A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Sertéstenyésztők kézikönyve

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 623 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-231-699-1
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó15
A SERTÉSHÚSTERMELÉS KÖZGAZDASÁGI HELYZETE ÉS JELLEMZŐI
A hazai sertéshústermelés helyzete17
A sertésállomány összetétele, a létszám és a termelés alakulása18
A sertésállomány és a vágósertés-termelés szektorok szerinti megoszlása21
A szükséglet és a várható igények23
A fogyasztás szerkezete, változásának főbb jellegzetességei24
A sertéskivitel alakulása, exportgazdaságosság29
Irodalom33
A SERTÉS TENYÉSZTÉSE (NEMESÍTÉSE) (Dr. Kovács József)
A sertés fontosabb értékemérő tulajdonságai35
Küllemi sajátosságok és azok elbírálása36
Tenyésztési (reprodukciós) tulajdonságok37
Szaporaság37
Vehemnevelő képesség39
Az ivari koraérés és a tenyészérettség40
Malacnevelő képesség40
Hízékonysági tulajdonságok41
Növekedési erély41
Takarmányértékesítő képesség44
Vágási teljesítmények44
A sertések örökletes hibái49
A sertésnemesítés populációgenetikai alapjai52
Az ún. nyitott populációkban végzett nemesítőmunka55
A haszonállat-előállító keresztezés55
A genotípus és a környezet kapcsolatának nemesítési vonatkozásai63
Különféle élettani vizsgálatok jelentősége a nemesítésben64
A sertések színöröklése67
A fontosabb értékmérő tulajdonságok összefüggései69
A sertések teljesítményvizsgálata73
Küllemi bírálat73
A tenyésztési (reprodukciós) teljesítmény vizsgálata73
A hízékonysági és a vágási teljesítmények vizsgálata74
Üzemi sajátteljesítmény-vizsgálat (ÜSTV)74
Közponbti sajátteljesítmény-vizsgálat (KSTV)75
Központi hízékonyságvizsgálat (ivadékvizsgálat) (ITV)76
A vágóhídon mért vágási minősítési adatok hasznosítása77
Tenyészértékbecslés79
Tenyészértékbecslés az ősök teljesítménye alapján80
Tenyészértékbecslés saját teljesítmény alapján81
Tenyészértékbecslés az oldalági rokonok teljesítménye alapján82
Tenyészértékbecslés ivadékvizsgálati adatok alapján83
A törzskönyvezés elvei a sertéstenyésztésben85
Tenyészkiválasztás88
Tenyészkiválasztás fajtatiszta állományokban88
Szelekció a heterózishatás kiaknázására97
Sertésfajták97
Nagy fehér hússertésjellegű fajták98
Lapály (landrasse v. landrace) sertésfajtacsoport101
Színes sertésfajták104
A különféle tenyésztési eljárások gyakorlati alkalmazásának elvei106
A fajtatiszta tenyésztés módszerei106
A szelekciós tenyésztés106
A kombinációs tenyésztés106
A beltenyésztés és a rokontenyésztés106
A vérvonaltenyésztés109
A vérfirissítés110
Fajtajavító és -átalakító keresztezések111
A cseppvérkeresztezés111
A fajtaátalakító keresztezés112
Az új fajtát előállító keresztezés113
A haszonállat-előállító keresztezési módszerek114
Közvetlen haszonállat-előállító keresztezés114
A közvetett haszonállat-előállító keresztezés gyakorlatban alkalmazott módszerei115
Beltenyésztett vonalak keresztezése a gyakorlatban121
A tenyésztésszervezés irányelvei a nagyüzemi sertéstenyésztésben121
A fajtafenntartó nemesítés szervezése122
Tenyésztésszervezés a heterózishatás kihasználására123
A hazai hibridizáció és a hibridkonstrukciók126
A KA-HYB hibrid sertés128
A HUNGAHIB hibrid sertés132
A TETRA hibrid sertés135
A különböző sertésfajták és -hibridek ökonómiai megítélése138
Fajtaválasztás a vágósertés előállításához140
Irodalom143
TAKARMÁNYOZÁS (Dr. Fekete Lajos)
A sertés táplálkozásának sajátosságai145
A takarmány emésztése, felszívódása és értékesülése146
A sertéstakarmányok alkotórészei és szerepük a gyakorlati takarmányozásban147
A szárazanyag- és a víztartalom147
A fehérjék147
A zsírok156
A zsírok avasodása161
A nyersrost163
A nyersrost saját tápláló hatása163
A nyersrost hatása a takarmány többi táplálóanyagának kihasználására164
A nyersrost hatása a sertés takarmányának értékesülésére165
A N-mentes kivonható anyagok170
A vitaminok171
Zsírban oldódó vitaminok172
Vízben oldódó vitaminok176
Az ásványi anyagok180
A makroelemek180
A mikroelemek187
A sertés takarmányozásában használatos takarmányegységek189
A sertés takarmányai191
Magvak és termések192
A gabonamagvak192
Hüvelyes magvak193
Olajmagvak194
Ipari melléktermékek194
Malomipari takarmányok194
Növényolajipari takarmányok195
Cukorgyári takarmányok196
Szeszgyári takarmányok196
Sörgyári takarmányok197
Keményítőgyári takarmányok197
Konzervgyári melléktermékek197
Állati eredetű takarmányok197
Tejipari takarmányok197
Húsipari takarmányok199
A halfeldolgozó ipar takarmányai199
Egyéb állati eredetű takarmányok199
Zöldtakarmányok200
Szénalisztek, zöldnövénylisztek200
Gumók, gyökerek, húsos termések201
Silózott takarmányok201
A takarmánykiegészítők202
A takarmányipar termékei206
A sertés hazai takarmánybázisának jellegzetességei208
A sertés takarmányainak tárolása és előkészítése209
A sertés táplálóanyag-szükséglete211
Az életfenntartás szükséglete211
A növekedés szükséglete213
A zsírtermelés szükséglete213
A vehemépítés szükséglete214
A tejtermelés szükséglete214
A sertés vízszükséglete214
A takarmány-előállítás és a takarmányozás néhány ökonómiai kérdése216
Irodalom219
A SERTÉSHÚSTERMELÉS ÁLLATHIGIÉNIAI VONATKOZÁSAI (Dr. Kovács Ferenc)
A környezet fogalma és változása221
A környezet hatása a szervezet életfolyamataira222
Az alkalmazkodás és a tartásmódok kapcsolata224
Az alkalmazkodás néhány tartástechnológiai vonatkozása226
A sertések viselkedésének kapcsolata a technológiákkal227
Viselkedési sajátosságok229
Viselkedési ártalmak230
A társas viselkedés230
Az alkalmazkodás és a betegségek kapcsolata231
Környezeti tényezők hatása az energiaforgalomra233
A sertés energiaforgalmi sajátosságai234
A sertésistállók mikroklímája237
A mikroklíma kialakításában szereplő tényezők238
A mikroklímát alakító biológiai tényezők238
A szervezet hőgazdálkodásának kapcsolata a mikroklímával239
A mikroklíma hatása a termelésre és az ellenállóképességre240
A mikroklíma fizikai tényezőinek környezetdiagnosztikai értékelése243
Az istállólevegő minőségének hatása a termelésre246
A takarmányozás higiéniája249
A takarmányok mikrobás szennyezettsége, fertőzöttsége251
A takarmányok mikrobás szennyezettsége251
A takarmányok fertőzöttsége253
Penészgombák okozta toxikózisok253
A penészgombák kártétele257
A gombatoxinok hatása szervezetekre257
A sertések aflatoxikózisa257
A Fusarium-fajok okozta toxikózisok258
A Stachybotrys alternans okozta toxikózis260
Az ún. raktári penészgombák okozta toxikózisok261
A takarmányok fertőzöttségének csökkentése261
Különféle kémiai anyagok okozta mérgezések263
Az etetés néhány sajátos higiéniai vonatkozása265
Az etetés módja266
Állathullák és állati eredetű hulladékok etetése267
A telepek járvány elleni védelme268
A csíraszegény környezet és a termelés271
A fertőtlenítés technológiája272
A komplex oktanú (polifaktorális) betegségek megelőzése275
Irodalom281
A SERTÉS SZAPORODÁSÁNAK SAJÁTOSSÁGAI (Dr. Becze József)
A kor, a testtömeg, a fajta hatása az ivarérésre és a tenyésztésre285
Az ivari működés287
Az ivarzás és annak elbírálása287
Az ovuláció, a termékenyítés optimális ideje290
Az ellés292
A méh visszaalakulása (involúció) és az ivari működés újraindulása294
A méh visszaalakulása294
A petefészek állapota, működése az involúció során295
A választás (elapasztás) hatása a fogamzásra296
A környezet hatása a szaporodásra297
A káros tényezők (stresszorok) hatása297
Egyes tényezők (hőmérséklet, fény, zaj) kapcsolata a szaporodással298
A hőmérséklet298
A fény300
A zaj300
A társas viselkedés mint ingerforrás (stresszor)301
A tartás módja mint ingerforrás303
A takarmányozás és a szaporodás304
Felnevelés (ivarérés)304
Ovuláció, ivarzás305
Vemhesség306
Ellés, laktáció306
A kanok takarmányozása és a termékenység307
Fedeztetés - mesterséges termékenyítés307
A termékenység zavarai, meddőség307
Az ivarzás hiánya (anösztrusz)308
A fogamzás elmaradása (visszaivarzás)310
A magzatkori és az elléskori szaporulatveszteség311
A magzatkori elhalás312
Holt magzatok ellése ("holt ellés")313
Elléskori (perinatális) magzatelhullás314
A szaporítás biotechnikája316
Az ivarzás szinkronizálása316
Az ivarérés siettetése317
Az ivarzás kiváltása (startoltatás) választás után317
A fialás (partus) szinkronizálása318
A vemhesség korai megállapítása319
A szaporítás tervezése az üzemben319
A tenyészsüldők nevelése, tenyésztésbe állítása321
A meddő kocák kizárása a tenyésztésből (selejtezés)321
Vemhesítés mesterséges termékenyítéssel322
A nem fogamzott állatok felismerése, a vemhesség korai megállapítása324
Embrionális és fetális veszteség324
Fialás, az élve született malacok száma324
Szoptatás, választás, újravemhesítés325
Irodalom326
A SERTÉSHÚSTERMELÉS TECHNOLÓGIÁJA ÉS SZERVEZÉSE (Wittmann Mihály)
A sertéstelep330
Üzemformák330
Az üzemszerű sertéshústermelés szervezése330
A sertéshústermelés szervezésének biológiai alapjai331
A termelési ciklus331
A ritmusidő és az állománynagyság kapcsolata333
A folyamatos és a szakaszos szaporítás335
A telep és az állomány nagysága335
Az állománynagyság meghatározása335
A termelési kapacitások megállapítása338
Állományrotáció338
A férőhelyszükséglet339
A termékenyítőistálló férőhelyeinek kiszámítása339
A vemhes kocák férőhelyeinek tervezése340
A fiaztató-férőhelyek meghatározása340
A malacállomány nagysága és férőhelyigénye341
A hízóállomány nagysága és férőhelyigénye342
Az épülethasznosítás ábrázolása342
A sertéstelep állománynagysága, megválasztásának szempontjai344
Sertéstelepek létesítése346
Építési módok épülettípusok347
A sertéstelep termelési létesítményei348
Épület- és térelhatároló szerkezetek348
Tető- és határolószerkezetek350
Padozatok351
Rácspadozatok354
Járulékos létesítmények356
A létesítmények funkcionális kapcsolata359
A legelterjedtebb teleptípusok362
AGROKOMPLEX típusú sertéstelepek363
Bábolnai rendszerű sertéstelepek363
Mezőpanel típusú sertéstelepek363
ISV rendszerű sertéstelepek364
Termelési rendszerek a sertéstermelésben364
Az AGROKOMPLEX Iparszerű Sertéshústermelési Rendszer365
A Bábolnai Iparszerű Sertéshústermelési Rendszer366
A Mezőhegyesi Iparszerű Sertéshústermelési Rendszer366
A HUNGAHIB Sertéshústermelési Rendszer367
Az Iparszerű Hústermelést Szervező Közös Vállalat367
A KA-HYV Sertéshústermelési Rendszer368
Irodalom369
A SERTÉSTARTÁS GÉPESÍTÉSE (Csoma Mihály)
A takarmányozás gépesítése371
A takarmányok tartósítása, tárolása371
Tartósítás szárítással, a légszáraz termény tárolása371
Tartósítás vegyszeres kezeléssel373
A kukorica tartósítása tejsavas erjesztéssel374
A takarmányok feldolgozása, keveréktakarmányok előállítása377
Melléktermékek a sertéstelepen és bekeverésük379
Takarmányozási technológiák és gépeik379
A sertéstelep vízellátása382
Itatóberendezések384
A sertésistállók klimatizálása384
A sertésistállók szellőztetése385
A szellőztetés módszerei391
A sertésistállók fűtése394
Párásítóberendezések, adiabatikus hűtés396
A trágyaeltávolítás és -kezelés gépei397
A trágya eltávolítása398
A trágyakezelés techológiái és gépei401
A trágya mint növényi tápanyag401
A trágya takarmányozási célra való felhasználása404
A trágya mint energiaforrás405
A hígtrágya-hasznosítás köz- és állategészségügyi vonatkozásai406
A hígtrágya káros tulajdonságai407
A káros tulajdonságok csökkentésének lehetőségei408
A hígtrágya elhelyezése409
A takarítás és a fertőtlenítés eszközei412
Az állatmozgatás, szállítás eszközei, gépei412
Üzemi mérőeszközök, mérési módszerek414
Elektromosenergia-felhasználás mérésére alkalmas eszközök414
A műszaki megoldások technikai-technológiai következményei415
A sertéshústermelést szolgáló épületek, belső berendezések korszerűsítésének általános elvei416
A sertéstelepek felújításának, rekonstrukciójának szempontjai417
Irodalom421
A HÚSTERMELÉS MŰSZAKI, ÖKONÓMIAI ÉS SZERVEZÉSI KÉRDÉSEI (Halász Péter, Wittmann Mihály)
A tartási módok és a műszaki-technológiai megoldások ökonómiai szempontjai423
A sertéshústermelés költség- és jövedelemviszonyai426
A ráfordítások és a hozamok alakulása426
A termelési költségek, a költségszerkezet és az önköltség429
Az árrendszer és az árbevétel434
A vágósertés-előálíltás jövedelmezősége438
A munkaerő-szükséglet tervezése, munkaszervezés440
A munkaerő-szükséglet tervezése441
Munkaidő-szükséglet442
A munkaszervezés445
A munkamegosztás előnyeinek hasznosítása a munkaszervezésben448
A telepméret és a munkatermelékenység összefüggése450
Az érdekeltségi viszonyok kialakításának szempontjai452
Érdekeltség a szaporításban452
Érdekeltség a malacnevelésben453
Érdekeltség a hizlalásban453
A termelés ellenőrzése, nyilvántartása454
Termelési és üzemelési nyilvántartások455
A termelési és üzemelési eredmények elemzése458
A termelés és az üzemelés elemzésére szolgáló legfontosabb mutatók458
Irodalom461
A SZAPORÍTÁS TECHNOLÓGIÁJA (Dr. Fekete Lajos, Dr. Kovács Ferenc, Wittmann Mihály)
A tenyészsüldők nevelése463
A tenyészkocasüldők elhelyezése464
A tenyészkansüldők fölnevelése és elhelyezése466
A tenyészkocasüldők takarmányozása466
A kansüldők takarmányozása468
A tenyészkocák tartása469
A tenyészkocatartás higiéniája469
A tenyészkocák elhelyezése473
Az üres kocák tartása, gondozása474
Vemhesítő- és vemheskoca-istálló475
Az üres kocák takarmányozása476
A búgatásra való előkészítés476
Az ivarzás alatti takarmányozás477
A vemhes kocák tartásmódjai477
Az egyedi elhelyezés formái478
A kocák csoportos elhelyezése egyedi etetéssel481
Csoportos elhelyezés, csoportos etetés483
A vemhes kocák takarmányozása484
Takarmányozás a vemhesség első két hetében484
Takarmányozás a vemhesség 90. napjáig485
Takarmányozás a vemhesség 90. napja után490
A kocák selejtezésének biológiai és ökonómiai következményei491
A tenyészsertések utánpótlása493
A tenyészkanok tartása494
A tenyészkanok elhelyezése494
A tenyészkanok takarmányozása495
Irodalom497
A MALACNEVELÉS TECHNOLÓGIÁJA (Dr. Fekete Lajos, Dr. Kovács Ferenc, Wittmann Mihály)
A fölnevelés fogalma, a koca és a malacok környezetigénye499
Az elletés higiéniája500
Tartásmódok a malacnevelésben504
A fiaztatókutrica506
A fiaztatókutrica kialakításának és kiválasztásának szempontjai506
A fiaztatókutrica padozatának kialakítása és megválasztásának szempontjai510
A malacpihenőtér kialakításának szempontjai511
A fiaztatókutrica fölszerelése, a fiaztatóistálló berendezése513
A szopós malacok gondozása514
A kocák szoptatás alatti takarmányozása514
A szopós malacok takarmányozása516
A malacok elválasztása522
A választás élettani és higiéniai szempontjai522
Az elválasztás folyamata525
A választott malacok elhelyezése, az utónevelés fázisai526
A malacnevelés fázisai527
A választott malacok férőhelyigénye529
A malacnevelő-istálló berendezése532
Az elválasztott malacok takarmányozása534
Mesterséges malacnevelés535
Irodalom537
A SERTÉSHIZLALÁS TECHNOLÓGIÁJA (Dr. Fekete Lajos, Dr. Kovács Ferenc, Wittman Mihály)
A hízó sertések környezetigénye539
A sertések hizlalás alatti tartása546
A sertéshizlalás fázisai547
A hizlalóistállók és berendezések548
Rekeszformák a hizlalásban548
A részleges és a teljes rácspadozat hatásainak összehasonlítása552
A hizlalórekeszek padozata554
A hizlalóistálló berendezése554
A csoportnagyság megállapítása zárt hizlalásban556
Egyéb hizlalási formák561
A hízó sertések takarmányozása562
Takarmányozás különböző célra hizlalás esetén563
Tőkesertés-hizlalás563
Öreg sertések hizlalása564
A középnehéz ipari sertés565
Az etetés és itatás módozatai568
Gyakoribb hibák és hiányosságok a hizlalás alatti takarmányozásban570
A hizlalás eredményességének mérése571
Irodalom571
A NAGYÜZEM ÁLTAL INTEGRÁLT VÁGÓSERTÉS-TERMELÉS A HÁZTÁJI ÉS A KISEGÍTŐ GAZDASÁGOKBAN (Dr. Fekete Lajos, Halász Péter, Dr. Kovács Ferenc, Wittmann Mihály)
Az integráció és kisüzemi sertéstartás szervezése573
A kisüzemi sertéstartás társadalmi és gazdasági megítélése577
Takarmányellátás, takarmányozás581
A kisárutermelés irányának megválasztása585
Igények a fajtával szemben585
A sertések elhelyezése596
A kocák elhelyezése596
Malacok tartása a választás után587
A hízó sertések elhelyezése588
Fejlődési tendenciák a kisárutermelésben588
A nagy- és kisüzemi sertéshústermelés állategészségügyi vonatkozásai589
Irodalom592
A SERTÉSHÚS MINŐSÉGÉRE HATÓ TÉNYEZŐK (Wittmann Károly, Dr. Kovács Ferenc)
Az izomzat néhány anatómiai és élettani jellemzője593
A stresszérzékeny sertés jellemzői595
A hús minőségi kategóriái596
A hús minőségének mérése597
A hús minőségének becslése élő sertésben599
Húsminőségre irányuló tenyésztés601
Külső tényezők szerepe a húsminőségben602
A sertések szállítása, járműre rakása603
Sertések járműre rakása604
A szállítási távolság és az útviszonyok605
A sertések lerakása és elhelyezése605
A pihentetés hatása a hús minőségére606
A klimatikus hatások609
Az ivar szerepe a hús minőségében609
Az elvérzés mértékének hatása a hús minőségére611
A tartástechnológiák és a takarmány hatása a minőségre611
Élelmiszer-egészségügyi fogalmak és követelmények613
Irodalom614
Tárgymutató615
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv