1.034.996

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszer analitika II.

Élelmiszer-analitikai Szakközépiskolák kiegészítő tankönyve

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 93 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-231-725-4
Megjegyzés: Második, változatlan kiadás. Megjelent 410 példányban 39 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: Kt-029.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az élelmiszer-mikrobiológiai vizsgálatoknak elsősorban az élelmiszert fogyasztó ember egészségének megvédésében és az élelmiszer eltarthatóságának megállapításában, ill. az élelmiszerromlás... Tovább

Előszó

Az élelmiszer-mikrobiológiai vizsgálatoknak elsősorban az élelmiszert fogyasztó ember egészségének megvédésében és az élelmiszer eltarthatóságának megállapításában, ill. az élelmiszerromlás megelőzésében van jelentőségük. Az élelmiszerek minőségének megítélésében az érzékszervi, a kémiai összetételi és a fizikai állapotbeli (az állományra vonatkozó) jellemzők mellett fontos szerepet játszanak tehát a mikrobiológiai állapotjelzők is. Az élelmiszerek ipari előállítása terjedésével és az élelmiszer-feldolgozás egyre nagyobb méretűvé válásával az élelmiszerek mikrobiológiai állapotának jelentősége egyre növekszik. Az e téren elkövetett mulasztás ugyanis az előbbiek miatt egyre több fogyasztót, ill. egyre nagyobb mennyiségű élelmiszert veszélyeztet. Az élelmiszerek mikrobiológiai minőségét a bennük jelenlevő mikroorganizmusok jellege (az emberi egészségre vagy az élelmiszerre káros vagy veszélytelen volta) és száma határozza meg. Ha ugyanis az élő mikrobák száma elfogadhatóan kicsiny az élelmiszerben, és olyanok, amelyek a jó gyártási gyakorlat mellett az élelmiszer természetes mikroflórájához tartoznak, akkor az ilyen élelmiszer megfelelő tárolással, kezeléssel és árusítással nem jelent veszélyt az egészségre. Előfordulhat azonban, hogy a vizsgálatok során élő mikroorganizmus már nem mutatható ki az élelmiszerből, az élelmiszert mégsem tekinthetjük fogyasztásra alkalmasnak a mikroorganizmusok által korábban termelt és az élelmiszerből kimutatott mérgező anyagok (toxinok) miatt. Ezért nagy jelentősége van bizonyos esetekben az elpusztult mikrobasejtek, illetőleg a mikrobák egyes anyagcseretermékei kimutatásának is. Vissza

Tartalom

1. A mikrobiológiai vizsgálatok célja és jelentősége 3
2. Az élelmiszer-mikrobiológiai laboratórium követelményei és felszerelése 7
2.1. A mikrobiológiai laboratórium kialakítása 7
2.2. A mikrobiológiai laboratórium főbb eszközei 10
2.2.1. A tápközegek tárolására és a mikroorganizmusok
tenyésztésére használatos eszközök 10
2.2.2. A mikroorganizmusok gázképzésének kimutatására használatos üvegeszközök 11
2.2.3. Oltóeszközök 11
2.2.4. Egyszer használatos, előre sterilezett eszközök 13
3. Sterilezési módszerek a mikrobiológiai laboratóriumban 15
3.1. Sterilezés száraz hővel 15
3.1.1. Kiizzítás 15
3.1.2. Lelángolás 16
3.1.3. Forrólevegős sterilezés 16
3.2. Sterilezés nedves hővel 17
3.2.1. Sterilezés áramló gőzben, légköri nyomáson 17
3.2.2. Sterilezés 100°C felett, túlnyomásos gőztérben 18
3.2.3. A gőzzel végzett laboratóriumi hőkezeléses sterilezés eszközei 19
3.3. Sterilezés ultraibolya sugárzással 21
3.4. Sterilezés mikrobapusztító gázokkal 22
3.5. Szűréses sterilezés 23
4. Tápközegek készítése és tárolása 26
5. Mintavétel és a minták előkészítése mikrobiológiai vizsgálatokhoz 29
5.1. A mikrobiológiai minta jellegzetességei és a mintavétel eszközei 29
5.2. A minták szállítása és tárolása 30
5.3. A minták előkészítése vizsgálatra 31
5.3.1. Homogénezés 31
5.3.2. Hígítási sorozat készítése 32
6. A mikroorganizmusok elkülönítésének és tenyésztésének legismertebb módszerei 35
6.1. Elkülönítési (izolálási) módszerek 35
6.1.1. Szélesztés 35
6.1.2. Lemezöntés 36
6.1.3. Tiszta tenyészet készítése 37
6.2. A mikroorganizmusok laboratóriumi tenyésztési módszerei 38
7. A mikroszkóp és használata 40
7.1. A mikroszkóp főbb részei 40
7.2. Feloldóképesség és numerikus apertúra 42
7.3. Megvilágítási rendszerek 44
7.4. Mikroszkópi preparátumok készítése 46
7.4.1. Festetlen (natív) preparátumok készítése 46
7.4.2. Vitális festés 47
7.4.3. Rögzített (fixált) festett preparátum készítése 47
7.5. Mikroszkópos mérési módszerek 49
7.5.1. A mikrobasejtek méreteinek meghatározása 49
7.5.2. A látótérátmérő meghatározása 51
8. A mikroorganizmusok mennyiségi meghatározásának módszerei 53
8.1. Mikroszkópos csíraszám-meghatározási módszerek 53
8.1.1. Számlálókamrás módszerek 53
8.1.1.1. Bürker-kamra 53
8.1.1.2. Helber-kamra 54
8.1.1.3. Tárgy lemezkamra 55
8.1.2. Festett készítmények vizsgálata (Breed módszere) 56
8.1.3. Paradicsomkészítmények penészgomba- (Howard)-számának megállapítása 58
8.2. Elektronikus részecskeszámlálás 59
8.3. Sejtszám-meghatározás súlyméréses módszerrel 60
8.4. Sejttömeg-meghatározás zavarosságmérési módszerrel 60
8.5. Sejttömeg-meghatározás kémiai vizsgálatok alapján 62
8.6. Élőcsíraszám-meghatározás tenyésztéses módszerekkel 63
8.6.1. Határhígításos eljárás (legvalószínűbb élőcsíraszám meghatározása) 63
8.6.2. Élőcsíraszám-meghatározás Petri-csészés telepszámlálásos módszerrel 68
8.6.2.1. Lemezöntéses módszer 68
8.6.2.2. Felületi tenyésztéses módszer 69
8.6.3. Élőcsíra-számolás membránszűréses módszerrel 70
8.7. Csíraszám-meghatározás a mikrobasejtek biokémiai aktivitása mérése alapján 72
9. Néhány, az üzemi higiéné ellenőrzésére szolgáló mikrobiológiai vizsgálat 75
9.1. Felületek mikrobás szennyezettségének vizsgálata 75
9.1.1. Érintőpróbás eljárások 75
9.1.2. Közvetlen tenyésztéses eljárás 76
9.1.3. Felületletörléses módszer 77
9.1.4. öblítéses módszer 77
9.1.5. Felületi kaparék vagy felületi metszet feldolgozása 78
9.2. Víz mikrobás szennyezettségének vizsgálata 79
9.2.1. Víz összes élőcsíra-számának meghatározása 79
9.2.2. Fekáliás szennyezettséget jelző mikroorganizmusok meghatározása 80
9.2.3. Kólititer, illetve kóliszám meghatározása 81
9.2.4. A Streptococcus faecalis kimutatása 81
9.3. Levegő mikrobás szennyezettségének vizsgálata 82
9.3.1. Koch-féle ülepítéses eljárás 82
9.3.2. Levegőoszlop-ütköztetésen alapuló és folyadékszűrős
levegőszennyezettség-vizsgálat 83
10. Mikrobiológiai analitikai vizsgálatok 86
10.1. A mikrobák életműködését gátló anyagok kimutatása 86
10.2. Mikrobiológiai vitamin- és aminosav-meghatározás 88

Dr. Farkas József

Dr. Farkas József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Farkas József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv