1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Környey István 1901-2001

Centenáriumi emlékkönyv

Szerkesztő
Róla szól
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 167 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-368-103-0
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér és színes fotóval.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Pécsi Városi Közkórház Elme-gyógyintézetét 1905-től adták át a betegellátásnak. Első igazgatója Sipőcz Géza volt, majd 1912-től Jüngling Jáky Kálmán lett a főorvosa, utóbbit az Erzsébet... Tovább

Előszó

A Pécsi Városi Közkórház Elme-gyógyintézetét 1905-től adták át a betegellátásnak. Első igazgatója Sipőcz Géza volt, majd 1912-től Jüngling Jáky Kálmán lett a főorvosa, utóbbit az Erzsébet Tudományegyetem Elmeklinikáján főorvosi minőségben meghosszabbították, a klinika vezetője az 1918-ban egyetemi tanárrá kinevezett Reuter Camilló lett. A kórház értesítője szerint, az elmegyógyintézetben gondos tudományos igényű munka kezdődött már ebben az időben.
1923 október 24-én ünnepélyesen befejezettnek nyilvánították az egyetem pécsi elhelyezését. Az ünnepi beszédet gróf Klebelsberg Kunó tartotta érdemes idéznünk: „annak a tudományos munkának, melyet a professzor a katedrán kifejt, lelkiismeretes hallgatóban azt a meggyőződést kell kiváltania, hogy az előadásokra valóban érdemes eljárni és hogy a tankönyv puszta betanulása az előadás meghallgatását nem pótolhatja. A tanárnak nem szabad minden évben gépiesen ugyanazt elmondania. Ha nem is adhat folyvást új anyagot, adjon mindig új- és új szempontokat. Nem szabad, hogy az adat a részt elnyomja az egészet nagy összefüggéseket és a tudomány rendszerének tiszta áttekintését.
Reuter Camilló irányította az Elmegyógyászati Klinikát. Két alkalommal is - negyed százados klinikai igazgatói időszaka alatt - volt az orvoskar dékánja. Elsősorban diagnosztikai tevékenysége kiemelkedő; példamutató volt, azonban tudományos igényessége, részletekbe menő pontossága, korszerű szemlélete. Neki köszönhető az elmebetegek művészi tevékenységével kapcsolatos tárgyi emlékek összegyűjtése és a könyvtár fejlesztése. (Róla Jakab Irén előadását olvashatjuk, melyet 1992-ben tartott.)
Értékes hagyományokkal rendelkező intézet vezetését kapta meg Környey István, aki 1947. június 29-én foglalta el a tanszéket és alakította át organikus pathológiai alapszemléletű intézménnyé, és teremtette meg az intézet falai között az idegsebészetet.
Környey István száz éve, 1901. június 29-én született. 100. nevenapja a nagy milenneumi megemlékezés ünnepeivel esett egybe. Több mint 50 év távlatából kiviláglik, hogy klinikáját az egyetemi feladatok valamennyi szintjén Európa legjobbjai közé hozta fel, és klinikai értelemben iskolateremtő volt. Kis kötetünkkel ennek szeretnénk emléket állítani.
A pécsi klinikáról 1972-ben történt távozását követően munkatársai, tanítványai több alkalommal összejöttek tudományos és személyes megemlékezésekre. 1977-ban készült - azóta híres - Borsos Miklós Környey-érem. 1992. június 9-e a Környey Tanítványok Társaságának, a Pécsi Környey Alapítvány létrejöttének éve. Klinikai és tudományos, valamint oktatási célokat szolgál az Alapítvány, elhatároztuk a Környey István által létrehozott szellemi hagyaték rendszeres ápolását. 1992. június 9-én helyeztük el - Reuter Camillóével együtt - a Környey István domborművét a klinika bejáratánál. Vissza

Tartalom

Bevezetés 5
Reuter Camillo 10
Környey István emlékezete 16
Környey István és Kora 24
Munkatársaim az 1950-es években 33
A Környey-iskola „pálmái", egy egykori ifjú munkatárs szemével 36
Tudományos munka a POTE Idegklinikán Környey professzor vezetése mellett 42
Környey István tudományos tevékenységének késői hatása 46
Környey István tudományos stílusáról 48
Környey István tudományos tanácsadói évei 52
A magyar orvosképzés kiemelkedő alakja Környey István 54
A Környey Iskola vonzása az 50-es években 61
A munka, az emberség és gondolkodás fegyelmezettsége a Környey iskolában 65
A Környey munkamodell továbbélése gyakorlatomban, a klinikai munkában 68
A psychiatriai tevékenységről szerzett tapasztalataim 70
Neurológia - Pszichiátria Neuropszichiátria 74
Környey István az aphasiákról 77
Sántha Kálmán és Környey István barátságáról 83
Környey István munkássága az encephalitisek terén 93
100 éve született Környey István 110
Az ifjú Környey a magyar idegsebészet bölcsőjénél 119
„A klinikum bázisa a pathológia. Környey szerepéről. 122
Környey szintézis: „Az idegsebészettől a neuropathológia tudományán át,
a hiteles klinikumig" 124
Környey István emlékezőtehetsége 129
„Feladatok és eredmények a neuropathológiában" 131
Megjegyzések a lángelme kérdéshez 134
Környey István 144
Környey István emlékének 148
Környey István dolgozatainak jegyzéke 150
Köszönetnyilvánítás 166
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv