A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Rakjuk el télire

Gyümölcsök, zöldségek házi tartósítása

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 141 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 21 cm
ISBN: 963-231-449-2
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés és találékonyság szült kitűnő készítményeket.
Ezeket érdemes megőrizni, továbbfejleszteni. A jól sikerült befőttek nemcsak a család változatos, egészséges étkezéséhez járulnak hozzá, hanem elkészítésük is öröm. A szerző olyan érdekes ízjavító anyagokat is javasol, mint például a cseresznye- vagy meggyfaág, amelyek az ipar által előállított termékekbe - érthető módon - nem kerülhetnek bele. A feldolgozás sokféle lehetősége közül a legmegfelelőbbet kiválasztani, ami egyúttal ízlésünknek is a legjobban megfelel, csak kellő szakismeret alapján lehet. Ehhez kívántunk segítséget nyújtani e könyv közreadásával. Mielőtt munkához lát, lapozza fel a tartalomjegyzéket!

Tartalom

A gyümölcsök, zöldségek beltartalmi értékei10
Gyümölcsök11
Zöldségek13
Értékcsökkenés a tárolás és a feldolgozás során15
A tartósítás és a romlás17
Fizikai romlás18
Kémiai romlás18
Mikrobiológiai romlás18
A tartósítás műveletei21
Válogatás21
Osztályozás22
Mosás23
A nyersanyagok mosása23
Az üvegek mosása24
Hámozás25
Magok eltávolítása, szeletelés, darabolás26
Áttörés26
Előfőzés26
Húzatás27
Sűrítés28
Cukoroldat készítése29
Az üvegek előmelegítése29
Légtelenítés29
Az üvegek zárása30
Tartósítás31
A késztermékek tárolása32
A tartósítás néhány alapszabálya33
Segédanyagok36
Cukor37
Mesterséges édesítőszerek37
Konyhasó38
Timsó38
Savak38
Citromsav38
Borkősav39
Aszkorbinsav39
Tejsav39
Ecetsav39
Tartósítószerek39
Szalicilsav40
Benzoesav40
Benzoesavas nátrium40
Szorbinsav41
Pektin41
Színezékek42
Fűszerek42
Szilárdító-, állományjavító anyagok44
A tartósításhoz szükséges eszközök, felszerelések45
Befőttek48
Zölddió-befőtt49
Zölddió-befőtt cukorszirupban50
Zöldmandula-befőtt50
Zöld mandula cukorszirupban51
Körtebefőtt51
Körtebefőtt egyszerű eljárással52
Körtebefőtt nagyéretű üvegekben52
Körtebefőtt cukorszörpben52
Alkoholos körtebefőtt53
Birsbefőtt53
Birsbefőtt mustban53
Körte és birs sűrű cukoroldatban54
Cseresznyebefőtt54
Cseresznyebefőtt gyors eljárással55
Kimagozott cseresznye cukorszirupban55
Megybefőtt55
Megybefőtt gyors eljárással56
Rumos meggybefőtt56
Rumos meggy meleg eljárással56
Rumos meggy hideg eljárással56
Rumos-boros meggy56
Meggy cukorszirupban57
Kajszibefőtt57
Kajszibefőtt gyors eljárással58
Kajszibefőtt rumosan58
Kajszibefőtt nagy üvegekben58
Kajszibefőtt egyszerű eljárással59
Őszibarackbefőtt59
Őszibarackbefőtt gyors eljárással59
Őszibarackbefőtt egyszerű eljárással60
Őszibarack párolva60
Őszibarackbefőtt hideg eljárással60
Alkoholos őszibarack60
Ecetes őszibarackbefőtt60
Kajszi és őszibarack sűrű cukorszörpben61
Szilvabefőtt61
Ecetes-cukros szilvabefőtt62
Ecetes-cukros szilvabefőtt egyszerűbb módon62
Ecetes-cukros szilva háromszori forrázással62
Kimagvazott rumos szilvabefőtt62
Kékszilvabefőtt szalicilsavas előfőzéssel63
Nyers ecetes szilva63
Zöldringló-befőtt63
Zöldringló-befőtt más módon64
Vegyes gyümölcsbefőtt64
Szamócabefőtt65
Rumos szamócabefőtt65
Málnabefőtt65
Egresbefőtt66
Szőlőbefőtt66
Áfonyabefőtt66
Befőtt narancs- és citromszeletekből67
Narancs- vagy citromhéj cukoroldatban67
Dinnyebefőtt67
Dinnyebefőtt gyors módszerrel68
Dinnyebefőtt egyszerűbb módon69
Görögdinnye egyszerűbb módon69
Görögdinnye sűrű cukorszirupban69
Tök cukorszirupban69
Rebarbarabefőtt70
Cukrozott gyümölcsök71
Dzsemek (darabos gyümölcsízek)73
Almadzsem74
Darabos kajsziíz74
Darabos őszibarackíz75
Darabos őszibarackíz gyors eljárással76
Darabos meggyíz76
Darabos meggyíz darálva76
Darabos meggyíz előzetesen lecukrozva77
Darabos meggyíz főzés nélkül77
Darabos rumos szilvaíz77
Darabos szilvaíz főzés nélkül77
Szilvareszter78
Vörösszilva-dinnye dzsem78
Darabos málnaíz78
Darabos málnaíz előzetesen lecukrozva79
Darabos szamócaíz79
Darabos szamócaíz előzetesen lecukrozva79
Darabos ribiszkeíz80
Darabos ribiszkeíz főzés nélkül80
Darabos citromíz80
Darabos narancs- (citrom-) íz81
Darabos narancs- (citrom-) íz gyors eljárással81
Bodzadzsem81
Rebarbaradzsem82
Sárgadinnyedzsem82
Zöldparadicsom-dzsem82
Gyümölcsízek, lekvárok83
Kajsziíz84
Kajsziíz gyors eljárással84
Kajsziíz szörpös eljárással84
Meggyíz85
Meggyíz ribiszkével85
Szilvalekvár85
Szilvalekvár cukor nélkül85
Málnaíz85
Málnaíz ribiszkével86
Málnaíz szamócával86
Ribiszkével kevert málnaíz86
Ribiszkével kevert szamócaíz86
Ribiszkével kevert meggyíz87
Szederíz87
Csipkebogyóíz I.87
Csipkebogyóíz II.87
Csipkebogyóíz málnával keverve88
Csipkebogyóíz málnával keverve88
Csipkebogyóíz szamócával keverve88
Csipkebogyóíz meggyel keverve88
Csipkebogyóíz málnával és ribiszkével88
Gyümölcskocsonyák, -zselék, -sajtok89
Almakocsonya89
Birskocsonya90
Ribiszkekocsonya90
Egreskocsonya90
Málnazselé90
Birssajt91
Birssajt kevés cukorral91
Meggysajt91
Gyümölcsök tartósítása levesekhez, mártásokhoz, süteményekhez92
Alma egyszerűen 92
Rétesalma készítése92
Reszelt alma eltevése93
Cseresznye saját levében93
Meggy93
Meggy nyersen eltéve94
Rétesmeggy94
Citromos meggy cukorszörpben94
Süteményekhez használható meggy94
Kimagozott meggy és cseresznye gyors eltevése95
Szilva nyersen eltéve95
Különlegesen édes készítmények96
Paradicsom cukorban96
Barackdulcsásza97
Rózsabefőtt (dulcsásza)97
Málna- (szamóca-) szörbet97
Gyümölcslevek98
Természetes tisztaságú gyümölcslevek98
Rostos gyümölcslevek101
Rostos zöldséglé102
Paradicsom-ivólé sűrített paradicsomból102
Egyéb paradicsom alapú italok102
Gyümölcsszörpök103
Meggyszörp104
Málnaszörp anyaléből, meleg úton104
Málnaszörp hideg úton104
Málnaszörp hideg úton, előerjesztéssel104
Málnaszörp meleg úton, erjesztéssel105
Málnaszörp meleg úton, pihentetéssel105
Málnaszörp meleg úton, hosszú erjesztéssel105
Szamócaszörp I.106
Szamócaszörp II.106
Feketeribiszke-szörp106
Csipkebogyószörp107
Narancsízű szörp107
Citromizű szörp107
Rózsaszörp107
Zöldségkészítmények108
Zöldborsó109
Zöldbab (hüvelyes bab)109
Karfiol110
Spárga111
Spenót112
Sóska zsírban113
Sóska zsír nélkül113
Paradicsom113
Hámozott paradicsom114
Fűszeres (paradicsom)115
Fűszeres paradicsom (ketchup)115
Lecsó116
Lecsó gyors eljárással116
Zsíros lecsó116
Tojásgyümölcs117
Olajos gomba118
Vajas gomba118
Csiperkegomba zsírban118
Sózott hüvelyes bab118
Sózott tök119
Leveszöldség sóban eltéve119
Savanyúságok120
Csemegeuborka121
Édes ecetes uborka122
Édes ecetes uborka gyors eljárással123
Uborkasaláta123
Ecetes uborka123
Forrázott ecetes uborka124
Boros ecetes uborka124
Sósvizes uborka124
Kovászos uborka125
Kovászos uborka más módon126
Paradicsom alakú paprikasavanyúság126
Savanyú paprika126
Tölteni való ecetes paprika127
Tölteni való sós paprika127
Tölteni való paprika paradicsommártásban127
Piros paradicsompaprika olajjal128
Paradicsompaprika meleg eljárással128
Ecetes paprikasaláta128
Hőkezeléssel tartósított paprikasaláta129
Ecetes zöldparadicsom129
Vöröskáposzta savanyítva129
Vöröskáposztával töltött paprika130
Káposztával töltött piros paradicsompaprika130
Vegyes savanyúság130
Ecetes cékla131
Ecetes dinnye I.131
Ecetes dinnye II.132
Ecetes dinnye III.132
Csemegehagyma132
Patisszon savanyúságnak133
Almasavanyúság133
Savanyított káposzta134
Savanyított fejes káposzta136
Szárított, aszalt termékek137
A házi szárítás137
Aszalt gyümölcsök139
Alma139
Körte139
Cseresznye140
Zöldringló140
Kajszi- és őszibarack140
Hámozott szilva140
Hámozatlan szilva140
Dióval töltött aszalt szilva140
Előfőzött aszalt gyümölcsök140
Szárított zöldségek141
Sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller141
Zöldborsó141
Spenót141
Gomba141
Zöldségkeverék141
A szárított és aszalt készítmények felhasználása141
Irodalom 142

Dr. Erdélyi Lajosné

Dr. Erdélyi Lajosné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Erdélyi Lajosné könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Rakjuk el télire Rakjuk el télire Rakjuk el télire Rakjuk el télire

A borító élei sérültek, a lapélek foltosak.

Állapot:
1.280 ,-Ft
12 pont kapható
Kosárba
konyv