| A magyar mezőgazdaság helyzete, termelési viszonyainak és termelőerőinek fejlődése | 5 |
| A mezőgazdasági termelés fejlődése | 6 |
| A mezőgazdasági társadalmi, üzemi viszonyai | 11 |
| A művelési ágak és az állatállomány szektorális megoszlása | 12 |
| Az egyes szektorok részesedése a mezőgazdasági termelés értékéből | 16 |
| A háztáji gazdaságok helye és szerepe a szocialista mezőgazdaságban | 23 |
| A mezőgazdaság anyagi-műszaki ellátásának helyzete és fejlődése | 27 |
| A mezőgazdaság gépesítése | 28 |
| A mezőgazdasági kemizálása | 37 |
| A korszerű módszerek elterjesztése a mezőgazdaságban | 43 |
| A növénytermesztés, a zöldség- és gyümölcstermesztés fejlesztése | 43 |
| Az állattenyésztés fejlesztése | 45 |
| A mezőgazdaság szakemberellátottságán | 46 |
| A mezőgazdaság helye és szerepe a magyar népgazdaságban | 49 |
| A mezőgazdaság részesedése a társadalmi termék és a nemzeti jövedelem termelésében | 50 |
| A nemzeti jövedelem termelése az iparban és a mezőgazdaságban | 51 |
| A mezőgazdaság szerepe a nemzeti jövedelem termelésében a ráfordításokkal arányos árrendszer alapján | 55 |
| A nettó termelés csökkenésének okai a mezőgazdaságban | 57 |
| Az ipari és a mezőgazdasági termelés növekedési üteme, a két ágazat kapcsolatai | 59 |
| A mezőgazdasági termelés és az élelmiszerfogyasztás | 64 |
| Az élelmiszerfogyasztás alakulása | 67 |
| Az élelmiszerfogyasztás színvonala, szerkezetének változásai | 70 |
| A mezőgazdasági és élelmiszeripari export szerepe és jelentősége gazdasági életünkben | 78 |
| A külkereskedelem szerepe hazánk gazdasági életében | 79 |
| A mezőgazdasági és élelmiszeripari külkereskedelem alakulása | 81 |
| A mezőgazdasági külkereskedelem szerkezete | 88 |
| A mezőgazdasági és élelmiszeripari export fejlesztésének lehetőségei | 91 |
| Élőállat, hús és húsipari termékek exportja | 93 |
| A friss és feldolgozott zöldség- és gyümölcsexport | 95 |
| A mezőgazdasági termékek felvásárlása és feldolgozása | 98 |
| A mezőgazdasági árutermelés helyzete és fejlődésének iránya | 98 |
| A mezőgazdasági összes termelés és az árutermelés alakulásának összefüggései | 100 |
| A mezőgazdaság árukibocsátásának szerkeztee | 105 |
| A felvásárlás nagysága és összetétele | 108 |
| A felvásárlás szektorális megoszlása | 112 |
| A mezőgazdasági termékek értékesítési rendszerének időszerű problémái | 118 |
| A felvásárlási rendszer eddigi mechanizmusának jellemzői | 119 |
| A mezőgazdasági termékek értékesítési rendszerének változásai az új gazdasági mechanizmusban | 124 |
| A mezőgazdasági termékek feldolgozása. A mezőgazdasági nagyüzemek tevékenységi körének kiszélesítése | 132 |
| A mezőgazdaság és az élelmiszeripar | 133 |
| A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolatainak szervezeti formái | 138 |
| Árak, bruttó és nettó jövedelem a mezőgazdaságban | 144 |
| A mezőgazdasági termelői (felvásárlási) árak változásai | 144 |
| A mezőgazdaság összes és ipari eredetű anyag felhasználása és az ipari termelői árak alakulása | 151 |
| A mezőgazdasági árrendszer továbbfejlesztése az új gazdasági mechanizmusban | 157 |
| A mezőgazdasági árreform központi kérdése: az árszínvonal emelése | 158 |
| Az árarányok, az árfajták és az árszabályozás változásai | 161 |
| A bruttó és a nettó jövedelem alakulása a mezőgazdaságban | 165 |
| Személyi jövedelmek, munkabér, munkadíj a mezőgazdaságban | 169 |
| A paraszti lakosság jövedelmeinek alakulása | 170 |
| A tsz-tagok jövedelmének összehasonlítása a munkások és alkalmazottak jövedelmével | 171 |
| A tsz-tagok jövedelemrészesedésének sajátosságai | 177 |
| Az anyagi érdekeltség és a munkadíjazás fejlesztése a termelőszövetkezetekben | 184 |
| Garantált havi munkadíjazás a termelőszövetkezetekben | 186 |
| Garantált havi munkadíjazás feltételeinek megteremtése a gyengén gazdálkodó termelőszövetkezetekben | 188 |
| Az anyagi ösztönzés fejlesztése az állami gazdaságokban | 190 |
| Részesedési alap és nyereségrészesedés az állami gazdaságokban | 191 |
| Tervezés, irányítás és vezetés a mezőgazdaságban | 194 |
| A mezőgazdasági tervezés sajátosságai, a régi tervezési rendszer és tervezési gyakorlat hibái | 194 |
| A mezőgazdasági tervezési rendszer fejlesztése | 198 |
| A tervek kidolgozása és összehangolása | 198 |
| A tervek fő formái és ezek jellemzői | 200 |
| A mezőgazdasági irányítás állami szervei | 204 |
| A termelőszövetkezetek együttműködési, képviseleti és érdekvédelmi társadalmi szervezetei | 209 |
| A termelőszövetkezeti szövetségek | 210 |
| A termelőszövetkezetek országos tanácsa | 211 |
| A termelőszövetkezetek országos kongresszusa | 212 |
| A vezetés szervezeti felépítése a mezőgazdasági nagyüzemekben | 213 |
| A szocialista nagyüzemi gazdaságok vezetésének alapelvei | 213 |
| A nagyüzemi gazdaságok szervezete | 217 |
| Adatok a mezőgazdasági termékek termelésének, forgalmazásának, feldolgozásának, a termelés jövedelmezőségének alakulásáról | 219 |
| A növénytermesztés és az állattenyésztés termelési mutatóinak alakulása, a fejlődés iránya | 221 |
| Szántóföldi növénytermesztés | 224 |
| A kenyérgabona termesztése | 227 |
| Kukoricatermesztés | 232 |
| Burgonyatermesztés | 233 |
| Az ipari növények termesztése | 235 |
| A pillangós takarmánynövények termesztése | 240 |
| Zöldségtermesztés | 242 |
| Gyümölcstermesztés | 247 |
| Szőlőtermesztés, borászat | 252 |
| Rét- és legelőgazdálkodás | 257 |
| Állattenyésztés és állati termékek termelése | 259 |
| Szarvasmarha-tenyésztés | 260 |
| Sertéstenyésztés | 262 |
| Juhtenyésztés | 265 |
| Baromfitenyésztés | 266 |
| A mezőgazdasági termékek élelmiszeripari felvásárlása és feldolgozása | 270 |
| Tejipar | 270 |
| Húsipar | 272 |
| Konzervipar | 274 |
| Gabonaipar | 274 |
| Dohányipar | 275 |
| Cukoripar | 276 |
| Söripar | 276 |
| Ágazati költség és jövedelem a mezőgazdaságban | 276 |
| Forrásmunkák jegyzéke | 287 |