A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Állattenyésztés 1.

Általános állattenyésztés, Gazdasági állatok takarmányozása

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 602 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-230-684-8
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Dr. Horn Artúr: Előszó
ÁLTALÁNOS ÁLLATTENYÉSZTÉS
Dr. Horn Artúr: Első fejezet
Az állattenyésztés fogalma15
Az állattenyésztés világhelyzete és gazdasági jelentősége17
A gazdasági állatok eredete. A háziasítás21
Az állatok megváltozása a háziasítás folyamán25
Az állattenyésztés fejlődéstörténetének rövid áttekintése29
A magyar állattenyésztés fejlődésének rövid áttekintése31
A környezet hatása az állati szervezetre33
Takarmányozás33
Éghajlat36
A gyakorlás, mozgás és szervműködés hatásai40
A honosulás (akklimatizáció)42
A szervezetre ható belső tényezők44
Ivarjelleg45
Ivartalanítás47
A gazdasági állatok testalakulásának jelentősége és bírálata49
Az állatok fényképezése53
Testméretek felvétele54
Fejlettség (testsúly)56
Kondíció59
Arányosság (homogenitás)60
Kültakaró61
Színeződés62
Formalizmus az állattenyésztésben65
A gazdasági állatok rendszerezése67
A faj67
A fajta68
Egyoldalú és vegyes hasznosítás az állattenyésztésben76
A fajtatisztaság. A telivér és a félvér75
Alfajta, fajtaváltozat (válfajta), tájfajta, tenyészet, törzstenyészet, zárttenyészet, törzs, család, vérvonal, vonal, populáció77
Második fejezet
Dr. Horn Artúr: Az alkalmazott állatgenetika alapjai79
A mendeli (faktorális) genetika és alkalmazása79
A gének és hatásmechanizmusok84
A nemsiég átöröklése96
Az immunitás és a betegségek átöröklése100
Kvalitatív jellegű tulajdonságok öröklődése103
A populációgenetika alapjai107
Kvantitatív (mennyiségi) tulajdonságok átöröklése107
Dr. Kovács György: Az immunogenetika szerepe az állattenyésztésben123
Alapfogalmak és módszerek124
A vércsoportok öröklődése126
A szarvasmarha vércsoportjai128
Biokémiai polimorfizmusok130
A vércsoportok és a biokémiai polimorfizmusok felhasználása a gyakorlatban132
A szarvasmarhaikrek zigozitásának vizsgálata és a vegyes ivarú ikerellésből származó üszőborjak meddőségének megállapítása136
A ló, a juh, a sertés és a tyúk vércsoportjai138
Dr. Dohy János: Biometriai alapfogalmak142
Középérték (számtani közép)143
Szórás, variációs koefficiens144
A gyakorisági eloszlás grafikus ábrázolása146
A középérték szórása (hibája)149
A szignifikancia értelmezése149
Két középérték összehasonlítása150
Kiugró érték ellenőrzése (Dixon-módszer)151
Két szórás összehasonlítása152
Varianciaanalízis (szóráselemzés)152
Regresszió154
Korreláció156
Gyakorisági eloszlások illesztésvizsgálata X2 (Chi2) próbával158
Szelekciós intenzitás, szelekciós haladás, realizált h2-érték159
Dr. Dohy János: Értékmérő tulajdonságok161
Tejtermelő képesség162
Hústermelő képesség163
Tojástermelő képesség166
Gyapjútermelő képesség167
Takarmányhasznosítás167
Gyors fejlődés (koraérés)169
Erőtermelő képesség171
Termékenység, szaporaság, egészség171
Igényesség, igénytelenség173
Konstitúció174
Harmadik fejezet
Dr. Mészáros István: A háziállatok szaporodása
A szaporodás típusai, az ivarsejtek179
A termékenyülés180
A nemi szervi működés élettana181
Az ivarzás tünetei183
A pároztatás módjai184
A vemhesség időtartama185
A vemhesség megállapítása187
Az ellés élettana188
A szülőfájások osztályozása189
A közeledő ellés jelei189
Az ellés lefolyása190
Az újszülött ápolása191
Az anyaállat gondozása az ellés után191
A méh visszalakulása (involutio uteri)192
Az ellés utáni első ivarzás ideje192
A meddőség fogalma és felosztása193
A meddőség gazdasági jelentősége193
Dr. Horn Artúr: Ikerellés, egypetés ikrek194
Dr. Horn Artúr: Növekedés és fejlődés196
Ivarérettség, tenyészérettség202
A kor szerepe az állatok életében203
Negyedik fejezet
Dr. Horn Artúr: A tenyészkiválasztás (szelekció) és a tenyészértékbecslés205
Kiválasztás az egyedek tulajdonságai (fenotípus, individualitás) alapján213
A származás, a család és a rokonok ismeretének jelentősége a tenyészkiválasztásban216
Az ivadékvizsgálat (utódellenőrzés)220
A párosítás alapelvei225
A tenyésztési eljárások227
Fajtatiszta tenyésztés, vérújítás (vérfrissítés)228
Beltenyésztés (rokontenyésztés)230
Vérvonaltenyésztés (vonaltenyésztés)235
Keresztezés236
Gazdasági és biológiai tulajdonságok összeegyeztetése253
Törzskönyvezés255
Az egyedi megjelölés módszerei258
Állatkiállítások260
Ötödik fejezet
Dr. Czakó József: A gazdasági állatok viselkedése263
Pihenés és alvás264
Mozgás264
A táplálék felvétele265
Ürítés265
Testápolás265
Figyelés265
Támadás és védekezés266
Nemi viselkedés266
Az életfolyamatok alakulása267
Társas viselkedés271
Hatodik fejezet
Dr. Czakó József: A gazdasági állatok elhelyezése és gondozása273
Az elhelyezés iránt támasztott általános követelmények273
Tartástechnológiai rendszerek277
Telep- és istállóépítés278
Legeltetés281
Az állattartás gépesítése282
A kemizálás hatása az állattartásra283
Az állatok ápolása283
Az állatok szállítása285
Baleset-elhárítás az állattenyésztésben288
Dr. Horn Artúr: Ajánlott irodalom291
GAZDASÁGI ÁLLATOK TAKARMÁNYOZÁSA
Dr. Baintner Károly: Első fejezet
Bevezetés295
Gazdasági állataink takarmányozásának története298
Az állati szervezet kémiai összetétele300
A takarmányok összetétele és a takarmányalkotórészek szerepe az állatok táplálásában303
A takarmányok víz- és szárazanyag-tartalma304
A takarmányok nitrogénmentes anyagai305
A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai315
Vitaminok318
Ásványi anyagok328
Antibiotikumok330
Hormonok és anyagcserére ható anyagok333
Enzimek334
Betegségek megelőzésére adagolt takarmánykiegészítők335
Antimetabolitok335
A takarmányok megemésztése336
A takarmányok táplálóanyagainak kihasználását befolyásoló tényezők340
A közbülső anyagcsere344
A szénforgalom344
Az energiaforgalom347
A nitrogénforgalom351
Az ásványianyag-forgalom357
A vízforgalom374
A takarmányok táplálóértéke377
Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete386
Az életfenntartó táplálóanyag-szükséglet386
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete389
A takarmányértékesülés411
Dr. Fekete Lajos: Második fejezet
Takarmányismeret415
A zöldtakarmányok415
A legelő424
A szénák428
Silózott takarmányok432
A gyökér- és gumós takarmányok, húsos termések434
Szalmák, szárak, pelyvák, törekek435
Magvak és termések438
Ipari melléktermékek és hulladékok441
Állati eredetű takarmányok450
Takarmánykiegészítő anyagok454
Ipari abrakkeverékek457
A takarmány minőségének megítélése460
Dr. Baintner Károly: Harmadik fejzet
A takarmányok eltartása és etetése465
A takarmányok eltartása465
A takarmányok előkészítése498
A takarmányozás gyakorlati végrehajtása502
Az etetés módjai512
A jó takarmányellátás megszervezése526
Ajánlott irodalom528
Függelék
Dr. Hony János: Biometriai táblázatok530
A t-próba kritikus értékei530
Az F-próba kritikus értékei531
K2 (Chi2) táblázat532
A Dixon-próba kritikus r-értékei534
u-táblázat535
z-táblázat536
Takarmányozási táblázatok
A takarmányok szerves és szervetlen táplálóanyag-tartalma537
A fontosabb takarmánynövények karotintartalma550
A gazdasági állatok napi táplálóanyag-szükséglete552
A szarvasmarha napi táplálóanyag-szükséglete552
A juh napi táplálóanyag-szükséglete555
A ló, a szamár és az öszvér napi táplálóanyag-szükséglete558
A ló mikroelem-szükséglete560
A sertés napi táplálóanyag-szükséglete561
Irányszámok intenzív termelésű koca (28 napos választás) takarmányainak összeállításához563
Irányszámok eltérő energiaszintű, különböző típusú malactápok összeállításához564
A hibridsertés (intenzív sonkatípus) eltérő energiaszintű takarmányának javasolt összetétele565
A sertés nélkülözhetetlen aminosav-szükséglete 1 kg légszáraz takarmányban, különböző nyersfehérje-tartalom és 670-700 g keményítőérték esetén a hízlalás átlagában566
A növendék- és hízósertés minimális vitaminszükséglete 1 kg abrakkeverékben566
A házinyúl táplálóanyag-szükséglete567
A házinyúl vitaminszükséglete, 1 kg takarmány-szárazanyagban567
A tojótyúk táplálóanyag-szükséglete568
A tojótyúk vitamin-, ásványianyag- és mikroelem-szükséglete 1 kg takarmányban570
A tojótyúk nélkülözhetetlen aminosav-szükséglete571
A csirke és a tyúk keményítőérték-, em. nyersfehérje- és aminosav-szükséglete 1 kg abrakkeverékben571
A csirke ásványianyag- és minimális vitaminszükséglete 1 kg takarmányban572
A pulyka és a gyöngyös keményítőérték-, em. nyersfehérje- és aminosav-szükséglete 1 kg takarmányban573
A pulyka és a gyöngyös ásványianyag- és minimális vitaminszükséglete 1 kg abrakkeverékben574
A kacsa táplálóanyag-szükséglete575
A kacsa vitamin-, ásványianyag-szükséglete 1 kg takarmányban576
A lúd táplálóanyag-szükséglete577
A lúd vitamin- és ásványianyag-szükséglete578
A gazdasági állatok mikroelem-igénye. Irányszámok578
A fontosabb mikroelemek mérgező színvonala és tűrési határa gazdasági állataink számára (Tájékoztató értékek)579
Név- és tárgymutató581
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Állattenyésztés 1. Állattenyésztés 1. Állattenyésztés 1. Állattenyésztés 1. Állattenyésztés 1.

Több oldalon bejegyzés és aláhúzás látható.

Állapot: Közepes
3.580 Ft
2.860 ,-Ft 20
14 pont kapható
Kosárba
konyv