1.034.996

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vitaminok

Szerző

Kiadó: Országos Gyógyszerészeti Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 112 oldal
Sorozatcím: Gyógyszerismertető munkatársak tájékoztatója
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: A könyv 400 példányban jelent meg. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az elmúlt század végéig azt hitték, hogy megfelelő mennyiségű szénhidrát, fehérje, zsír, ásványi só és víz bevitele teljesen elegendő a szervezet normális működésének fenntartásához.
Lunin /1888/... Tovább

Előszó

Az elmúlt század végéig azt hitték, hogy megfelelő mennyiségű szénhidrát, fehérje, zsír, ásványi só és víz bevitele teljesen elegendő a szervezet normális működésének fenntartásához.
Lunin /1888/ mutatta ki először, hogy a kémiailag tiszta fehérje, zsír, szénhidrát és ásványi anyagok keverékét tartalmazó kalória szempontjából teljes értékű étrend mellett az állatok elpusztulnak.
Bunge /1905/ mutatott rá először, hogy a tej energiát szolgáltató alkotóelemei és ásványi alkotórészei mellett egyéb létfontosságú anyagokat is tartalmaz.
Ugyanerre az eredményre vezettek Hopkins /fiatal patkányokon gondosan tisztított tápanyagokkal, mely tartalmazott: casein 22%, keményítő 42%, nádcukor 21%, zsír 12,4% sókeverék 2,6%-t/ kísérletei is. Nagy meglepetést és figyelmet keltett, hogyha kis mennyiségű, állatonként napi 2-3 ccm tehéntejet kevert a táplálékhoz, az állatok ismét normálisan fejlődtek. E vizsgálatokkal állottak összhangban Stepp megfigyelései is, melyek szerint alkohol-aetherrel extrahált táplálékon tartott fehér egerek hamarosan elpusztulnak. E táplálkozás élettani kísérletek alapján arra lehetett következtetni, hogy a táplálékban a kémiai energiát szolgáltató tápláló anyagokon kívül egészen kis mennyiségben más anyagoknak is jelen kell lenniök, hogy a szervezet normális fejlődése biztosítva legyen. A vitaminok felfedezésében úttörő szerepe volt Eijkmann holland katonaorvosnak /1897/ aki kísérletei során madaraknak hántolt rizzsel való táplálással az emberen fellépő beri-beri-hez hasonló kórképet /polyneuritis gallinarum/ tudott előidézni és aki e betegség okát abban látta, hogy a táplálékból hiányzanak bizonyos anyagok, amelyek az idegrendszer anyag cseréje szempontjából fontossággal bírnak! Vissza

Tartalom

Vitaminokról általában 1
Zsírban oldódó vitaminok 11
A-vitamin 11
D-vitamin 15
E-vitamin 23
K-vitamin 26
Eszenciális zsírsavak 37
F-vitamin 37
Vízben oldódó vitaminok 39
B1-vitamin 39
B2-vitamin 50
B3-vitamin 57
B4-vitamin 57
B5-vitamin 58
B6-vitamin 58
PP-factor, nicotinsavamid 61
Bios-csoportba tartozó vitaminok 64
Pantothensav 65
H-vitamin 66
H'-vitamin 67
Meso-inosit 68
B12-vitamin 68
C-vitamin 81
P-vitamin 89
Cholin 91
Folsav 93
Vitaminok felhasználása a therápia különböző területein 98
Irodalmi felsorolás 109

Dr. Gonda István

Dr. Gonda István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Gonda István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv