A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A gyüjtögető gazdálkodás/Az elvetett búzától a kenyérig

Szerkesztő

Kiadó: Néprajzi Múzeum-Országos Magyar Történeti Múzeum Néprajzi Tára-Ethnologiai Adattár
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 68 oldal
Sorozatcím: Útmutató füzetek a néprajzi adatgyűjtéshez
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Összeállította: Dr. Gunda Béla. Nyomtatta Kertész József Könyvnyomdája, Karcag.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az ember szükségleteinek kielégítésére irányuló tervszerű munkatevékenységét gazdálkodásnak nevezzük. A gazdálkodás azonban nem egyszerű fizikai cselekedet, hanem a művelődés viszonylag... Tovább

Előszó

Az ember szükségleteinek kielégítésére irányuló tervszerű munkatevékenységét gazdálkodásnak nevezzük. A gazdálkodás azonban nem egyszerű fizikai cselekedet, hanem a művelődés viszonylag kezdetlegesebb fokán kultikus cselekedetekkel, különleges társadalmi intézményekkel kapcsolatos, amelyek emlékei népünk között is mind a mai napig fennmaradtak. Gondoljunk csak arra, hogy a vetés a mag elszórásával nincs befejezve, utána még különböző, általunk babonásnak vélt cselekedeteket végez a magvető: pl. a vetőzsákot a magasba dobja, hogy nagyra nőjjön a vetés, a rontó szellemek távoltartására meztelenül megkerüli a földet, s a vetőzsákba tele pénzdarabot hazamenet áldozatként a legelső koldusnak ajándékozza, stb. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3-14
A gyüjtögető gazdálkodás.
I. Milyen növényeket gyüjtenek 15-19
II. A gyüjtött növények felhasználása a táplálkozásnál 19-21
III. A gyüjtögető gazdálkodás termékeinek egyéb felhasználása 21-24
IV. Inségeledelek 24-25
V. Gyüjtögetés az állatoktól 25-26
VI. Gyüjtögetés és az állatvilág 26
VII. Gyüjtögetés és állattatás 26-27
VIII. A tüzelőanyaggyüjtése 27
IX. A gyüjtögető gazdálkodás eszközei 27-28
X. Az ivóvíz gyüjtése, raktározása 28-29
XI. A gyüjtögetés, mint társadalmi és gazdasági forma 29-32
XII. Szénagyüjtés és erdölés 32-35
Az elveszett búzától a kenyérig.
I. Előkészület a vetéshez 36-40
II. Vetéstől az aratásig 40-45
III. Az aratás, hordás 45-49
IV. A mag kiválasztása a kalászokból. Cséplés. Nyomtatás 49-56
V. Munkálatok a cséplés után. A szórás, szelés. A mag és a szalmafélék megőrzése. Mértékek 56-60
VI. A búza felhasználása. A liszt. A kenyér 60-62
VII. Összefoglalás 63-64
VIII. Irodalom 65-68
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv