1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Baromfiegészségtan

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 359 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó9
A baromfi anatómiája és élettana (Dr. Szép)
A madarak szervezetének fontosabb sajátosságai13
Csontos váz13
A gerincoszlop csontjai13
A bordák és a mellcsont15
A szárny csontjai15
A láb csontjai16
A fej csontjai17
Izomrendszer18
A madarak emésztőkészüléke19
Előbél19
A baromfi kavicsszükséglete20
Közép- és utóbél21
A középbél járulékos mirigyei22
A bélcsatorna működése22
Emésztés23
Felszívódás24
A lélegzőszervek25
A vér- és nyirokérrendszer26
A húgyszervek28
A belső elválasztású mirigyek28
A házimadarak szaporodási szervei és a szaporodás élettana31
A hím nemiszervek31
Az ondótermelés és befolyásoló tényezői31
A női nemiszervek32
A petevezető és egyes szakaszainak működése33
A megtermékenyülés35
A tojásrakási ciklus és a tojástermelést befolyásoló tényezők35
Az idegrendszer36
A kotlás36
Az érzékszervek37
A köztakaró38
A vedlés39
Hőszabályozás39
A házimadarak szaporodási szervei és a szaporodás élettana
A baromfi és környezete43
A nagyüzemi baromfifarmok higiénéje szervezési és műszaki szempontból43
A baromfitartásra szolgáló épületek higiénéje45
Az építkezés higiénés szempontjai46
A padozat46
A falak47
Ajtók és ablakok49
A mesterséges megvilágítás50
Biológiai szempontok az épületek hasznosításához51
A hőmérséklet51
Teremfűtés51
Fűtés műanyákkal53
A páratartalom55
Szén-dioxid56
Ammónia57
A baromfiólak szellőzése57
Természetes (gravitációs) szellőztetés58
Mesterséges szellőztetés59
A baromfiólak belső berendezése60
A tojófészkek60
Ülőrudak62
Etetőberendezések62
Itatóberendezések68
Almozási módszerek69
Az épületek benépesítése72
A tojótyúkok tartásának higiénéje72
A tenyészállomány tartása74
Az árutojást termelő állomány tartása77
A tojótyúk mélyalmos tartásának higiénéje77
A tojótyúk ketreces (battériás) tartásának higiénéje77
A keltetés higiénéje81
A természetes költés83
A mesterséges keltetés82
A keltetés során elkövetett gyakoribb hibák83
Higiénés előírások a keltető üzemekben85
A csibenevelés higiénéje86
A mélyalmos csibenevelés higiénés feltételei86
A nagyüzemi nevelőházak89
A csibe ketreces (battériás) tartásának egészségi feltételei 93
A ketreces nevelőüzem berendezése94
Benépesítés94
Hőmérséklet és páratartalom95
Szellőztetés96
A battériás csibenevelés egészségi veszélyei96
A pecsenyecsibe- (broiler) hizlalás higiénéje96
A növendékállatok felnevezési higiénéje100
A háztartási baromfitartás103
A gyöngytyúktenyésztés higiénéje103
A pulykatenyésztés higiénéje104
A pulykapipék felnevelésének higiénéje105
A növendékpulyka felnevelésének higiénéje105
A kacsatenyésztés higiénéje106
A naposkacsák nevelésének higiénéje107
A pecsenyekacsa-nevelés higiénéje109
A pecsenyekacsa-nevelés extenzív formái109
A pecsenyekacsa-nevelés intenzív formái110
A lúdtenyésztés higiénéje112
A naposludak nevelésének higiénéje113
A növendékludak tartásának higiénéje114
Az elhullott állatok megsemmisítése115
A fertőtlenítés115
A baromfi takarmányozásának egészségi kihatásai
A baromfi takarmányozásának élettani alapjai121
A fehérjék szerepe a baromfi takarmányozásában122
A szénhidrátok szerepe a baromfi takarmányozásában129
Oldható vagy kivonható szénhidrátok129
Nyersrost131
A zsírok szerepe a baromfi takarmányozásában132
A szervetlen anyagok jelentősége a baromfi takarmányozásában135
A vitaminok szerepe a baromfi takarmányozásában142
A-vitamin143
D-vitamin145
E-vitamin147
K-vitamin148
Többszörösen telítetlen zsírsavak148
Tiamin148
Riboflavin149
Pantoténsav149
Nikotinsav150
Piridoxin150
Fólsav150
Kolin151
Kobalamin151
Biotin153
Aszkorbinsav154
Citrin153
Paraaminobenzoesav153
Inozit154
Glukorinsav154
Liponsav154
Antivitaminok154
Különféle takarmánykiegészítő szerek alkalmazása a baromfi takarmányozásában154
Antioxidánsok155
Gyógyszerek155
A növekedést, a tojáshozamot és a takarmányértékesítést javító szerek156
A baromfitakarmányok energiatartalma157
A gyakorlati baromfitakarmányozás alapelvei159
A baromfi igénye a takarmány összetétele és mennyisége iránt159
A hústermelésre nevelt csirke takarmányozása160
A tenyészcélra nevelt csirke és növendék takarmányozása164
A tojóállományok takarmányozása164
A pulyka takarmányozása167
A kacsa takarmányozása169
A liba takarmányozása171
A takarmány összetételének számításmódja171
A mennyiségileg vagy minőségileg nem kielégítő takarmányozás következményei176
A mennyiség vagy a tápérték tekintetében elégtelen takarmányozás178
A fehérje ellátás hibái179
A-vitaminhiány182
Angolkór és csontritkulás189
Perózis192
E-vitaminhiány194
A csibék agylágyulása195
Általános vizenyő197
Izomelfajulás198
A pulykák duzzadt lábtő betegsége198
Gyógyítás és megelőzés199
K-vitaminhiány és az ún. "végzetes betegség"199
Riboflavinhiány201
Tiaminhiány202
Pantoténsavhiány202
Fólsavhiány203
Kobalaminhiány204
Nikotinsavhiány204
Piridoxin- és biotinhiány204
Kolinhiány204
Takarmányozási eredetű májkárosodások205
Földidiópogácsa-mérgezés205
Toxikus zsír okozta májkárosodás csirkében208
Csibék máj és vesebetegsége209
Máj- és vakbélgyulladás209
Tollcsipkedés és kannibalizmus210
Zúzógyomorfekély213
Kavicshiány214
Fertőző betegségek
Baktériumok okozta betegségek217
Baromfikolera217
A kacsák "antipestifer" betegsége223
Salmonellózisok224
A baromfitífusz224
A madarak paratífusza229
Coli-granuloma231
Anareob spórás baktériumok okozta betegségek232
Fekélyes bélgyulladás232
Botulizmus233
Egyéb baktériumok okozta betegségek234
Brucellózis234
Lépfene235
Vibrió-fertőzés235
Pseudomonas-fertőzés236
Proteus-fertőzés236
Streptococcus-fertőzés237
Mikrococcus-fertőzés237
Sertésorbáncos-fertőzés237
Listerózis238
Baromfigümőkor239
Álgümőkor242
Spirochetózis243
Ragadós nátha (hemophylus-nátha)244
A libák izzadmányos vérfertőzése, libainfluenza246
Idült légzőszervi betegség247
Vírusok okozta betegségek253
A csirkék fertőző hörghurutja253
Fertőző gége-légcsőgyulladás265
A csibék fertőző agy- és gerincvelőgyulladása269
Fertőzőízületgyulladás271
Ornitózis274
Baromfihimlő278
Daganatok285
Vírusos eredetű kötőszöveti daganatok287
Leukózisok288
Limfadenózis289
Mielózis290
Eritrózis291
Limfomatózis293
Oszteopetrózis296
Gombák okozta betegségek296
Tüdőpenész296
Szájpenész298
Terejpenész298
Gombamérgezések299
Parazitás betegségek
Protozoonok okozta betegségek304
Fertőző vakbél- és májgyulladás304
A galamb golyvája307
A pulyka fertőző bélhurutja307
A csirkék kokcidiózisa307
Vakbél-kokcidiózis307
Vékonybél-kokcidiózis313
Végbél-kokcidiózis315
Pulyka-kokcidiózis316
Gyöngytyúk-kokcidiózis317
Liba-kokcidiózis317
Férgek okozta betegségek318
A baromfi mételyes fertőzöttsége318
Prosthogonimosis320
A baromfi galandférgessége321
A baromfi fonálférgek okozta helmitózisai 324
A baromfi gyomorférgessége325
Légcsőférgesség327
Orsóférgesség329
Hajszálférgesség331
A helmintózisok elleni védekezés általános irányelvei331
Buzogányfejű férgek baromfiban333
Külső élősködők okozta bántalmak333
A baromfi tetvessége333
Rühösség334
Óvantagok335
A baromfi gyakori mérgezései
Arzén340
Cián340
Dinito-orto-krezol341
Foszfor341
Klórozott aromás szénhidrogének342
Konkoly344
Konyhasó344
Leander345
Nikotin345
Nitrofurán-vegyületek346
Rézvegyületek 347
Sténmonoxid347
Szerves foszforsavészterek348
Sulfaquin-oxalin349
Cinkfoszfid350
Fontosabb forrásmunkák jegyzéke352
Tárgymutató354
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv