1.034.970

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztés 2.

Szarvasmarhatenyésztés, juhtenyésztés, lótenyésztés

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 507 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Szarvasmarhatenyésztés
Bevezetés (Dr. Horn Artúr)
A szarvasmarha eredete és domesztikációja13
A marha rokonfajai14
A szarvasmarhatenyésztés jelentősége19
A szarvasmarhák elnevezései21
A szarvasmarha külső testalakulása (Dr. Horn Artúr)
A testalakulás bírálatának jelentősége23
Konstitúció és típus24
Kültakaró és szín26
Az élősúly és a testméretek megállapítása28
A fejlettség és az élősúly31
A szarvasmarha testrészeinek elbírálása32
A fej32
A törzs34
A tőgy39
A végtagok44
A szarvasmarha életkorának meghatározása48
Az ivari jelleg és az ivartalanítás50
A szarvasmarha belső értékmérő tulajdonságai (Dr. Dohy János)
Tejtermelő képesség52
Hústermelő képesség61
Takarmányfelvevő képesség, legelőkészség65
Növekedési erély, koraérés, ivari koraérés66
Termékenység, szaporaság, egészség66
Konstitúció, élettartam67
Erőtermelés, lábszerkezet68
A szarvasmarhafajták és csoportosításuk (Dr. Horn Artúr)
Magyar szürke marha72
Magyar tarka marha73
Hegyi tarka fajták76
Borzderes fajták78
Kosztromai79
Jersey marha80
Lapálymarhák84
Feketetarka lapálymarhák84
Vöröstarka lapálymarhák90
Egyszínű vörös lapálymarhák91
Ayrshire (ersir) marha92
Charolains (sárolé)93
Hereford (hírford)94
Limousin (limuzen)95
Egyéb fajták95
A szarvasmarha tenyésztése (Dr. Horn Artúr)
A tenyésztés elvei és a kiválasztás módszerei103
Kiválasztás az egyediség (fenotípus) alapján107
Kiválasztás a származás és a rokonok minősége alapján110
Tenyészértékbecslés az ivadékok minősége alapján113
A szelekció hatékonyságának növelése a gazdaságosabb termelés érdekében119
A törzskönyvezés és a termelés-ellenőrzés131
Állományfelvétel132
Termelési adatok megállapítása132
Tenyésztési adatok133
Küllemi bírálat134
Törzskönyvezési adatok értékelése138
A szarvasmarha szaporítása (Dr. Horn Artúr)
Az ivarzás143
A bika használata144
Fedeztetés és mesterséges termékenyítés145
A vemhesség jelei és tartama146
A vemhes tehén ápolása és takarmányozása147
Az ellés149
A szarvasmarha felnevelés (Dr. Czakó József)
Az újszülött borjú ápolása és táplálása153
A borjú felnevelése144
Itatásos borjúnevelés155
Szoptatásos borjúnevelés161
Az üszők takarmányozása162
A bikaborjú felnevelése164
A kifejlett szarvasmarhák takarmányozása (Dr. Szentmihályi Sándor)
A tehenek takarmányozása (Dr. Guba Sándor)165
A tenyészbikák takarmányozása173
Szarvasmarha-hizlalás és -feljavítás174
A hízómarha táplálóanyag-szükséglete175
Hizlalásra felhasználható takarmányok176
Szarvasmarha-hizlalási módok178
Borjúhízlalás178
Baby-beef hizlalás178
Növendékbika-hizalás179
Intenzív növendékbika-hizlalás180
Növendéküsző-hizlalás180
Borjúfogastinó-hizlalás181
Kifejlett szarvasmarhák feljavítása182
A vágómarha minősítése (Dr. Nagy Nándor)183
A vágóérték185
A vágóérték elbírálása186
A szarvasmarha húsának felosztása és a húsrészek elnevezése186
A szarvasmarha elhelyezése (Dr. Guba Sándor)
Általános követelmények189
Tartási rendszerek191
Az iparszerű tartás lehetőségei199
Tehénistállók200
Zárt, kötött tartású tehénistálló200
Berendezések és tartozékok202
Zárt, kötetlen tartású tehénistálló203
Berendezések, és tartozékok205
Nyitott, kötetlen tartású tehénistálló206
Elletőistállók206
Növendékistállók207
Hízómarha-istállók208
Borjúistállók208
Tenyészbika-istállók211
Elkülönítőistállók211
Szarvasmarhatelepek211
Szarvasmarha-istállók korszerűsítése212
A fejés (Dr. Szajkó László)
A tejképződés215
A tejleadás mechanizmusa216
A fejés művelete217
Folyamatos működésű fejőállások, illetőleg fejőházak (Dr. Horn Artúr)220
A tehenek gondozása221
A tenyészbikák gondozása225
Az igásmarhák gondozása és jármozása226
Ajánlott irodalom227
Juhtenyésztés
Bevezetés (Dr. Mihálka Tibor)
A juhtenyésztés népgazdasági szerepe231
A juh jelentősége a mezőgazdasági üzemben232
A juhok elnevezése ivar és kor szerint233
Alapismeretek a juhtenyésztésben (Dr. Mihálka Tibor)
A juh küllemtana235
A fej235
A törzs236
A végtagok237
Méretek felvétele237
Az életkor megállapítása239
Gyapjúismeret (Dr. Veress László)
A gyapjúszál és járulékai240
A bundát alkotó szőrképletek241
A bunda összetétele242
A gyapjúszál tulajdonságai243
A gyapjúszál színe243
A gyapjúszál hossza243
A gyapjúszál finomsága243
A gyapjúszál erőssége, nyújthatósága243
A gyapjúszál ívelődése és rugalmassága245
A bunda belszerkezete és textilipari értékelése245
Belszerkezet245
Tömöttség, kiegyenlítettség246
A gyapjú ipari és kereskedelmi osztályozása246
A juh fajtái (Dr. Mihálka Tibor)
A racka249
A merniók250
Francia húsmerinó (merino precoce)250
Német húsmerinó251
Aszkániai merinó251
Kaukázusi finomgyapjas merinó252
Sztavropoli finomgyapjas fajta252
Grozneni finomgyapjas merinó252
Magyar fésűsmerinó253
Egyéb fajták254
Cigája254
Corriedale254
Rommey march254
Dorset-horn254
Ile de France255
Keletfríz255
Finn landrace256
Svéd landrace256
Romanovi257
Border-leicester258
Texel259
Berrichonne du Cher259
South-down259
Hampshire-down260
Suffolk261
A juh tenyésztése (Dr. Mihálka Tibor)
Fajtakérdés263
A kiválasztás szempontjai264
Egészséges szervezet264
Termékenység és nevelőképesség264
Testalkat és testnagyság266
Termelőképesség266
Hústermelő képesség266
Tejtermelő képesség267
Gyapjútermelő képesség267
A kor268
A kiválogatás szempontjainak mérlegelése269
Bonitálás270
Növendék jerkék és növendék kosok bonitálása270
Anyajuhok bonitálása271
Tenyészkosok bonitálása271
A fenotípusos kiválogatást segítő támpontok271
Ivadékvizsgálat273
Központos hízékonyságvizsgálat274
Törzskönyvezés274
A szaporítás (Dr. Veress László)
A párosítás irányelvei és a különböző párosítási módok278
Mikor ellessünk?279
A kosok és az anyák előkészítése a párzásra282
Az anyák üzekedésének tünetei, az üzekedők kiválogatása283
Az ellés283
A juh felnevelése (Dr. Veress László)
Szopós bárányok gondozása285
Mesterséges báránynevelés286
Korai bárányválasztás, előkészítés a gyors hizlalásra286
Tenyésztésre szánt növendékek nevelése288
A juhok takarmányozása (Dr. Veress László)
Táplálóanyag-szükséglet289
Szopós és hízóbárányok takarmányozása293
Tenyész és növendék juhok téli takarmányozása296
A juhok nyári takarmányai297
Gyepek297
A legeltetés általános szabályai297
Alkalmi legelők, tarlók298
Mesterséges legelők298
Az itatásról299
Juhászati technológiák és az elhelyezés (Dr. Mihálka Tibor)
Technológia, rotáció301
Elhelyezés306
Férőhelyigény307
Juhistállók307
Fészeristállók308
A juhistállók berendezési tárgyai308
Juhtelepek309
Növendékjuhtelepek309
Anyajuhtelep310
Pecsenyebárány-hizlaló telep312
A juh termelés (Dr. Veress László)
Gyapjútermelés315
A bunda gondozása az élő juhon, a nyírás ideje315
A nyírás előkészítése és lebonyolítása316
A lenyírt bundák zsákolása és tárolása316
Tejtermelés (Dr. Mihálka Tibor)318
Hústermelés318
A hústermelés jelentősége318
A juhhústermelés növelésének lehetőségei319
Kívánalmak a juhhússal szemben320
A hizlalás előkészítése321
A hizlalás módjai321
Tejesbárány-hizlalás322
Korai (expressz) pecsenyebárány-hizlalás323
Éves pecsenybárány-hizlalás324
Idősebb juhok feljavítása324
Hizlalt bárányok szállítása324
A juhhizlalás eredményének értékelése326
A juhbőrők kezelése326
A kecske tenyésztése (Dr. Veress László)
A kecske gazdasági jelentősége327
Honnan erednek kecskefajtáink?327
A külső testtájak327
A szőrözet és a szín328
A súly és a szín328
Az életkor és a testméretek329
Milyen fajtát tenyésszünk?329
A tenyészkecskék kiválasztása330
A kecske takarmányozása331
Táplálóanyag-szükséglet331
A kecske takarmányai332
Takarmányadagok332
A kecske istállója333
A kecske ápolása333
Pároztatás333
A gödölyék és gidák felnevelése333
A kecske tejtermelése334
A kecske egyéb haszontételei334
Ajánlott irodalom335
Lótenyésztés
Bevezetés (Dr. Ócsag Imre)
A lótenyésztés helyzete339
Miért lehet nálunk eredményes lótenyésztést folytatni?341
A ló megítélése (Dr. Ócsag Imre)
Ivar, kor és használat szerinti elnevezés343
A munkaképesség és a külső testalakulás közötti összefüggés343
A ló bírálata344
A kültakaró, a szín és a jegyek348
A testtájak és alakulásaik353
A fej és részei353
A nyak355
A mar356
A hát357
Az ágyék358
A far358
A farok359
A mellkas359
A has360
A nemi szervek360
Az elülső végtagok361
A hátulsó végtagok363
A pata366
A lábállás368
A ló mozgása371
A lépés373
A poroszkálás373
Az ügetés (trab, trot)373
A vágta (galopp)374
Az ugrás375
Az úszás375
A ló életkorának megállapítása375
Magyarország lótenyésztésének története (Dr. Ócsag Imre)
Lótenyésztésünk története a XIX. századig380
Jelenkori lótenyésztésünk382
A ló fajtái384
Könnyű hátas fajták384
Az arab ló (Dr. Fehér Dezső)384
Az angol telivér (Dr. Ócsag Imre)385
A kisbéri félvér386
Nehéz hátas fajták387
A gidrán387
A mezőhegyesi félvér388
Könnyű hámos fajták (Dr. Fehér Dezső)389
Az ügetőló (Dr. Ócsag Imre)390
A nóniusz391
A lipicai392
A muraközi393
Nehéz hámos fajták394
A magyar hidegvérű394
A sodrott ló395
Egyéb fajták395
A lótenyésztés célja (Dr. Ócsag Imre)
A mezőgazdasági célú lótenyésztés400
A sportcélú lótenyésztés (Dr. Fehér Dezső)400
A versenylótenyésztés (Dr. Ócsag Imre)401
A hústermelés mint tenyészcél402
A tenyészkanca és a tenyészmén kiválasztása403
A származás értékelése403
A küllem értékelése405
A teljesítmény értékelése407
Az utód megítélése409
A tenyésztésbevétel414
Az ivartalanítás414
A párosítás415
Tenyésztési rendszerek415
Fajtatiszta tenyésztési rendszerek416
A keresztezés416
A sárlás417
A fedeztetés419
A fedeztetés idejének megválasztása420
A megtermékenyülés421
A megtermékenyülést gátló külső és belső tényezők421
A vemhesség megállapításának módja422
Az elvetélés423
A vemhesség és az ellés423
A kanca és az újszülött ápolása ellés után426
A csikó születés utáni megítélése427
Az öröklődés428
A ló törzskönyvezése430
A lovak takarmányozása (Dr. Ócsag Imre)
A ló takarmányai433
A legelő és a zöldtakarmányok433
Nedvdús takarmányok434
Szálas takarmányok435
Abraktakarmányok435
Vitaminok és egyéb anyagok436
A takarmányozás rendje437
A vemhes és a kiscsikós kanca takarmányozása437
A csikó takarmányozása választásig439
A csikó elválasztás utáni takarmányozása másfél éves korig440
A csikók takarmányozása másfél éves kor után443
Az igáslovak takarmányozása445
A versenylovak és a nagy teljesítményű sportlovak takarmányozása446
A tenyészmének takarmányozása447
A lovak nevelése és tartása (Dr. Ócsag Imre)
A csikók ménesi tartása449
A kifutólegelős csikónevelés453
Vegyes legeltető tartás453
Versenyző fajtájú csikók ménesi tartása454
Csődörcsikók tartása454
Tenyészkancák tartása455
A tenyészcsődörök tartása és a fedeztetési rendszer458
A ló istállójának adatai458
A ló ápolása459
Bőr- és szőrápolás459
Fürdetés, nyírás461
A pata ápolása, patkolás461
A ló munkáltatása (Dr. Ócsag Imre)
A csikó betanítása465
Kocsiba tanítás466
Nyereg alá tanítás467
Sportcélú csikók ménesi előtréningje469
Telivér csikók ménesi előidomítása (Dr. Fehér Dezső)470
Telivér csikók pálya idomítása és a versenyzés471
Az ügető csikók ménesi előidomítása473
Az ügető csikók pályai idomítása és az ügetőversenyzés (Dr. Ócsag Imre)474
A fogatos használat476
A ló szerszámai476
A fogat összeállítása479
Befogás és kifogás480
Hajtás481
Nyereg alatti használat483
A ló rossz szokásai483
A vágócsikó-előállítás (Dr. Ócsag Imre)485
A vágóló486
Függelék (Dr. Ócsag Imre)
A szamár és az öszvér487
Ajánlott irodalom489
Név- és tárgymutató491
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Állattenyésztés 2. Állattenyésztés 2. Állattenyésztés 2. Állattenyésztés 2. Állattenyésztés 2. Állattenyésztés 2.

A gerinc foltos, elszíneződött. Több oldalon bejegyzés és aláhúzás látható.

Állapot: Közepes
2.500 Ft
2.000 ,-Ft 20
10 pont kapható
Kosárba
konyv