés során | 37 |
| A termőszőlőkben | 37 |
| A szőlőfajta-értékelés Tanszéken kidolgozott módszertana | 39 |
| Szőlőfajta-gyűjtemények, génbankok | 40 |
| A szőlőfajták ismertetése | 42 |
| Fehérborszőlő-fajták | 44 |
| Államilag minősített fajták | 46 |
| Minősítés alatt álló fajták és fajtajelöltek | 63 |
| Elterjedt vagy ismert régi fajták | 65 |
| Fehérborszőlő-fajták 1961-1990 között létesített üzemi ültetvényeinek területe | 67 |
| Fehérborszőlő-fajták fürtjeinek és bogyóinak jellemzői | 69 |
| A fehérborszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó néhány jellemző táblázatos áttekintése | 69 |
| Vörösborszőlő-fajták | 76 |
| Államilag minősített fajták | 78 |
| Minősítés alatt álló fajtajelöltek | 84 |
| Elterjedt vagy ismert régi fajták | 85 |
| Vörösborszőlő-fajták 1961-1990 között létesített üzemi ültetvényeinek területe | 85 |
| Vörösborszőlő-fajták fürtjeinek és bogyóinak jellemzői | 87 |
| Vörösborszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó néhány jellemző táblázatos áttekintése | 87 |
| Csemegeszőlő-fajták | 87 |
| Államilag minősített fajták | 90 |
| Minősítés alatt álló fajták | 98 |
| Elterjedt vagy ismert régi fajták | 99 |
| Csemegeszőlő-fajták 1961-1990 között létesített üzemi ültetvényeinek területe | 100 |
| Csemegeszőlő-fajták fürtjeinek és bogyóinak jellemzői | 100 |
| Csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó néhány jellemző táblázatos áttekintése | 100 |
| Magvatlan szőlőfajták | 105 |
| Alanyfajták | 106 |
| Államilag minősített, szaporításra ideiglenesen engedélyezett, s különleges igényeket kielégítő alanyfajták | 107 |
| Egyéb alanyfajták | 108 |
| Régi direkttermők s az ezeket követő rezisztens hibridek | 109 |
| Fajtahasználat | 111 |
| Rendeleti előírások | 111 |
| A szőlőültetvények termőhelyi besorolása | 111 |
| A szőlőfajták termőhelyi besorolása | 111 |
| A fajtaminősítés, -fenntartás és -szaporítás rendszere | 117 |
| A szőlőfajták megválasztását meghatározó tényezők | 119 |
| A fajtaválaszték történeti fejlődése s jelenlegi helyzete | 122 |
| Magyarországon | 122 |
| Külföldön | 128 |
| Az intenzív fajták illetve az intenzív termesztésre alkalmas fajták fogalomköre | 129 |
| A szőlőfajta szerepe a borok minőségét alakító tényezők sorában | 130 |
| A fajták megválasztása az árutermelő ültetvényekben és a házikertekben | 135 |
| Felhasznált irodalom | 138 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.