1.034.878

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátó ismeretek 1-3.

A vendéglátóipari szakmunkásképzés számára

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 404 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN: 963-220-901-X
Megjegyzés: 1-3. kötet egybekötve. Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

1. kötet
Hogyan tanulj ebből a könyvből?3
Mi a vendéglátás?5
A vendéglátás lényege és feladatai6
A háztartási munka megkönnyítése8
A vendéglátás szerepe a korszerű táplálkozás elterjesztésében9
Új fogyasztói szokások kialakítása és a vendéglátás hagyományainak ápolása11
A vendéglátás népgazdasági előnyei12
A szabad idő, a turizmus és a vendéglátás kapcsolata13
A vendéglátás tevékenysége15
A vendéglátás árubeszerzési tevékenysége15
A vendéglátás termelőtevékenysége15
A vendéglátás értékesítési és szolgáltató tevékenysége16
A vendéglátás szakágazati felosztása19
Kereskedelmi vendéglátás19
Munkahelyi vendéglátás21
A vendéglátás szerepe a lakosság élelmiszer-ellátásában22
A vendéglátás és az idegenforgalom23
Az élelmiszer-kereskedelem és más szervezetek vendéglátó tevékenysége (Kiegészítő anyag)27
Szép szakmánk: a vendéglátás (Összefoglalás)29
Gondolkozz és válaszolj!29
Figyeld meg a következőket, és végezd el a feladatokat!30
Olvasd el!30
A vendéglátás dolgozói31
Általános követelmények32
A legfontosabb: a kapcsolatteremtés36
Alapvető embertípusok39
Ilyen legyen a jó felszolgáló, eladó, szakács és cukrász!45
Az értékesítési dolgozók iránti sajátos követelmények45
A termelési dolgozók iránti sajátos követelmények51
A dolgozó gondolatvilága55
Politika56
Jog57
Erkölcs58
Tudomány60
Művészet61
Esztétika a vendéglátásban (kiegészítő anyag)63
A vendéglátásban is a legfontosabb: a dolgozó ember! (Összefoglalás)67
Próbálj meg válaszolni a következő kérdésekre!68
Lapozd át a II. fejezetet, és oldd meg a következő feladatokat!69
Olvasnivaló69
A vendéglátás helye: az üzlethálózat70
A vendéglátó üzlethálózat feladatai72
Napi feladatok73
Szórakoztatási feladatok75
Szállodai feladatok76
Az üzlethálózat főbb jellemzői77
Az osztályba sorolás77
Szakjelleg és típus77
A vendéglátás termelőüzemei84
Önálló termelőüzemek85
A vendéglátó üzem termelőrészlegei86
A hálózatfejlesztés alapelvei (Kiegészítő anyag)88
A vendéglátás alapegysége: az üzlet (Összefoglalás)90
Kérdezünk - válaszolj!91
Meg tudod-e oldani?92
Kiegészítő olvasmányok92
Az üzleti és üzemi munkaszervezés93
A munkafolyamatok94
Árubeszerzés és raktározás96
Termelés97
Értékesítés és szolgáltatás98
Az üzleti és az üzemi szervezet100
Vonalas szervezet101
Funkcionális szervezet101
A szervezési munka fontosabb alapelvei103
A szervezés felosztása és szakaszai103
A termelés és az értékesítés megszervezése105
A munkahely megszervezésének alapelvei109
Üzlet- és üzemvezetés (Kiegészítő anyag)113
Mindannyiunk feladata: a munka jó megszervezése! (Összefoglalás)114
Tudsz-e válaszolni ezekre a kérdésekre?115
Gondolkozz és oldd meg!115
Jó lenne, ha elolvasnád!115
Ügyviteli tudnivalók116
Szükség van az ügyvitelre!116
Az üzlet vagyoni helyzetét befolyásoló gazdasági események117
Az eszközök változásának nyilvántartása127
A termelés nyilvántartása és elszámoltatása128
A norma (kalkuláció) szerinti anyagfelhasználás128
A tényleges anyagfelhasználás132
Az értékesítés nyilvántartása és elszámoltatása134
Bizonylatolás pénztárgépen134
Bizonylatolás előrenyomott blokkokkal135
Bizonylatolás franciablokkal136
A helyes bizonylatolás ellenőrzése az üzletben137
Az üzleti vagyon felmérése: a leltározás138
A vagyonmegállapító leltár138
Az elszámoltató leltár139
A leltározás művelete139
Állóeszközök, fogyóeszközök nyilvántartása és elszámoltatása143
A dolgozók anyagi felelőssége145
Az üzleti és a központi ügyvitel kapcsolata (Kiegészítő anyag)146
Forgalmi jelentés146
Pénztárjelentés148
Nekünk segít az adminisztráció és az ügyvitel! (Összefoglalás)151
Kérdezünk - válaszolj!152
Jobban megismered az ügyvitel lényegét, ha megoldasz néhány feladatot!152
Táblák és ábrák jegyzéke154
Fontosabb forrásmunkák155
Tárgymutató156
2. kötet
A vendéglátás fejlődése és fejlesztése3
A vendéglátás rövid története3
A magyar vendéglátás kialakulásáról3
Vendéglátásunk fejlődése a felszabadulás után7
Jellemző irányzatok10
Korszerűség a vendéglátásban11
Nem mindig a legújabb a legkorszerűbb!12
Az általános felhasználhatóság követelménye13
Kulturáltságot a gyakorlati munkába!14
Néhány példa15
A vendéglátás fejlesztése16
Az étkezési lehetőségek bővítése16
A vendéglátás a korszerű táplálkozásért20
Területenként differenciált fejlesztés22
A vendéglátás további fejlődése24
A kapitalista és a szocialista vendéglátás (Kiegészítő anyag)24
A tőkés országok vendéglátása24
A szocialista vendéglátás26
A vendéglátás múltja és jövője (Összefoglalás)29
Válaszolj rá!29
Próbáld meg Te is!30
Irodalmi ajánlatunk30
A vendéglátás iránti kereslet31
Mi a kereslet?31
A jövedelem hatása a vendéglátás iránti keresletre34
Az árak és a vendéglátás iránti kereslet összefüggései38
A népesedési viszonyok és a vendéglátás iránti kereslet összefüggései40
A foglalkoztatottság szerepe a vendéglátás iránti kereslet alakulásában43
A fogyasztói szokások hatása a vendéglátás iránti keresletre45
A vendéglői étkezés gyakorisága49
A kereslet megismerésének módszere: piackutatás az üzletben54
Amíg az igényből kereslet lesz (Összefoglalás)54
Próbálj feleletet adni a következő kérdésekre!56
Néhány érdekes feladat57
A vendéglátás kínálata és forgalma58
A kínálat58
Áruk és szolgáltatások58
A választék61
A reklám65
A forgalom68
A forgalom terjedelme68
A forgalom növekedési üteme71
A forgalom szerkezete76
Idényszerűség84
A forgalom területenkénti alakulása89
Az üzleti munka: csapatjáték!96
Az árukínálat és a szolgáltatások bevétele: a forgalom97
Várjuk válaszodat!99
A gyakorlat mesterré tesz!100
Egy kis irodalom100
Árképzés az üzletben101
Az árak tartalma101
Az ár eltér az értéktől101
Az árrendszer102
Az ármegállapítás lényege105
A vendéglátás árait meghatározó tényezők107
Az eladási árak kiszámítása109
Az ételek árképzése a kereskedelmi vendéglátásban109
A munkahelyi vendéglátás ételárképzése117
Az italok árképzése118
A szolgáltatások árának megállapítása123
Árengedmények124
Kalkulációs hibák a gyakorlatban126
Néhány fontosabb rendelkezés127
Árformák (Kiegészítő anyag)127
A vendég és az üzlet közös érdeke: a helyes árképzés (Összefoglalás)129
Tudsz-e válaszolni?130
Egy kis házi feladat131
Szakirodalom131
Táblázatok és ábrák jegyzéke132
Fontosabb forrásmunkák134
Tárgymutató135
3. kötet
Gazdálkodás az üzletben3
Bevétel vagy forgalom?5
Az árrés8
A költségek11
Az eredmény17
Üzemgazdasági mutatók19
Termelékenység21
Árrésszínvonal25
Költségszínvonal29
Eredményszínvonal31
Bérezési formák35
Az üzleti forgalom tervezése (Kiegészítő anyag)41
Te is gazdálkodj okosan! (Összefoglalás)44
Kérdéseink46
Oldd meg!47
Ajánlott irodalom47
A vendéglátás szervezeti és irányítási rendszere48
A vendéglátás szervezési elvei49
A vendéglátás országos szervezete52
Állami vendéglátás54
Szövetkezeti vendéglátás58
A vendéglátó vállalat szervezete58
Kétágú szervezet61
Háromágú szervezet62
A szövetkezet szervezete65
A vendéglátás helye a népgazdaságban és a kereskedelemben66
A vendéglátás irányítási és felügyeleti rendszere (Kiegészítő anyag)69
A vendéglátás országos irányítása70
A vendéglátás területi irányítása71
Az üzletek irányítása71
A vendéglátó szervezetek versenye (Kiegészítő anyag)73
A jól működő vendéglátás (Összefoglalás)75
Mi a helyes válasz?76
Az utolsó feladatok76
Ne csukd be még a könyvet!77
Példatár79
Táblák és ábrák jegyzéke95
Fontosabb forrásmunkák96
Tárgymutató97

Dr. Hajdu Endre

Dr. Hajdu Endre műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Hajdu Endre könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv