1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Die Spirituosen-Industrie/Alkohol-Compass és Cimtár 1923.

Az alkoholipar/A magyar szesz-, cognac-, likőr-, ecet-, élesztő-, illóolaj-, eszenc-, bor-, pezsgő-, sörgyártás és kereskedelem évkönyve

Szerző
,
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 339 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Német  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Két mű egy könyvben. További könyvészeti adatok a tartalomjegyzékben találhatók.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az "Alkohol-Compass és Cimtár 1923." előszava:

Szesziparunk annyi oldalról való támadás ellenére is fokozatosan fejlődve, ma agrikultur államunknak jelentős tényezője.
Talán századik éve annak,... Tovább

Előszó

Az "Alkohol-Compass és Cimtár 1923." előszava:

Szesziparunk annyi oldalról való támadás ellenére is fokozatosan fejlődve, ma agrikultur államunknak jelentős tényezője.
Talán századik éve annak, hogy hazánkban a szeszipar mai alakjában munkához látott, s annál csodálatosabb, hogy mindezideig, - ellentétben más iparágakkal - nem akadt olyan vállalkozó szellem, aki krónikásként megörökítette volna életnyilvánulásait, fejlődését.
Ezen a hiányon óhajtottam jelen - gondos szorgalommal elkészített - munkám révén segíteni s alapját vetni meg egy évről-évre megjelenő műnek, amely hivatott lenne hű krónikásként az elmult évad eseményeit megörökíteni. Célja azonban még több: praktikus szakcikkeivel hasznossá is iparkodik tenni magát s pontosan összeállított Címtárával pedig nélkülözhetetlenné Uttörő munkában - háládatosan emlékezem meg róluk - igen sok segítőre találtam. Vissza

Fülszöveg

A borpárlatmonopólium törvény jelentősen megváltoztatta a teljes alkoholipar helyzetét, és ennek az átdolgozott kiadásnak számításba kellett vennie az új körülményeket. A kötet egy általános és egy különös részben nyújt áttekintést a megváltozott alkoholiparról, a különféle szeszes italokról, az alkoholfajtákról, az aromaanyagokról, a desztillációs eljárásokról, míg a különös részben a túlnyomórészt illanó aromákkal készített szeszes italokat tárgyalja, pl. az ánizs-, a kömény-, a boróka-, stb. italokat. A függelékben a tojáslikőr kerül szóba.

Tartalom

Otto Kullmann: Die Spirituosen-Industrie/Az alkoholipar (alkohol, ipar, italok, szesz, ízesítés, párlatok) - Dr. Max Jänecke, Verlagsbuchhandlung kiadása, Lipcse, kiadási év: 1921., sorozat: Bibliothek der gesamten Lebensmittelindustrie 4., 2. teljesen módosított és kiegészített kiadás, 12 fekete-fehér ábrával illusztrált 1-95

Lévai Jenő (a "Magyar Szeszhirlap" szerkesztő-tulajdonosa): Alkohol-Compass és Cimtár 1923. - a "Magyar Szeszhetilap" kiadása, 1923., Kellner Albert nyomása, sorozat: Alkohol-Compass és Cimtár
Nyilatkozatok az „Alkohol-Compass"-ról 5
Br. Szterényi József: v. b t. t. ny. min. 5
Belatiny Artúr: ker. főt., a Budapesti Keresk. és Iparkamara elnöke 5
Dr. Szabó Laszló: min. tan. 5
Előszó 5
Exner Kornél: ny. államtitkár: A rendeleti úton való szeszadóemelésről 8
Dr. Schandl Károly: földmiv. államtitkár: A hazai bortermelés helyzetéről 9
Dr. Moskovits Miklós: vezérigazgató : Szesziparunk világpiaci helyzete 11
Darányi István: vezérigazgató: Miért volt szükség különleges hatáskörrel
felruházott szeszértékesitö szerv felállítására ? (táblázattal) 13
Dr. Drucker Jenő: ker. és gazd. főtanácsos : A központi szeszfőzdék hivatása 17
Br. Mailoth Nándor: nemzgy. képv. Bortermelésünk aktuális problémáiról 19
Dr. Fábián Béla: nemzetgyűlési képviselő : Tokaj hegyalja 22
Dr. Grauer Vilmos: Az italmérők helyzete, sérelmei és kivánságai 23
Dr. Nádas László: ügyvéd, ny. min. tan.A szeszkartell és a szállitási kényszer 25
Grünfeld Miksa: a Sörkeresk. Egyes. eln.: A szeszesitalgyártás jövője . . 27
Fürst Ödön: likőrgyáros: Italmérési törvényeink és a likőrgyártó ipar ... 28
Dr. Schreyer Jenő: a Magy. Borkeresk. Egyes főtitk.: A bortörvény reformjához 31
Dr. Kálmán Mihály: a „Fructus" igazg.: A központi szeszfőzdék és a kisüst 33
Dr. Vermes József: ügyvéd : A bortermelési adó visszatérítéséről 37
Goldfinger Gábor: Szeszgyártás, pálinkafőzés és likörgyártás a régi időkben 39
Az 1921-22. termelési évad története.
Zimmermann Adolf: a Krausz-Moskovits Egvesült Ipartelepek igazgatója:
A szeszszakma 1921-22. évadjáról 42
Sehwartz Arnold: a Baróti likörgyár igazg.: Megtanit a szükség imádkozni... 45
Dr. Virány Egon: a gr. Keglevich István utódai cognacgyár r -t. igazgatója:
Az 1922-es bortermésünk értékesítése 47
Halmi Gyula, a M V. Gy. O. E igazg.: A vegyészeti iparágak szeszellátása 49
Rosenberg Sándor: a Gschwindt-féle. szeszgyár r.-t. aligazgatója: Az élesztőipar mult évadjáról ... 51
Gedeon Tibor: a Sörkereskedők Egyesületének előadója: A sörkereskedelem
helyzete és a Sörkereskedök Egyesülete 1922-ben 52
Gosztonyi Oszkár: igazg : Ecetiparunk helyzete az 1921-22. termelési évadban 54
Baross Gyula: igazg.: A hazai illóolaj- äther és essenciaipar helyzete . 56
Polák Artúr: a Gschwindt-féle szeszgyár cégjegyzője: A magyar cognacgyártás helyzete 59
Lévai Jenő: Mozaikok az évad történetéhez (statisztikai táblázatokkal) .60
Szakcikkek.
Dr. Szilágyi Gyula: müegyet. ny. rk. tanár : Szeszgyártás és üzemellenőrzés 67
Zalka Zsigmond: gazd. akad. igazgató: Mezőgazdasági szeszgyáraink hibái 72
Vadas Rezső: vegyészmérnök: A szeszgyártás kitermelési hanyadaról (tabl.) 81
Dr. Szilágyi Gyula: müegy. ny rk. tanár és Szilágyi Ernő oki. vegyeszmern.:
Ritkábban használatos szeszgyártási nyersanyagok 85
Vadas Rezső vegyészmérnök: A szeszgyártás ujabb nyersanyagokból . . . 90
Dinich Károly: Szeszgyárvezetők Egyes, igazg.: A magyar szeszgyárvezetőkről 93
Vadas Rezső: vegyészmérnök : A szeszgyári moslék értékeléséről (táblázatokkal) 98
Geza Fischer: Dest. Chem: Hitelesítés nélküli üres hordók űrtartalma (táblázat) 108
Alkoholnak vízzel való keverésénél előálló összehuzódás (tábl.) 109
Bársony Gyula: A likőrök szűréséről 110
Seidner Ernő: likőrgyáros: A cukor feldolgozása a likőriparban 113
Táblázatok a likörgyártás céljaira . . . 119
A hazai likőrgyártás magyartermésü növényei és gyümölcsei. (Mely növények,
mely likörökhöz használtatnak ?) . . 121
Geza Fischer: A likőrgyártásnál használatos gyógynövények teljes jegyzéke 132
L. M. Szükséges-e szeszmérőgép a központi szeszfőzdékben? . . . . . 138
Az ecetgyártás nyersanyagairól .139
Dr. Schönfeld Frigyes: egyetemi tanár: A sör gondozása a kimérésben . . 145
Dr. Sebeök Dezső: ügyvéd : Az italmérök kiskátéja . 155
Alkohol-Cimtár.
Magyarázat a Cimtárhoz, röviditések 162
I. Ipari szeszgyárak . . . . 163
II. Mezőgazdasági szeszgyárak 164
III. Szeszfinomitóval egybekötött mezőgazdasági szeszgyárak 170
IV. Szabadraktárrá nyilvánított finomitók 171
V. Mezőgazdasági szövetkezeti szeszfinomitók 171
VI. Szeszszabadmagánraktár 171
VII. Sajtolt élesztőgyárak 172
VIII. Denaturáló telepek . 172
IX. Központi szeszfőzdék 173
X. Szeszgyárvezetők 182
XI. Likőr-, rum-, cognacgyárak és gyümölcspálinkafőzdék 185
XII. Ecetgyárak .. 192
XIII. Sósborszesz 194
XIV. lllóalaj- és eszenciagyárak 195
XV. Szesznagykereskedők 196
XVI. Szeszesitalkészitök, szesz- és pálinkakereskedők, italmérők 199
XVII. Denaturált szesznagykereskedők . . 209
XVIII. Szeszbizományosok és ügynökök . . 210
XIX. Borkereskedők 211
XX. Borbizományosok 221
XXI. Pezsgőgyárak 223
XXII. Pezsgőkereskedök 223
XXIII. Sörgyárak 224
XXIV. Malátagyárak . 225
XXV. Sörkereskedők és sörraktárak . . 226
Minisztériumok, testületek, egyesületek . . . 229
Ajánlható cégek 232
Ajánlható szakkönyvek 242
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv