1.035.153

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Őrség

Szerző
Grafikus
Lektor
Fotózta

Kiadó: Vas Megye Tanácsának Idegenforgalmi Hivatala
Kiadás helye: Szombathely
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 92 oldal
Sorozatcím: Panoráma magyar települések
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 16 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrált könyv.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Vas megye DNy-i sarkában, három országhatár találkozásánál érünk a változatos felszínű Őrség-i tájra, ahol a dombok és völgyek, a fenyő- és bükkerdők, zöldellő rétek, bakhátas szántóföldek keskeny... Tovább

Előszó

Vas megye DNy-i sarkában, három országhatár találkozásánál érünk a változatos felszínű Őrség-i tájra, ahol a dombok és völgyek, a fenyő- és bükkerdők, zöldellő rétek, bakhátas szántóföldek keskeny szalagjai, a völgyekben csordogáló patakok, a dombhátakon kialakult szeres települések, s az itt található remek népi építészeti emlékek, Árpád-kori templomok ejtik bámulatba a látogatót.
Az Őrség egyetlen olyan tájegység hazánkban, ahol az egykori lakosság a honfoglalás óta folyamatosan egy helyben él.
A honfoglaló magyarság őrállókat telepített erre a vidékre, a nyugati kapuk védelmére. A szabadalmas őrállók, mint a király emberei, kiváltságokat élveztek, amiért saját költségükön, saját fegyvereikkel védték a Ny-i határt, egészen a XVII. század derekáig, amikor jobbágysorba kényszerítették őket.
A szűkebb értelemben vett Őrséghez ma 18 község tartozik, amelyet régi okmányaink Eőrségh néven emlegetnek. A múlt században és a század elején is a Répcétől a Muráig terjedő nyugat-magyarországi területet értették az Őrség-i tájon, a Répcétől a Rábáig terjedő területet Felső-Őrségnek - amelynek központja Felsőőr -, a Rábától a Muráig terjedő részt - Őriszentpéter központtal - Alsó-Őrségnek nevezték.
Az I. világháború után Felső-Őrség nagy része Ausztriához került, ezért ma az Őrség fogalma alatt a régi értelmezés szerinti Alsó-Őrséget értjük. Az egykori őrállók a dombok tetején, erdei irtásokon alakították ki telephelyeiket, amelyekből később kialakultak a szerek. Az őrök legfőbb elöljárója az őrnagy volt, aki 12 esküdttel együtt látta el a bírói és közigazgatási teendőket. Az Őrség központja, a hajdani őrnagy székhelye, Őriszentpéter, amely a Zala patak mentén húzódó dombokon, több irányból érkező utak kereszteződésénél alakult ki, 8 egymástól távol eső szerbő áll.
Őriszentpétertől ÉNy-ra találjuk a 7 dombon épült Szalafőt, ahol a régi Őrség-i életmód még ma is eredeti formájában tanulmányozható. Az öreg boronafalú épületek közül is kiemelkedő jelentőségű az egyedülálló Pityerszeri emeletes kástu.
A táj bővelkedik látnivalóban. Hatalmas fenyveserdei gyantás illatot árasztanak. A pihenni vágyó emberek részére nagyszerű kikapcsolódást, felülüdülést jelent a táj, amelyet csak napjainkban kezdtünk igazán felfedezni.
Azzal a gondolattal indítja útnak a Savaria Tourist az útikalauzt, hogy mások is megismerjék és magukkal vigyék e táj felejthetetlen szépségeit.
A hegyhátszentjakabi és őriszentpéteri fizetővendégszolgálatot egyre többen veszik igénybe hazánk távoli tájairól érkezők is, akiknek alkalmuk van gyönyörködni a tájban, a festői környezetben lévő Vadása-tóban, mely egyúttal a fürdés és vízi sport lehetőségeit is biztosítja. Kellemes pihenést, jó szórakozást kíván valamennyi kedves olvasónak és látogatónak a Savaria Tourist. Vissza

Tartalom

Előszó3
Földrajzi környezet5
Földtörténeti összefoglaló7
Éghajlat9
Az Őrség vizei11
Növény- és állatvilág13
A terület településtörténete17
A települések kialakulása és fejlődése17
A mai települési viszonyok24
A terület és a közigazgatási helyzet változása29
A népesség alakulása29
Az Őrség néprajzi sajátságai32
Szokások32
Népviselet34
Nyelvjárás36
Az őrségi emberek ételei39
Ismerkedés az Őrséggel40
Körmend az Őrség kapuja48
Szentgotthárd50
Műemlékek, látnivalók53
Kirándulások, kisebb séták58
Ajánlott gyalogtúrák61
Gyakorlati útmutató62
Idegen nyelvű összefoglalók63

Dr. Csiszár Károly

Dr. Csiszár Károly műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Csiszár Károly könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Őrség Őrség Őrség

A borító elszíneződött.

Állapot:
910 ,-Ft
5 pont kapható
Kosárba
konyv