A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Halászat Magyarországon

Szerkesztő
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 84 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal illusztrált.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az állati eredetű fehérje egyre növekvő szerepet tölt be az emberiség egészséges élelmiszer ellátásában. Ebben - bár országonként különböző mértékben - szerepe van a halhústermelés, a... Tovább

Előszó

Az állati eredetű fehérje egyre növekvő szerepet tölt be az emberiség egészséges élelmiszer ellátásában. Ebben - bár országonként különböző mértékben - szerepe van a halhústermelés, a halhúsfogyasztás növelésének is.
Országunkban a halgazdaságnak kettős szerepe van; egyrészt a lakosság fogyasztási igényeinek kielégítését szolgálja, másrészt a horgászat - mint sport - mind több ember számára nyújt kellemes és egészséges pihenést.
Magyarország - mint szárazföldi ország - édesvízi haltermelést folytat. A lakosság egy főre jutó összes húsfogyasztása jelenleg 78 kg évenként, amelyből viszonylag kevés, 3,6 kg a halhús fogy osztás. Ennek nagyobb része édesvízi hal és kisebb része importált tengeri hal és haltermék. A lakosság egészségesebb fehérjeellátásában fontos szerepet szánunk a halhústermelés növelésének és a hazai halhúsfogyasztás fokozásának.
Az emberek a szabad idő egészséges eltöltését keresik és ebben fontos szerepe van a horgászatnak is. Országunkban kb. 300 ezer fő horgászik, a lakosság mintegy 3 százaléka, és az érdeklődés állandóan növekszik. Így természetes és mesterséges vizeink minél nagyobb részén lehetővé kell tenni a horgászatot úgy, hogy a hústermelés se csökkenjen, de egyidejűleg jusson zsákmány a horgászoknak is.
E kettős feladat sikeres megoldására a halászat mind nagyobb szerepet vállal az emberi környezet és azon belül a vizek élővilágának hathatós védelmében és alakításában. Emellett a mezőgazdasági művelésre kevésbé alkalmas területeken mesterséges halastavak létesítésével, az arra alkalmas természetes vizeken a belterjes halgazdálkodás bővítésével és az extenzív területeken a halállomány tudatos alakításával növeljük a halhústermelést.
A halgazdaság mind nagyobb arányú fejlesztése megkívánja a korszerű termelési technológiák kialakítását és széles körű elterjesztését, a tudományág és a technikai haladás eredményeinek felhasználásával. Így érhető el, hogy egységnyi vízfelületen minél több halhúst gazdaságosan állítsunk elő. Ezért az utóbbi évtizedben fokozott figyelmet fordítottunk a korszerű halgazdaságot szolgáló tudományos bázis fejlesztésére, az ivadéknevelés korszerűsítésére. Ennek eredményes megvalósításában a FAO anyagilag is részt vállalt, figyelemmel arra, hogy mind több tagország programjába veszi az édesvízi halhústermelés fejlesztését. A Magyarországon elért halgazdálkodási eredmények iránt a nemzetközi érdeklődés fokozatosan növekszik. Készek vagyunk eredményeink átadására, és kölcsönös előnyök alapján részt veszünk az egyes országok halgazdaságának megvalósításában, hogy ezzel is segítsük az emberiség élelmezésével kapcsolatos világméretű probléma sikeres megoldását. Vissza

Tartalom

Előszó 3
A magyar halászat múltja 5
A magyar halászat helyzete 9
Jogi szabályozás, szervezet 13
Haszonhalaink 16
Az állami gazdaságok halászata 23
Temperáltvizű Halszaporító Gazdaság, Százhalombatta 24
A Balaton halászata 26
Az ódörögdi pisztrángos 31
Hévízi angolnatelep 33
Hortobágyi Halgazdaság angolna telepe 33
Szövetkezeti halászat 35
Folyóvizeink 38
Zártvízi halgazdálkodás 42
Víztározók halászati hasznosítása 43
Dinnyési Ivadéknevelő Tógazdaság 44
A HALINNO Vállalat bemutatása 47
Sporthorgászat 50
Halászati gépesítés 53
Halfeldolgozás 58
Halkereskedelem 63
Halászati kutatás 66
Vízélettani laboratórium 74
Oktatás (A nemzetközi oktatási lehetőségekkel együtt) 76
Nemzetközi kapcsolataink 79
Halászati rendszerexport 82
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv