A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A szűr

Néprajzi Múzeum 1977. október/Kiállítási katalógus

Szerző

Kiadó: Néprajzi Múzeum
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 36 oldal
Sorozatcím: Népviseletek
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Kiállítási katalógus.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szűr szót hallva többnyire a fehér posztóból készült, színes hímzéssel díszített férfi kabátfélére, a cifraszűrre gondolunk. A cifraszűr jellegzetesen magyar ruhadarab. Csak magyarlakta területen... Tovább

Előszó

A szűr szót hallva többnyire a fehér posztóból készült, színes hímzéssel díszített férfi kabátfélére, a cifraszűrre gondolunk. A cifraszűr jellegzetesen magyar ruhadarab. Csak magyarlakta területen készült és vált divatossá, de kizárólag parasztok, pásztorok, cselédek körében. Úri hagyatéki leltárakban nem leljük a nyomát, sőt a mesteremberek sem viselték, csak a legényeik.
Már a középkortól kezdve vannak adataink arról, hogy az európai szegényebb néprétegek olcsóbb fajta - hol ványolatlan, hol ványolt - régi szóval kallatlan vagy kallott, vagyis vízben ütögetéssel sűrűvé és vízhatlanná tett - gyapjúszőttesből készült, különféle szabású felsőruhákat, kabátféléket, nadrágokat viseltek. Ezeknek a színe a juhok gyapjának színe szerint szürke, barna, ritkábban fehér, még ritkábban fekete volt.
Ilyen anyagból, négynyüstös gyapjúszőttesből készült a magyar szűr is. Ványolt-kallott posztóját városi takácsok, az úgynevezett csapók készítették a magyar racka - régi nevén purzsa - juh gyapjából. A csapók központja Debrecen és Veszprém volt. A debreceniek kállói a Tócó és Kösely folyón állottak. Nagykálló város és a Bihar megyei Kálló folyó neve arra enged következtetni, hogy itt is működtek szűrkállók - írta a cifraszűrök tudós kutatója, Györffy István, akinek eredményeire ez a kiállítás is sokban támaszkodik. Egyébként készítettek szűrposztót a Felvidéken, például Gyöngyösön is, de ez meglehetősen silány volt.
Mivel a XVI-XVII. századi török hódoltság alatt az alföldi magyar juhtartás erősen megcsappant - a szűrposztót mindinkább erdélyi, főleg szebeni és kisdisznódi szász mesterek készítették az erdélyi racka juh gyapjából.
A magyar szűrszabók évszázadok óta Erdélyből szerezték be a szűr készítéséhez szükséges posztót. A nagy kereslet miatt a szűrposztó Erdélyben alaposan megdrágult, ezt az ottani szűrszabók nehezményezték is. Többször az erdélyi fejedelmekhez folyamodtak, hogy tiltsák meg az erdélyi szűrposztó kivitelét. Ők azonban rendszerint megengedték az alföldi - debreceni, kecskeméti - szűrszabóknak az erdélyi posztó vásárlását és kivitelét.
A mesteremberek által gyártott szűrposztó ványolt, azaz vízhatlan volt; XVII-XIX. századi adatok arra vallanak, hogy eső ellen is használták. Tudunk olyan nagyméretű szűrökről is, amelyeket a suba fölé húztak esős időben.
A középkori parasztság számára kötelező volt hétköznapra az olcsó, szürke gyapjúszőttestől készült felsőruhák viselete. Ilyeneket hordtak magyar földön a parasztok, a pásztorok, a szolgák - általában a szegények. Vissza

Tartalom

Képek
Alföld
Alföldi szűr
Békés megyei szűr (Kétegyháza). Gulyás, Ébner 1929
Mezőhegyes, Csanád megye. Kanászok szalontai szűrben. Ébner, 1929.
Debrecen, Hajdú megye. Győrffy 1907
Gulyás 1886-ban debreceni cifraszűrben. Ébner, 1929
Törökszentmiklósi kanász. Ébner
Felföld
Erdőtelek - Pusztatenk, Heves megye. Ébner, 1928
Mezőkövesdi szűr. Cholnoky, 1934
Szentistván, Borsod megye. Férfi feldebrői koszorús szűrben. Ébner, 1929
Cserépváralja, Borsod megye. Gönyey - MFI, 1930
Felföldi szűr
Dunántúl
Somogy megyei szűr
Kaposvár, Somogy megye. Kanászszűr. Györffy, 1932
Kaposvár, Somogy megye. Kanászszűr. Györffy, 1912. A 13. képen látható szűr háta
Dunántúli szűr
Erdély
Mezőkeszü, Kolozs megye. Hofer, 1968
Magyarbikol. Kolozs megye
Kalotaszentkirály, Hofer, 1963
Bánffyhunyad, Gönyey
Katonaszentkirály, Gönyey

Dr. Gáborján Alice

Dr. Gáborján Alice műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Gáborján Alice könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv