1.034.213

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyarok az európai népek antifasiszta harcában

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Zrínyi Katonai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 88 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Magyar Tanácsköztársaság vérbe fojtását követő fehérterror a forradalmárok ezreit kényszerítette emigrációba. Az első világháború előtti magyar kivándoroltak száma az 1929-193 3-as gazdasági... Tovább

Előszó

A Magyar Tanácsköztársaság vérbe fojtását követő fehérterror a forradalmárok ezreit kényszerítette emigrációba. Az első világháború előtti magyar kivándoroltak száma az 1929-193 3-as gazdasági világválság idején újabb tízezrekkel gyarapodott. Az 1938-1939-es években pedig, amikor a horthysta kormányzat a hitlerista szövetségbe vitte az országot, a haladó gondolkodású emberek százai menekültek el Magyarországról. A két világháború között kivándoroltak és politikai menekültek jelentős hányada az európai kontinensen maradt.
A politikai emigránsok túlnyomó többsége hamarosan bekapcsolódott az átmeneti otthont adó ország munkásmozgalmába. A Szovjetunióban élők pedig a szocialista építés különböző területein hasznosították magukat. Az 1936-37-es években számos önkéntes eljutott Spanyolországba, és részt vett a köztársaság védelméért vívott súlyos harcokban.
A második világháború kitörése a kapitalista országokban élő magyar forradalmárok, haladó gondolkozású értelmiségiek mellett antifasiszta cselekvésre késztette a gazdasági emigránsok jelentős részét is.
A hitlerista agresszió ellen a Szovjetunióban élő külföldi forradalmárok és gyermekeik jelentős számban azonnal jelentkeztek a szocialista haza védelmére. Jó néhányan a Nagy Honvédő Háború első napjától Berlin és Prága elfoglalásáig harcoltak a szovjet hadsereg katonájaként. Több százan végeztek antifasiszta propaganda- és nevelőmunkát, teljesítettek frontpropagandista szolgálatot. Számos magyar hazafinak jutott osztályrészül, hogy részt vehetett Magyarország felszabadításában is.
Ez a kis könyv, az új kutatási eredményeket is hasznosítva, a második világháború időrendiségében, egy-egy ország ellenállásának belső fejlődését követve állít emléket annak a közel húszezer magyar hazafinak, akik Európa különböző országaiban vettek részt a Hitler-ellenes és antifasiszta propaganda, szervező, agitációs stb. munkában, az ellenállás számos formájában. Felidézi annak a néhány ezernek a tevékenységét, akik fegyverrel a kézben harcoltak a fasiszták ellen az arcvonalakon és az ellenség hátában. Mindannyian vallották: bárhol is küzdenek a hitleristák és minden rendű-rangú szövetségeseik ellen, bármelyik nemzet és nép felszabadulásához járulnak hozzá - ez a küzdelem egyúttal a magyar nemzet felszabadulásáért, a magyar nép emberibb életének megteremtéséért is folyik. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 5
AZ EURÓPAI NÉPEK ANTIFASISZTA HARCA ÉS A MAGYAROK 7
LENGYELORSZÁG 10
BELGIUM 15
FRANCIAORSZÁG 19
ANGLIA 27
JUGOSZLÁVIA 31
SZOVJETUNIÓ 36
OLASZORSZÁG 48
SZLOVÁKIA 50
DÁNIA 56
SZLOVÉNIA 58
CSEHORSZÁG 60
A KONCENTRÁCIÓS TÁBOROK 65
SEMLEGES ORSZÁGOK 68

Dr. Godó Ágnes

Dr. Godó Ágnes műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Godó Ágnes könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv