1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szarvasmarhatenyésztés

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 931 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó15
Bevezetés16
A szarvasmarhatenyésztés világhelyzetének ökonómiai áttekintése19
A szarvasmarhatenyésztés helyzete és gazdasági jelentősége a világ különböző terüeltein21
Szarvasmarha-állomány és -sűrűség21
A szarvasmarha-állomány termelése30
A szarvasmarha-állomány bruttó termelése37
Marha- és borjúhús-, valamint tej- és tejtermék-fogyasztás55
A szarvasmarhatenyésztés üzemgazdasági és népgazdasági jelentősége63
Társadalmi, ökonómiai és természeti tényezők befolyása a szarvasmarhatenyésztés irányára és volumenére70
A társadalmi tényezők befolyása70
Termelési viszonyok70
Vallásos nézetek76
Gazdasági tényezők77
Természeti tényezők82
A társadalmi termelés megszervezése a szarvasmarhatenyésztésben97
A tej- és marhahús-termelés koncentrációja97
Üzemi koncentráció100
Területi (territoriális) koncentráció105
Koncentráció a tej- és húsiparban107
A tej- és marhahús-termelés specializációja109
Ágazati specializáció109
Területi (territoriális) specializáció114
Üzemi specializáció117
Kombináció a tej- és marhahús-termelésen belül és ezek koordinálása más termelési ágazatokkal118
Kooperáció a tej- és szarvasmarha-termelésben119
Horizontális kooperáció119
Vertikális kooperáció121
A tej- és marhahús-termelés területi megoszlásának néhány alapvető tényezője Közép-Európában127
Gazdaságpolitikai intézkedések befolyása a szarvasmahatenyésztésre130
Árképzés és árarányok130
Gazdaságpolitikai intézkedések a termelés befolyásolsára és a piac szabályozására137
Önköltség, jövedelmezőség és munkatermeléskenység a szarvasmarhatenyésztésben140
Önköltség és jövedelmezőség141
Munkatermelékenység148
A szarvasmarhatenyésztés termékei a világkereskedelemben153
Export- és import-centrumok153
Az áruforgalom volumene és iránya154
Irodalom161
A hasznosítási és koncentrációs típus jelentősége a nemesítésben165
Típustani alapismeretek167
A hasznosítási típusok anatómiai-fiziológiai lényege170
A belső elválasztású mirigyek funkciója és a marha hasznosítási típusa174
A mellékvese kéregálloányának funkciója, mint a szarvasmarha konstitúciójának értékmérője180
A konstitúció a szarvasmarhatenyésztésben184
A konstitúció, a habitus, a komplexió és a vérmérséklet típusai 185
A konstitúció és a megbetegedés188
A konstitúció jegye189
Gondoskodás a konstitúciórl190
A szarvasmarha egyes hasznosítási és konstitúciós típusainak értékelése190
A hasznosítási típus alapvető jellemzése190
A típus és a tejtermelés191
hasznosítási típus és a testalak191
Legfontosabb alapelvek a küllem bírálatában193
Az egyes testrészek elbírálása196
A hasnosítási típus elbírálása méretfelvétellel196
A testméretek és tulajdonságok örökölhetősége199
Fenotípusos és genotípusos korrelációk203
A tenyészcél a szarvasmarha hasznosítási típusának kiválasztása szempontjából206
A szarvasmarha mellkasának minősítése210
A tőgy alaktani tulajdosnágainak jelentősége és értékelése214
A vágómarha elbírálása és minősítése223
Gazdasági szempontok a szarvasmarha hasznosítási típusainak kialakításában224
Irodalom228
A szarvasmarhafajták és jelentőségük235
A fajta fogalma237
A szarvasmarhafajták eredete. A marha ősei, rokonai és vadon élő fajai238
Fajtaelőállítás248
A szarvasmarhafajok és -fajták miliőviszonyai253
A fajták felosztása255
Nemzetközi jelentőségű fajták, ezek elterjedtsége és típusváltozatai259
Tejelő fajták259
Lapálymarhák259
Jersey marha271
Guernsey marha275
Ayrshire marha277
Kettős hasznosítású fajok279
Dairy shorthorn279
Hegyi tarka fajták280
Borzderes marha285
Húsfajták289
Aberdeen-angus289
Hereford291
Charolais293
Hús-shorthorn294
Az európai szocialista országokban tartott jelentősebb szarvasmarhafajták296
Bulgária296
Csehszlovákia297
Jugoszlávia299
Lengyelország300
Magyarország303
Német Demokratikus Köztársaság305
Románia 308
Szovjetunió309
Egyéb helyi jelentőségű fajták317
A korábban nem említett, valamint további helyi jelentőségű fajták325
Irodalom327
A tenyésztés genetikai alapjai. Szelekciós módszerek és tenyésztési eljárások331
A tenyésztés alapjai333
A populációgenetika alapjai344
Az örökölhetőség (öröklődhetőség) fogalma347
A h2-érték jelentősége és alkalmazhatósága a gyakorlati nemesítőmunkában349
Az ismétlődhetőség (ismételhetőség)352
Szelekciós differenciál (szelekciós különbözet)354
Regresszió354
Fenotípusos és genetikai korrelációk és jelentőségük356
Genotípusos-környezet interakció358
Tenyészcélok360
A szarvasmarha faji adottságai a tenyésztőmunka szemszögéből tekintve361
A szelekciós haladás populációgenetikai alapjai364
Az immunogenetika és gyakorlati alkalmazása374
Tenyészértékbecslés380
Tenyészértékbecslés a saját termelési érték (fenotípus) alapján381
Tenyészértékbecslés a származás és az oldalági rokonok értékelése alapján385
Tenyészértékbecslés az ivadékok minősége alapján391
Tenyészértékbecslés a recesszív örökletes hibák vizsgálatának segítségével401
A szarvarmarha testalakulásának bírálata407
Szelekció a hústermelés növelésére415
Szelekció a tej- és hústermelés együttes növelésére421
Tenyésztési eljárások 433
Fajtatiszta tenyésztés434
Vonaltenyésztés 438
Vérfrissítés440
Beltenyésztés441
Keresztezés448
Nemesítő keresztezés (cseppvérkeresztezés)448
Fajtaátalakító keresztezés451
Kombinatív keresztezés453
Haszonállat-előállító keresztezés454
Modell a tenyésztés-tervezés számára458
Irodalom461
A szarvasmarha termelését befolyásoló legfontosabb tényezők471
Tejtermelés472
Különbségek az egyes fajták termelése között473
A tejtermelésben mutatkozó különbségek okai473
A termelőképesség megállapítása474
A tej alkotórészei közötti összefüggések475
A takarmányozás hatása a tejtermelésre478
A tehenek tápláltsági állapota478
Táplálóanyag-értékesülés szabad takarmányfogyasztás esetén480
Táplálóanyag-értékesülés különböző nagyságú tejtermelésnél481
Táplálóanyag-ellátás, a tejtermelés és a tejösszetétel közötti összefüggések483
A takarmányok hatása a tejtermelésre486
Takarmánykiegészítők hatása a tejteremlésre491
A takarmányok struktúrájának és konzisztenciájának hatása a tejtermelésre493
Az éghajlat hatása a tejtermelésre493
Hőmérséklet494
A levegő páratartalma498
Légnyomás, légmozgás, napsugárzás499
A tartási mód hatása a tejtermelésre500
Az istállóban tartás rendszerének hatása500
A technológiai jellegű tényezők hatása508
A fejési technika hatása a tejtermlésre510
A tőgy előkészítésnek hatása a tejtermelésre511
A fejés technikája514
A két fejés közötti idő és a fejések gyakorisága516
A tejtermelést és a hústermelést befolyásoló tényezők521
A szárazonállás időszaka521
Ellési életkor522
Egyéb ényezők hatása a tejtermelésre524
A tehenek életkora és az ellések száma524
Ivarzás és vemhesség524
Az ellés időpontja525
Két ellés közötti idő526
Különböző tényezők közötti összefüggések és ezek hatása a tejtermelésre526
Testnagyság, testméretek526
Növekedési erély: tejtermelés531
A tőgyműködés jellemzői: tejtermelés532
A ború ivarának, születési súlyának és az ikerellsnek hatása a tejtermelésre536
Hústermelés536
A vágóértékkel szemben támasztott alapvető követelmények536
A fajta és az életkor hatása a vágóértékre540
A fajta befolyása540
A vágóállatok életkora543
Az ivar befolyása a vágóértékre546
Az ivarral kapcsolatos összefüggések546
Az ivartalanítás548
A táplálóanyag-ellátás és takarmányozás hatása a hizlalási eredményekre és a vágóértékre551
A takarmányadag táplálóanyag- és vitamintartalma553
A felnevelés intenzitása (takarmányozás a felnevelés alatt)554
Az évszakok hatása555
A takarmányadag jellegének és összetételének hatása a hizlalás eredményére556
Abraktakarmányok felhasználása a növendékmarhák hizlalásában558
Egyéb tényezők hatása a hizlalás eredményére és a takarmányértékesítésre559
Az egyediség, a fajta, az életkor és a hizlalási időtartam hatása a hizlalás eredményére és a takarmányértékesítésre560
Az ivar hatása a húsminőségrre564
A szarvasmarha növekedése és fejlődése565
A növekedés szakaszai565
A súlygyarapodás összetételének változásai567
A növekedést befolyásoló tényezők568
Növekedési normák569
Növekedési rendellenességek570
Fejlődés és növekedés571
A testarányok fejlődése571
A támasztó- és mozgásszervek fejlődése573
A belső szervek fejlődése577
A tőgy növekedése és fejlődése577
A szarvasmarha növekedésének és fejlődésének befolyásolása578
A szarvasmarha viselkedése és termelése579
A szarvasmarha viselkedése a legelőn és az istállóban579
A borjak viselkedése a legelőn580
Kifejlődött szarvasrmarhák és tehenek viselkedése581
Viselkedés szállításkor585
Irodalom586
A szarvasmarha-állomány mennyiségi és minőségi reprodukciójának alapjai599
A reprodukció jelentősége601
A reprodukcó folyamatát befolyásoló ökonómiai-technológiai tényezők603
A nőivarú szarvasmarha szaporodási képessége és annak befolyásolhatósága611
Tenyészérettség és első borjazási életkor614
Service periode és borjazási intervallum619
Temelés és termelékenység622
Veszteségek a vemhesség alatt és ellési komplikációkból kifolyóan623
Az ikerellések jelentősége és előfordulása627
Hormonáli úton indukált poliovuláció és ivarzás-szinkronizáció630
A felnevelés mint a szelekció alapja632
A fiatal tehenek kiválasztásának kritériumai643
Technológiai-ökonómiai szempontok a fiatal tehenek vizsgálatához647
Irodalom653
A szarvasmarha takarmányozásának fiziológiai és biológiai alapjai659
A szarvasmarha takarmányozásának fiziológiai és biológiai alapjai661
A kérődzők emésztésének és anyagcseréjének specifikus jellegzetességei664
A kérődzők emésztőcsövének felépítése664
A bendő mikroorganizmusainak jellemzése665
Az emésztőcső és a kérődzés motorikája670
A nitrogénvegyületek emésztése671
A szarvasmarha szénhidrát-emésztése674
A cellulóz elbontása674
A keményítő elbontása675
A hemicellulózok és pektinek elbontása676
A cukrok elbontása676
A lignin szerepe676
A zsírok emésztése677
Vitaminok szintézise a bendőben677
Ásványi sók, és a bendőben végbemenő folyamatok678
Az emésztési termékek hasznosítása a szarvasmarha szervezetében679
A bendőben végbemenő kedvezőtlen folyamatok következményei682
A kifejlődött szarvasmarha takarmányszükséglete685
Fehérjeszükséglet686
Energiaszükséglet687
Ásványianyag-szükséglet692
Vitaminszükséglet693
A szarvasmarha takarmányai693
Tömegtakarmányok694
Abraktakarmányok694
A takarmányadagok összeállítása700
A takarmányalkotórészek hiányának hatása és tünetei a szarvasmarhán703
Fehérjehiány708
Energiaanyagok hiánya708
Ásványi anyagok hiánya709
Vitaminhiány709
Tejelő tehenek nyári takarmányozása710
A legelők okszerű hasznosítása711
Takarmányozás kaszált zöltakarmányokkal711
A tejelő tehenek téli takarmányozása714
A bikák takarmányozása716
A hízómarhák takarmányozása718
Borjúhizlalás719
A növendék hízómarhák takarmányozása721
Intenzív hizlalás721
Növendékmarhák extenzív hizlalása722
Kifejlett hízómarhák takarmányozása723
A borjak és növendékmarhák felnevelésének fiziológiai és biológiai alapja725
A borjak és növendékmarhák felnveleésének fiziológiai és biológiai alapjai727
A szarvasmarha növekedése és fejlődése727
A szarvasmarha magzati fejlődése728
A szarvasmarha növekedése és fejlődése a születéstől az érettségig tartó periódusban730
A növendékmarha növekedését és fejlődését befolyásoló tényezők731
Genetikai hatások731
Takarmányozási szint733
Ivar735
Vemhesség736
Laktáció736
A fiatal borjak emésztésének sajátosságai737
A növendékmarha táplálóanyag-szükséglete739
Nitrogéntartalmú anyagok740
energia-anyagok742
Ásványi anyagok743
Kalcium és foszfor744
Magnézium744
Nátrium, kálium és klór746
Réz746
Vas746
Mangán747
Kobalt747
Jód747
Egyéb elemek747
Vitaminok748
A-vitamin748
D-vitamin748
E-vitamin749
K-vitamin és a B-vitamin-csoport vitaminjai749
A borjúnevelés takarmányai749
Anyatej (föcstej)750
Teljes tej751
Fölözött tej751
Sovány-tejpor753
Iró753
Savó753
Tejpótló tápok753
Abraktakarmány755
Széna756
Zöldtakarmányok756
Erjesztett takarmányok757
Gyökgumós növények757
Borjak és növendékmarhák takarmányozásának technikája758
A tenyészüszők és a későbbi hizlalásra szánt borjak takarmányozása758
Felnevelés teljes tejjel758
Felnevelés korlátozott teljestej-adagokkal759
A tej korai elvonása a borjaktól760
Fiatal borjak takarmányozása a legelőn761
Borjak felnevelése tejpótló tápokkal761
Borjak felnevelése dajkatehenekkel761
Felnevelésre szánt növendékbikák takarmányozása762
Az egyes borjúnevelési rendszerek jelentősége és perspektívái763
Húsfajtájú borjak felnevelésének sajátosságai764
Hathónaposnál idősebb tenészüszők takarmányozása765
Növendék tenyészbikák takarmányozása767
Takarmányadagok összeállítása növendékmarhák számára767
A felnevelés intenzitásának hatása a későbbi termelésre768
A borjak növekedésére ható tényezők769
Az ivarérést befolyásoló tényezők770
A jövőbeni tejtermelésre ható tényezők771
A termékenységet befolyásoló tényezők772
Az élettartamot befolyásoló tényezők773
A felnevelés intenzitásának hatása a növendékbikák teljesítőképességére774
Az intenzív felnevelés hatása a húsfajták használatára774
A növendékmarhák növekedésének optimális üteme775
Irodalom777
A tej- és marhahús-termelés technológiája779
Alapvető technológiai szempontok781
Szarvasmarhatartás és épületei783
A növendéknevelés és -hizlalás épületei783
Borjúistállók783
Növendék- és hízómarha-istállók789
Tehénistállók795
Kötött tartású istállók almozással796
Kötött tartású istállók almozás nélkül799
Kötetlen tartású istállók almozással801
Kötetlen tartású istállók alom nélkül802
Elletőistállók802
Istállóklíma803
Tejházak és fejőállások804
Takarmányelőkészítő és -tároló helyiségek806
Trágyatelepek és trágyalétárolók809
Kifutók és legelő berendezések810
Tejtermelő-telepek811
A szarvasmarhatartás munkafolyamatainak gépesítése812
A takarmányozás gépesítése812
A szilázs és széna kivétele812
A takarmányelőkészítés gépesítése821
A nedvdús takarmányok, széna és abrak adagolásának gépesítése821
A kitrágyázás gépesítése830
Tehénistállók kitrágyázása833
Borjú- és növendékmarha-istállók kitrágyázása842
Hízómarha-istállók kitrágyázása843
Tejtermelés845
Kézi fejés845
Gépi fejés846
Sajtáros fejőberendezések848
Csővezetékes fejőberendezések848
Fejőállások849
A tej hűtése, szűrése és tárolása855
A tej hűtése tárolóban856
Ellenáramú csörgedeztető hűtés856
Tejszállítás857
Kannás szállítás857
Szállítás tejtankkal857
Tejtovábbítás csővezetékben858
Alapvető higiéniai szempontok858
Egyedi megjelölés, dokumentáció és termelésellenőrzés nagy szarvasmarha-állomáyokban859
Az egyedi megjelölés, dokumentáció és termelésellenőrzés jelentősége859
Megjelölési eljárások859
Dokumentáció864
Termelésellenőrzés867
Teljesítményellenőrzés a felnevelésben868
Tejelésellenőrzés és tejösszetétel-vizsgálat870
A hizodalmasság és a vágóérték vizsgálata875
A szarvasmarhatarás munkaszervezése879
A növendéknevelés munkaszervezése880
Az almozás és kitrágyázás munkaszervezése és technikája881
A takamány előkészítése és a takarmányozás munkaszervezése és technikája884
Munkaidő-szükséglet és munkaköltségek különböző tartási rendszerekben886
A tejtermelés megszervezése888
Az almozás és kitrágyázás munkaszervezése és technikája889
A takarmányelőkészítés és takarmányozás munkaszervezése és technikája890
A fejésnél alkalmazott, a tartási rendszertől függő munkaszervezés és technika891
Munkaidő-szükséglet és munkaköltségek különböző tartási rendszerekben893
Munkaszervezés a marhahizlalásban894
Az almozás és kitrágyázás munkaszervezése és technikája895
A takarmányelőkészítés és takarmányozás munkaszervezése és technikája895
Munkaidő-szükséglet és munkaköltségek különböző tartási rendszerekben896
A tej- és marhahús-termelés szervezési formái897
A termelés szervezési formáját meghatározó tényezők898
A termelés szervezése900
Termelés több termelési irány esetében900
Specializált tejtermelő üzem905
Üszőnevelő üzem906
Marhahizlaló üzem909
Munkaszervezés, normák, a munka értékelése és díjazása a tej- és marhahús-termelésben910
A munkaszervezés alapjai910
A munkafolyamat szervezése912
Munkanormatívák, a munka értékelése, díjazása és premizálása918
A javadalmazás általános alapelvei918
A munka értékelése919
A munka díjazása924
Irodalom928
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv