1.034.961

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Borok könyve

Szerző

Kiadó: Kossuth Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 198 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN: 963-09-3953-3
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Borok könyve a szőlő és a bor világát, a borkóstolás művészetét, az étel és az ital harmóniáját, a bornak verseket, zenét, művészeteket ihlető hatását kívánja bemutatni elsősorban magyar... Tovább

Előszó

A Borok könyve a szőlő és a bor világát, a borkóstolás művészetét, az étel és az ital harmóniáját, a bornak verseket, zenét, művészeteket ihlető hatását kívánja bemutatni elsősorban magyar vonatkozásain keresztül. A könyv célja a magyar borkultúra újra élesztése, ápolása és értékes hagyományainak továbbfejlesztése.
A köynv szerzői a Hét Borbírák Rendjének tagjai, valamint a magyar borászat és gasztronómia jeles képviselői. Kikből alakult a Hét Borbírák Rendje? Évtizedes ismeretség, szomszédság a festői Balaton-felvidéken összehozott néhány férfit. A jó barátságot a terített azstal mellett rendszerint néhány palack kitűnő borral pecsételték meg. 1989-ben a baráti társaság hivatalos formát öltött és megalakította a Hét Borbírák Rendjét.
A minőségi borászat pártolása és a kulturált borfogyasztás népszerűsítése vált a borbírák legfontosabb, önként vállalt feladatává. Ebből az indíttatásból szervezték meg a sommelier-képzést, és tartottak felsőfokú tanfolyamokat. A rend tagjai vallják, hogy a minőségi borászat fellendítéséhez a gasztronómián keresztül vezet az út. A magyar bor imázsát alakítandó, évente megválasztják az év borászát és a borszakma jeles művelőivel együtt köszöntik őt. Vissza

Tartalom

Előszó5
Szőlő és bor
A bor világa, a világ borai / Dr. Rohály Gábor, Ember Sándor11
A világ leghíresebb borai11
A világfajták15
A borárverések19
Bormúzeumok20
A borcímkékről20
Magyarország borai / Dr. Török Sándor és Dr. Urbán András27
A bortermelés története Magyarországon27
Borvidékeink31
Magyarország borai42
A magyar borok helye a világban43
A jövő magyar borai45
A hegyközségek és pinceszövetkezetek szerepe a borok minőségének javításában47
A jövő magyar borainak eredetvédelme48
A bor a kémia tükrében / Dr. Hajós György49
A must borrá erjed49
A bor gazdag vegyülettár50
A cukor a mustban és a borban51
A borkő képződése52
Sav és tannin a borban52
A borkezelés legfontosabb művelete a kénezés53
Másodlagos erjedések54
A bor fénye és színe55
A borkezelés és tartósítás kémiai módszerei55
A boranalízis adatai56
Szőlőtermesztés / Ember Sándor57
A termőhelyi adottságok57
Szőlőfajták58
A szőlő betegségei60
Művelési módok61
Borkészítés / Ember Sándor66
A szüret66
A must70
A fehér szőlők feldolgozása71
A kék szőlők feldolgozása71
Az erjesztés73
A borok érlelése75
A palackozás78
A pezsgő / Dr. Törley Dezső83
A pezsgő története83
A pezsgő gyártása87
A pezsgő minőségét befolyásoló tényezők90
Híres külföldi pezsgők90
A pezsgő tárolása és felszolgálása91
Mikor igyunk pezsgőt?92
A borkóstolás: tudomány és művészet / Dr. Rohály Gábor94
A borkóstolás94
A bor ízszerkezete96
A borvizsgálat technikája97
Fő ízirányok98
A borok ízvilága98
A borok élete / Ember Sándor, Dr. Hajós György és Dr. Rohály Gábor101
Újbor-óbor101
A borok fejlődése és öregedése103
A borok élete hordóban és palackban104
Évjáratkülönbségek, nagy évjáratok108
A bor az asztalon / Dr. Rohály Gábor110
A kulturált borfogyasztás110
A sommelier110
A pohár hatása a borra111
Mikor nyissuk ki a palackot, és hogyan?112
A borok fogyasztási hőmérséklete113
Hogyan kínáljuk a bort?113
A bor és az étel
Borválasztás / Dr. Mészáros Gabriella119
Borhoz az ételt vagy ételhez a bort? A választás néhány vezérelve119
A megszokottól eltérő tanácsok120
Házi vinotéka121
Az étel és a bor harmóniája / Dr. Csizmadia László123
Az egyes ételféleségekhez illő italok125
Az alkalomhoz illő italkínálat szempontjai128
Ételreceptek borral130
Kalla Kálmán, a Gundel étterem mesterszakácsa receptjei139
A "Hét Borbírák" receptjei142
Sajt és bor / Dr. Mészáros Gabriella145
A Bor és a művészetek
Irodalmi válogatás / Dr. Németh Ferenc153
Tájak, borok, irodalom158
A bor a népdalokban167
"Borversek"168
Magyar bordalok / Keresztessy Péter174
A szőlő és a bor az érmészetben / Dr. Mészáros István182
A szőlő és a bor, mint bélyegmotívum / Dr. Csizmadia D. József187
A szőlő, a bor és a színek világa / Dr. Rohály Gábor192
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv