A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Juhtenyésztők kézikönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 536 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN: 963-231-403-4
Megjegyzés: A könyv fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó13
A juhtenyésztés helye a világgazdaságban (Veress L. - Hofmann H. - Ilgner J. - Mertens H.)15
A juhtenyésztés helyzete földrészenként és a jelentősebb juhtenyésztő országokban19
A juhtermékek termelésének és felhasználásának alakulása32
Gyapjútermelés32
Hústermelés37
Tejtermelés46
Juhprém- és bőrtermelés51
Irodalom54
A juhtenyésztés múltja (Veress L. - Gaál L.)55
A juh eredete55
Háziasítás57
A domesztikáció hatása59
A juh termékei61
A juhtenyésztés története62
A szocialista országok juhtenyésztése64
Magyarország juhtenyésztésének története a II. világháborúig68
Magyarország juhtenyésztése a II. világháború óta73
Irodalom77
Juhfajták (Veress L.)79
Jelentős fajták80
Merinó fajtacsoport80
Angol húsfajták90
Crossbred gyapjas fajták93
Szapora fajták96
Tejelő fajták102
Prémtermelő fajták105
Jelentősebb helyi fajták107
Irodalom116
A juh termékei119
A gyapjú (Veress L.)119
A bőr szerkezeti felépítése119
A gyapjúszál és a fürtszerkezet kialakulása120
A gyapjúszál felépítése és szerkezete122
A gyapjúszál értékmérői és minősítése126
A gyapjútermelést befolyásoló endogén és exogon hatások134
A nyírás lebonyolítása, a gyapjú kezelése és értékesítése139
A gyapjú feldolgozása140
Irodalom141
Hústermelés (Göhler, H. - Vágvölgyi O. - Veress L.)142
A juh növekedése és fejlődése142
A test tömegének változása149
A test méreteiben és arányaiban megfigyelhető változások151
A növekedést befolyásoló endogén és exogén tényezők153
A vágott test összetétele158
A juhhús biokémiai tulajdonságai162
A vágójuhok minősítése élő és vágott állapotban165
Irodalom167
A tej (Mikus, M.)169
A tőgy és a laktáció169
A tej hozama és összetétele173
A tej fizikai és kémiai tulajdonságai176
Az endogén hatások szerepe a tejtermelés alakulásában177
Az exogén hatások szerepe a tejtermelés alakulásában180
Irodalom180
A juhbőr (Páris L.)182
A nyersbőr kezelése182
A nyers juh- és báránybőrök minősítése és feldolgozása185
Irodalom190
A juhállományok szaporítása (Horváth M. - Veress L.)191
A szaporodás biológiai alapjai (Horváth M.)191
A juh nemi szerveinek anatómiája és élettana191
Vemhesség201
Megtermékenyülés201
Barázdálódás201
Beágyazódás202
A vemhesség korai megállapítása203
Ellés204
A termelékenységet és a szaporaságot befolyásoló hatások (Veress L.)206
Az endogén hatások szerepe a termékenység és a szaporaság fokozásában206
Az ivarzást és a szaporulatot befolyásoló külső (exogén) hatások216
Az ivarzás kiválasztása és szinkronizálása (Rommel A.)226
Zigótaátültetés (Horváth M.)228
A juhok mesterséges termékenyítése (Menger, H. - Bruckner, G.)230
A mesterséges termékenyítés jelentősége230
A mesterséges termékenyítés terjedése230
A mesterséges termékenyítés szervezési formái231
A spermatermelés technológiája231
Termékenyítés235
Irodalom237
Tenyésztés (Veress L. - König, K. H. - Knothe, A.)241
Örökléstani alapismeretek242
Genetikai szerkezet és populáció246
A kvalitatív tulajdonságok öröklődése247
Letális és szubletális tulajdonságok247
A juh öröklődő vércsoport- és bikémiai polimorfizmusai, szerepük a tenyésztésben (Fésüs L.)249
A szín- és a szarvalakulás öröklése (Veress L. - König, G. H. - Knothe, A.)257
A kvantitatív tulajdonságok öröklődése259
A tulajdonságok öröklődhetősége260
A kiválasztás célját meghatározó tulajdonságcsoportok közötti összefüggések262
A szelekció intenzitása és módszerei279
Tenyészérték becslés283
A genetikai képesség és a környezet közötti kölcsönhatások289
A tenyésztés integrációja292
Nemesítés293
Árutermelés300
Irodalom304
Takarmányozás (Veress L. - Kakuk T. - Hoffmann, M. - Dittrich, A. - Fix, H. P.)307
Emésztésélettani ismeretek308
A szopós bárány emésztése308
A felnőtt juhok szénhidrát- és zsíremésztése310
A nitrogéntartalmú anyagok emésztése és hasznosítása315
A szénhidrátok és a zsírok közbülső anyagcseréje (Kállai L.)318
A fehérje és más N-tartalmú anyagok közbülső anyagcseréje326
A takarmányfogyasztást befolyásoló tényezők (Veress L. - Kakuk T. - Hoffmann, H. - Dittrich, A. - Fix, H. P.)329
A takarmányok energetikai értékelése336
Gyepgazdálkodás339
Gyephasznosítás343
A termelés takarmányozási alapjai344
A létfenntartás táplálóanyag-szükséglete344
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete347
A szaporodás táplálóanyag-szükséglete348
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete356
A növekedés és a hústermelés táplálóanyag-szükséglete359
A juhok takarmányozása kor és termelés szerint363
A tenyészjuhok takarmányozása363
A szopós bárányok takarmányozása367
A mesterségesen nevelt bárányok takarmányozása368
A bárányok hizlalása371
A tenyésztésre szánt bárányok takarmányozása375
Irodalom377
A juhtartás épületei, eszközei és technológiai irányelvei (Tóth I. - Veress L.)381
Juhtartási módszerek (Tóth I.)381
Hagyományos módszerek383
Iparszerű módszerek384
Az állat és a környezet kölcsönhatása385
Legeltetési módok389
Legeltetési technika393
A juhtartás épületei395
Üzemtípusok, telep- és épületelhelyezés395
A juhistállók szerkezeti rendszerei397
Az istálló padozata400
Légcsere403
Az épület berendezései404
Az istállótartás gépesítése411
Egyéb gépek és eszközök416
A terméknyerés gépei és eszközei422
Tartástechnológiai irányelvek (Veress L.)426
A báránynevelés technológiai irányelvei427
A hizlalás technológiai irányelvei429
A növendék jerkék és kosok nevelésének technológiai irányelvei430
Az anyatartás technológiai irányelvei431
A kostartás technológiai irányelvei433
Irodalom434
Vállalatgazdaság, üzemszervezés (Tildi I.)437
A jelenlegi állapot néhány jellemzője437
A természeti adottságok szerepe437
Állománynagyság438
Termékösszetétel438
A fejlesztés lehetőségei440
Állománynövelés440
A felnevelési veszteségek csökkentése441
Korai tenyésztésbe vétel441
A bárányok hizlalása442
Anyahasználat442
A termelés időszakossága447
A termékösszetétel változása448
Takarmánygazdálkodás449
A juhágazat és a legelő kapcsolata450
A takarmányalapot befolyásoló tényezők450
Szakosítás, koncentráció457
Területi szakosodás457
Üzemek közötti szakosodás458
Üzemen belüli szakosodás458
Munkaszervezés (Végh J.)459
Munkaszervezet, munkarend460
Bérezés461
Termelői érdekeltség (Tildi I.)461
A termelői ár és az exportár kapcsolata461
Jövedelemarányok462
Költség és jövedelem463
A lineális programozás alkalmazása464
A vizsgálatok néhány fontosabb eredménye466
Függelék469
Irodalom473
A fontosabb juhbetegségek (Süveges T.)475
Lépfene (anthrax)475
Gázödémás betegségek477
Rosszindulatú vizenyő477
Sercegő üszök478
Clostridium perfringens okozta betegségek478
Cl. perfringens D típus okozta enterotoxémia479
Cl. perfringens C típus okozta enterotoxémia481
Bárányvérhas481
Tetanusz (merevgörcs)482
Tiszteriózis483
Pasztörellózis485
Paratífusz (szalmonellózis)486
A juh Salmonella abortus ovis fertőzése486
Brucellózis487
Br. melitensis okozta brucellózis488
Br. abortus fertőzés488
Juhok Br. ovis fertőzése (a kosok fertőző mellékhere- és heregyulladása)489
Paratuberkulózis (Johne-féle betegség)489
Gümőkór (tuberkulózis)490
Tőgygyulladások490
Az újszülött bárányok vérfertőzése492
Panaritium (büdössántaság)493
A vetélések495
A juh klamídia okozta elvetélése496
Klamídia okozta tüdőgyulladás497
Száj- és körömfájás (aphta epizootiae)498
Aujeszky-féle betegség498
Juhhimlő (variola ovina)499
Veszettség 500
Hólyagos bőrgyulladás vagy varas szájfájás 501
A bárányok vírusos tüdő- és bélgyulladás502
Kéknyelvbetegség503
Bornai betegség504
Ugróbetegség505
Lassú (slow) vírusok okozta betegségek505
Súrlókör506
Maedi/visna (progresszív interstitalis pnemonia)208
Tüdőadenomatózis508
Kokcidiózis508
Májmételykór509
Lándzsás métely509
Kergekór510
Galandférgesség510
Gyomor-bél-férgesség511
Tüdőférgesség511
Rühösség512
Egyéb parazitás betegségek512
Mikotoxikózisok513
F-2 fuzariotoxikózis513
Stachibotrotoxikózis513
Szív- és vázizom-elfajulás514
Hógykövesség515
Ketózis516
Rézmérgezés517
Tejsavmérgezés519
Ammóniamérgezés520
Konyhasómérgezés521
Nitritmérgezés521
Irodalom522
Név- és tárgymuató525
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv