1.034.168

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtára

Szerkesztő

Kiadó: Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtára
Kiadás helye: Pécs
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 47 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol   Német   Francia  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Orosz nyelven is.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Klimo György pécsi püspökről és működéséről számos irodalmi forrás áll rendelkezésünkre. Ezek alapján ismertetjük röviden az életét és az általa alapított könyvtár történetét.
Klimo György... Tovább

Előszó

Klimo György pécsi püspökről és működéséről számos irodalmi forrás áll rendelkezésünkre. Ezek alapján ismertetjük röviden az életét és az általa alapított könyvtár történetét.
Klimo György 1710-ben született a Nyitra megyei Lopasso községben, szegény jobbágyszülők gyermekeként. Küzdelmes és nélkülözésekkel teli tanulóévei után felettesei hamarosan felfigyeltek a kiváló képességű fiatal papra és pályája gyors emelkedésnek indult. Pozsony, majd Esztergom voltak főbb állomáshelyei, 1751-ben pedig Mária Terézia pécsi püspökké és Baranya-Tolna megye örökös főispánjává nevezte ki. Klimo György pécsi működése nem korlátozódott kizárólag egyházfői teendőire. "Huszonhat évi fáradhatatlan működéseit csak megemlíteni is sok volna, miért csak azt mondjuk, hgoy ő tette a pécsi megyét ismét virágzóvá és híressé" - írja róla Haas Mihály 1845-ben. A huszonhat év, amit Pécsett töltött, valóban jelentős fejezet a város kultúrtörténetében is. Minden olyan törekvést támogatott, amely a műveltség terjesztését szolgálta. Nevéhez fűződik többek között a papírmalom és az első pécsi nyomda létesítése, ezenkívül iskolák alapítása, a tanügy fejlesztése és számos építkezés. "Minden törekvésem végső célja, hogy Pécsett egyetemet állíttassak fel" - írta. Terve volt ugyanis - bár megvalósítani nem tudta -, hogy felújítja Nagy Lajos király 1367-ben Pécsett alapított egyetemét és ezzel a várost "régi fényére" emeli. "Valóban - idézzük ismét Haas Mihályt -, Klmio kezében az egyházi és világi hatalom mindkettőnek díszére egyesült." Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv