1.034.934

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Húsvizsgálat és húshigiéne

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 421 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókat, ábrákat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó5
Bevezetés7
A húsvizsgálat, az állatvágás és a vágóhidak fejlődése7
A húsvizsgálat egyetemes történetének főbb adatai7
A hazai húsvizsgálat történetének főbb adatai céhlevelek és rendeletek alapján9
A hazai állatvágás és a vágóhidak kialakulásának főbb adatai13
A hús19
A hús érzékszervi és fizikai tulajdonságai19
A hús kémiai tulajdonságai22
A hús érése26
A hús és a zsigerek táplálkozásélettani vonatkozásai28
Izomszöveti ismeretek30
A különböző vágóállatok húsának és zsírjának tulajdonságai33
A hús osztályozás36
A hús változása a konyhai feldolgozás során39
A vágóhíd41
Az állatrakodó és az állatgyűjtő41
A vágóhíd és típusai43
Az egészségügyi vágóhíd47
A hatósági hússzék (húsbolt)49
A bélmosó és bendőmosó49
A vérgyűjtő és a vérfeldolgozó53
A kobzott-szerv gyűjtő és tároló54
A bőrsózó55
A sörteszárító56
A trágyatároló56
Egyéb építmények a vágóhídon57
A szennyvizkezelő57
A vágás64
A vágóállatok előkészítése a vágásra64
A vágóállatok vágás előtti vizsgálata67
A vágás engedélyezése69
A vágás lefolyása71
A kényszervágás73
A kábítás76
Az elvéreztetés81
A kis- és nagyüzemi marha- és juhvágás87
A kis- és nagyüzemi sertésvágás94
A húsvizsgálat100
A húsvizsgálat általános szabályai és feltételei100
A vágóállatok előkészítése húsvizsgálatra109
A szarvasmarha húsviszgálata110
A borjú húsvizsgálata113
A bivaly húsvizsgálata114
A juh és a kecske húsvizsgálata114
A ló, a szamár és az öszvér húsvizsgálata115
A sertés húsvizsgálata115
Az oltóanyagtermelésre használt állatok húsának felhasználása118
A nyirokcsomók húsvizsgálati jelentősége118
A gyomor és a belek vizsgálata122
A belső elválasztású (organoterápiás) szervek vizsgálata, gyűjtése és tartósítása125
A vágócsarnoki hústermelés higiénéje127
A hús bírálata141
A hús elbírálásának irányelvei141
A hús elbírálásának gyakorlata144
A laboratóriumi kiegészítő húsvizsgálat147
A hús felülvizsgálata és az ellenőrző szolgálat150
A megvizsgált hús megjelölése150
A fogyasztásra feltételesen alkalmas hús hatósági kezelése153
A hatósági hússzék rendeltetése159
A hús szállításának szabályai159
A hús árusításának módja, tárgyi feltételei és ellenőrzése160
A hús és egyéb állati termékek a kereskedelemben162
A húskészítmények előállításának szabályozásáról, húsok és húskészítmények laboratóriumi vizsgálatáról164
A húskészítmények bírálata az élő csírák alapján168
Az elkobzott húsok, zsigerek ártalommentes felhasználása173
A vágási termékek hűtése, fagyasztása és tárolása176
A hűtés és fagyasztás ellenőrzése176
A hűtők és a fagyasztók berendezése és üzemeltetése177
A hús állapotának változásai a hűtés során181
A hús hűtésének és tárolásának általános szabályai182
A hús fagyasztásának és fagyasztva tárolásának általános szabályai, valamint a fagyasztáskor bekövetkező szövettani változások186
A hazai fagyasztási módszerek190
A fagyasztott húsok tárolásának művelete192
A fagyasztott húsok felengedtetése és kitárolása193
Antibiotikumok alkalmazása a vágási termékek tartósítására194
Az izomzat és a zsírszövet postmortalis elváltozásai199
A hús fermentatív hatásra bekövetkező (eslődleges) postmortalis elváltozásai199
A fülledés199
A hús mikrobák hatására bekövetkező (másodlagos) postmortali elváltozásai200
A rothadás200
A penészedés203
A hús felületi elszíneződése és foszforeszkálása204
A hús felületi szennyeződése204
A hús rovarok okozta szennyeződése és károsodása205
A zsírszövet postmortalis elváltozásai208
A hús rendellenességei214
Állomány-rendellenességek214
A hiányosan elvérzett állatok húsa214
A sovány, a leromlott és a senyves állatok húsa216
Az ún. éretlen állatok húsa219
A hús rendellenes szaga és íze220
A hús és a zsigerek önálló (kórokozómentes) kórbonctani elváltozásainak elbírálása225
Fejlődési rendellenességek225
Regresszív elváltozások225
Vérkeringési zavarok és az erek rendellenességei227
A vér és a vérképző szervek egyes betegségei228
Gyulladások229
Progresszív elváltozások229
Daganatok230
Sárgaság (icterus)232
Uraemia234
Haemoglobinaemia235
Acetonaemia (ketosis)236
A mérgezett állatok húsa236
A vágási technika hibáiból származó és egyéb eredetű elváltozások239
A gyomortartalom aspiratioja239
A vér aspiratioja (haemaspiratio)239
A forrázó víz aspiratioja240
Kábítás okozta vérkeringési zavarok240
Agoniális szervi elváltozások241
Sérülések241
A zsigerek repedése241
A feltételesen kórokozó baktériumok okozta emberi betegségek245
A saprophyta csírák okozta élelmiszerfertőzések és mérgezések245
A botulismus (allantiasis, kolbászmérgezés)249
Staphylococcusok okozta élelmiszermérgezések252
A Cl. perfringens okozta élelmiszermérgezés254
A B. cereus okozta élelmiszermérgezés255
Pseudomonas okozta élelmiszermérgezés255
Kórokozó baktériumok okozta betegségek húshigiénei elbírálása257
Salmonellák okozta állati és emberi megbetegedések257
Lépfene. Anthrax273
Rosszindulatú vizenyő. Oedema malignum276
Sercegő üszök. Gangraena emphysematosa278
Dermedés. Tetanus279
Fertőző enterotoxaemia279
Sertésorbánc280
Listeriosis283
Pasteurellosis285
Vágóállatok vérfertőzése297
Mirigykór295
Szarvasmarhák ragadós tüdőlobja295
Brucellosis296
Gümőkor300
Szarvasmarhák paratuberculosisa316
Juhok álgümőkórja317
Rodentiosis317
Tularaemia318
Sugárgombakór319
Botryomycosis320
Takonykór320
Vírusok okozta betegségek húshigiénei elbírálása323
Lovak fertőző kevésvérűsége323
Keleti marhavész324
Szarvasmarhák roncsoló orrhurutja325
Sertéspestis325
Sertések fertőző gyomor-bélgyulladása328
Aujeszky-féle betegség329
Veszettség329
Fertőző sertésbénulás331
Louping ill332
Ragadós száj- és körömfájás333
Szarvasmarhák ún. ivarszervi hólyagos kiütése337
Juhhimlő337
Rickettsiosisok húshigiénei elbírálása340
Q-láz340
Spirochaeták okozta betegségek húshigiénei elbírálása341
Leptospirosis341
Véglények okozta betegségek húshigiénei elbírálása345
Szarvasmarhák babesiosisa345
Toxoplasmosis346
Lovak tenyészbénasága346
Sarcosporidiosis347
Bélcoccidiosis348
Többsejtű paraziták által okozott betegségek húshigiénei elbírálása349
Az emberre közvetlenül ártalmas élősködők okozta betegségek349
Trichinellosis349
Borsókakór354
Linguatulidosis358
I Echinoccocosis359
Az emberre közvetve ártalmas élősködők okozta betegségek359
Cysticerbosis360
Az emberre ártalmatlan élősködők okozta betegségek360
Rühösség365
A lőtt vad húsának vizsgálata és húshigiénei elbírálása365
A hazai vad betegségei369
A lőtt vad árusítása, szállítása és raktározása371
A házinyúl húsvizsgálata372
A baromfi húsvizsgálata373
Baromfifeldolgozó üzemek373
A baromfi vágása és a húsvizsgálat végrehajtása375
A baromfihús főbb tulajdonságai és postmortalis elváltozásai376
A baromfi fertőző és parazitás betegségeinek húsvizsgálati elbírálása378
Baktériumok okozta betegségek378
Vírusok okozta betegségek380
Parazitás betegségek382
A hal húsának vizsgálata384
A hazai halhús-termelésről és halfogyasztásról384
Egyes halfajok ismertetése385
A halhús tulajdonságai387
A halak tárolása és szállítása389
A hal húsvizsgálata392
A fagyasztott, mélyhűtött halak vizsgálata394
A halhús postmortalis elváltozásai396
A halak főbb betegségei399
A halhús fogyasztásából eredő egyes emberi megbetegedések402
Halkészítmények vizsgálata403
Kivonat az 1/1964. (I.18.) FM-ÉIM-Eü M sz. rendelettel megjelent "Az állati eredetű élelmiszernyersanyagok, félkész és késztermékek higiéniai szabályzata" c. mellékletből405
Hal és halkészítmények vizsgálata405
Hal és halkészítmény árusítása405
Rák, csiga és béka vizsgálata és árusítása406
Tárgymutató407

Dr. Csiszár Vilmos

Dr. Csiszár Vilmos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Csiszár Vilmos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv