1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Borászati mikrobiológia

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 389 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN: 963-230-279-2
Megjegyzés: 145 fekete-fehér ábrával és fekete-fehér fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó9
Bevezető10
A baktérium- és a gombanemzetségek rövidített nevei11
A könyvben használt egyéb rövidítések jegyzéke (vegyületek, enzimek, folyamatok, mértékegységek)12
A borászati mikrobiológia története (Edelényi M.)17
A borászatban jelentős mikroorganizmusok (Deák T. - Novák E. K. - Zsolt J.) 19
A borászatban jelentős baktériumok20
A baktériumok alaktana és csoportosítása21
Az ecetsavbaktériumok26
Általános jellemzés26
A tejsavbaktériumok29
A bélbaktériumok36
A gombák39
Definíció39
Általános jellemzés39
A gombák ivartalan szaporodási és ivari folyamatai41
A gombák rendszerezése45
Zygomycota46
Ascomycota51
Ustomycota58
Basidiomycota59
Élesztők és élesztőszerű gombák61
Az élesztőtelepek és sejtek alaktana62
Ivari folyamat66
A sejtek funkcionális szerkezete70
Átfogó anyagcsere-folyamatok86
A táplálkozás, az anyagforgalom87
Genetikai vonatkozások146
A borászatban előforduló fontosabb élesztők148
A borászati mikrobiológia gyakorlata (Edelényi M.)161
A szőlő, a must és a bor mikroflórája161
Rothadások a szőlőn165
A szőlő nemesrothadása167
A must erjedését befolyásoló tényezők172
Az erjedési hőmérséklet173
A must tisztasága177
A cukortartalom179
Az etilalkohol-tartalom180
A szén-dioxid-tartalom 180
Az oxigén181
A nitrogéntartalmú tápanyagok182
A szervessav-tartalom184
A cserzőanyagok184
A fémtartalom185
A kénessavtartalom186
A fungicid szermaradványok188
A biológiai tényezők190
Spontán erjedés - irányított erjedés190
A fajélesztők gyakorlati alkalamazása197
Különleges erjesztési eljárások202
A biológiai almasavbontás203
A tejsavbaktériumok energia- és szénforrása203
Az almasavbontó baktériumok nitrogénforrásai204
A környezeti tényezők hatása204
A biológiai almasavbontás szabályozása a gyakorlatban207
A bor mikrobiológiai érlelése209
Élesztőhártya alatti érlelés210
A mikrobiológiai borérlelés219
Az élesztőderítés220
A palackozás mikrobiológiája220
Palackmosás, tisztítószerek221
A csírátlanító szűrés222
A hideg-steril palackozás225
A meleg-steril palackozás227
Palackbor-pasztőrözés229
A pezsgőgyártás mikrobiológiája229
A palackos erjesztésű pezsgőgyártás231
A tankpezsgőgyártás mikrobiológiája232
A borbetegségek237
A virágosodás237
A tejsavas erjedés238
Az egéríz239
Az ecetesedés240
A baktériumok által okozott egyéb borbetegségek240
A mikroorganizmusok által okozott egyéb káros elváltozások241
Pincegazdasági higiénia243
Tisztítás - fertőtlenítés243
A borászatban alkalmazott fertőtlenítőszerek246
Az üzemi higiénia250
Mikrobiológiai vizsgálati módszerek (Deák F. - Edelényi M. - Novák E. K. - Zsolt J.)255
A mikroszkóp255
A fénymikroszkóp felépítése és működése255
A fénymikroszkóp használata257
A különleges megvilágítások260
Az elektronmikroszkóp262
Az alaktani vizsgálatok266
A rögzített, festett készítmények268
A mikroszkópos mérés270
Csíraszámolási módszerek261
Az összcsíraszám meghatározása mikroszkópos módszerrel272
A sejttömegmérés274
Az élőcsíraszám meghatározása tenyésztéssel276
A baktériumok meghatározása285
Az ecetsav-baktériumok meghatározási módszerei és határozókulcsa285
A tejsavbaktériumok meghatározási módszerei és határozókulcsa288
A bélbaktériumok meghatározási módszerei és határozókulcsa296
Mikológiai eljárások302
A tisztatenyészet-készítés302
A szélesztés302
A lemezöntés302
Az egysejt-tenyészet készítése cseppkultúrával303
Az egysejt-tenyészet készítése mikrolemezen303
Az egysejt-tenyészet készítése mikromanipulátor segítségével303
Az élesztők vizsgálata306
Antimikrobás anyagok vizsgálata309
A tartósítószer jelenlétének kimutatása309
A fertőtlenítőszerek hatékonyságának vizsgálata340
A mikrobiológiai ellenőrzés a borászatban341
A mintavétel342
Az üzemi higiénia ellenőrzése 344
A palackozás ellenőrző vizsgálatai345
A biológiai stabilitás vizsgálata347
A Schanderl-módszer349
A Staudenmayer-módszer349
A borászati mikrobiológiai laboratórium berendezése354
A laboratórium elhelyezése, fontosabb berendezési tárgyai354
A fontosabb mikrobiológiai eszközök354
Tápközegek és eszközök előkészítése, csírátlanítása356
A tápközegek készítésének általános szempontjai356
Irodalomjegyzék369
Tárgymutató379
Idegen nyelvű összefoglalók387
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv