1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szervezés és logisztika

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A Szervezés és logisztika könyv célja, hogy a leendő vállalati vezetőknek alapvető ismereteket adjon a termelési és szolgáltatási folyamatok gyakorlati irányításához. Korunk vállalatainak versenyképességét a következő négy tényező befolyásolja leginkább: költségek, minőség, gyorsaság és flexibilitás. A vállalati folyamatok hatékony működtetésének, a versenyképesség fenntartásának, illetve növelésének feltételei a munkafolyamatok szervezettsége, az anyagok, az emberek, az energia és az információ akadálytalan áramlásának biztosítása.
A vállalkozások végső céljukat - a versenyképes tevékenységet - a fogyasztói igények minél jobb kiszolgálásával tudják elérni. A jelenlegi környezetben a vállalatok nem elszigetelten, hanem más gazdasági egységekkel együtt állítják elő szolgáltatásaikat és termékeiket a fogyasztóknak. így a vállalat tevékenysége jelentősen függ az inputanyagokat és szolgáltatásokat biztosító más cégek tevékenységétől, illetve a vállalat és a végső fogyasztó között lévő... Tovább

Fülszöveg

A Szervezés és logisztika könyv célja, hogy a leendő vállalati vezetőknek alapvető ismereteket adjon a termelési és szolgáltatási folyamatok gyakorlati irányításához. Korunk vállalatainak versenyképességét a következő négy tényező befolyásolja leginkább: költségek, minőség, gyorsaság és flexibilitás. A vállalati folyamatok hatékony működtetésének, a versenyképesség fenntartásának, illetve növelésének feltételei a munkafolyamatok szervezettsége, az anyagok, az emberek, az energia és az információ akadálytalan áramlásának biztosítása.
A vállalkozások végső céljukat - a versenyképes tevékenységet - a fogyasztói igények minél jobb kiszolgálásával tudják elérni. A jelenlegi környezetben a vállalatok nem elszigetelten, hanem más gazdasági egységekkel együtt állítják elő szolgáltatásaikat és termékeiket a fogyasztóknak. így a vállalat tevékenysége jelentősen függ az inputanyagokat és szolgáltatásokat biztosító más cégek tevékenységétől, illetve a vállalat és a végső fogyasztó között lévő gazdasági szereplők tevékenységétől is.
A könyv két fő területet - szervezés és logisztika - ölel fel. A szervezési részben ismerteti a szervezés célját, feladatát, a szervezés módszertanát, a szervezés ergonómiai alapjait, a szervezés műszereit és készülékeit, valamint a normakészítés alapjait. A második - logisztika rész - foglalkozik a logisztika szerepével a gazdálkodásban, a beszerzési logisztikával, a készletgazdálkodással, az áruszállítás-menedzsmenttel, az elosztási rendszerekkel, a logisztikai információs rendszerekkel, az ellátási lánccal, valamint a logisztikai szolgáltatók szerepével, tevékenységével. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS 11
1. A SZERVEZÉS, A MUNKASZERVEZÉS FOGALMAI ÉS FELADATAI 13
1.1. A szervezés a vezetési folyamat része 13
1.1.1. A vezetés gazdasági és társadalmi oldala 13
1.1.2. A vezetői szintek szervezési és vezetési jellemzői 14
1.1.3. A vezetés funkciói 14
1.2. A szervezés fogalma 15
1.3. A vállalati szervezés egyes területei 16
1.4. Munkaszervezés alapfogalmai 17
1.4.1. A munka 17
1.4.2. A munkaszervezés fogalma 18
1.4.3. A munkaszervezés feladatai 18
1.5. A munka termelékenysége és növelésének lehetőségei 19
1.5.1. A munka termelékenysége 19
1.5.2. Az emberi munka értékelésének módjai 20
1.6. A cél, folyamat, szervezet összefüggése 20
1.6.1. A cél-folyamat-szervezet kapcsolatának változatai 21
1.6.2. A cél-folyamat-szervezet működése az új körülmények között 21
1.7. Szervezetfejlesztés 22
1.8. Munkakörtervezés és szervezés 22
1.8.1. A munkakör, a munkakörtervezés, a munkakörelemzés
meghatározása 22
1.8.2. A munkakörtervezés feladatai 24
1.8.3. A munkakörtervezés és -szervezés gyakorlata 24
1.9. A munkaszervezés folyamatának általános modellje 25
1.9.1. A szervezési cél meghatározása 26
1.9.2. Helyzetvizsgálat 26
1.9.3. Tervezés 26
1.9.4. A legvalószínűbben megvalósítható alternatíva kiválasztása
és annak szabályozása 26
1.9.5. Végrehajtás 27
1.9.6. Hatékonyságvizsgálat 27
1.10. Az új körülmények között működő szervezet hatékony
munkaszervezéséhez szükséges teendők 28
1.11. Összefoglalás 28
2. A MUNKA- ÉS MUNKAHELY-RACIONALIZÁLÁS FOLYAMATA 31
2.1. Az átszervezés (racionalizálás) fogalma, feladatai 31
2.1.1. A racionalizálás helye a szervezés célrendszereben 32
2.1.2. A munka- és munkahely racionalizálás lépései 33
2.2. Racionalizálási módszerek és technikák 34
2.2.1. Az egyéni intuíció 35
2.2.2. Kötetlen fantáziaserkentő csoportmódszerek 35
2.2.3. Kötetlen fantáziaserkentő egyéni módszerek 37
2.2.4. Analitikus módszerek 37
2.2.5. Kísérleti módszerek 38
2.2.6. A limitáló módszerek 39
2.2.7. Kötött (szisztematikus) módszerek 39
2.2.8. Makromódszerek 40
2.2.9. Mikromódszerek 47
2.3. Alkalmasság vizsgálatok 56
2.4. A racionalizáló technikák kombinációi 56
2.5. Összefoglalás 56
2.6. Terminológiai szótár 57
3. A MUNKASZERVEZÉS ERGONÓMIAI ALAPJAI 59
3.1. Bevezetés 59
3.2. A munkahely elrendezésének ergonómiai elvei 59
3.2.1. A munkahely méretezésének elve 59
3.2.2. A munkatárgy elrendezésének elve 60
3.2.3. A keresés megszüntetésének elve 61
3.3. A szerszámok és anyagok használatával kapcsolatos elvek 62
3.3.1. A tartás megszüntetésének elve 62
3.3.2. A szerszámok összevonásának elve 62
3.3.3. A kezelőelemek kialakításának elve 63
3.3.4. A gravitáció kihasználásának elve 64
3.4. Az ésszerű munkamozgások kialakításának elvei 65
3.4.1. Az egyidejű mozdulatok elve 66
3.4.2. A szimmetrikus mozdulatok elve 66
3.4.3. A mozgástakarékosság elve 67
3.4.4. A természetes testhelyzet elve 67
3.4.5. A legkisebb erőkifejtés elve 68
3.4.6. A legkisebb ellenőrzési szükséglet elve 68
3.4.7. Az ívelt vonalú mozdulatok elve 68
3.4.9. Az átadás kiküszöbölésének elve 69
3.4.10. A mozdulategyszerűsítés elve 69
3.5. A munkamódszer kialakításának pszichológiai elvei 70
3.5.1. Az áttekinthetőség elve 70
3.5.2. A tartalmas munka elve 71
3.5.3. A változatos munka elve 71
3.5.4. A módszerkényszer csökkentésének elve 71
3.6. Összefoglalás
3.7. Terminológiai szótár 72
4. A SZERVEZÉSTECHNIKAI MŰSZEREK ÉS ESZKÖZÖK 73
4.1. A szervezéstechnikai eszköz fogalma, funkciója 73
4.1.1. A műszeres munkamérési eljárások követelmény- és feltételrendszere 74
4.2. A szervezéstechnikai eszközök fejlődése 75
4.3. A munkanap-felvételezés új időrögzítő és elemző készülékekkel 77
4.4. Összefoglalás 79
4.5. Terminológiai szótár 79
5. A NORMA KÉSZÍTÉS ALAPJAI 81
5.1. Bevezetés 81
5.2. A munkanorma 81
5.3. A munkanormák csoportosítása 82
5.3.1. A kidolgozásuk rendszere szerint 83
5.3.2. Az alkalmazásuk területe szerint 84
5.3.3. Az elszámolás rendszere szerint 84
5.3.4. A munkavégzés eszközei szerint 84
5.4. A munkanormák meghatározásának leggyakoribb módszerei 84
5.4.1. Globális (átfogó) munkanorma megállapítási módszerek 85
5.4.2. Elemző (analitikus) munkanorma megállapítási módszerek 87
5.5. A munkanormák bevezetése 90
5.6. A munkanormák kezelése 90
5.7. Összefoglalás 91
5.8. Terminológiai szótár 91
6. LOGISZTIKA A GAZDÁLKODÁSBAN 93
6.1. A logisztika a vállalati gazdálkodás rendszerében 93
6.1.1. A logisztika céljainak változása 93
6.1.2. A logisztika értelmezése, kölcsönhatások 95
6.2. Értékteremtő logisztika - az értékteremtő marketing partnere 97
6.2.1. A logisztikai és a marketingfunkciók kölcsönhatásainak
érvényesülése ma 97
6.3. A logisztikai és a termelési, valamint az értékesítési funkciók
kölcsönhatásai és ellentmondásai 99
6.4. A teljesköltség-koncepció mai aktualitása 100
6.4.1. Az egyes költségtényezők összefüggései 100
6.4.2. A logisztikai költségek integrálása 100
6.4.3. A komplex logisztikai célfüggvény felállítása 101
6.4.4. A logisztika további felértékelődése 102
6.5. Terminológiai szótár 104
7. BESZERZÉSI LOGISZTIKA 105
7.1. Bevezezés 105
7.2. A beszerzés és a beszerzésmenedzsment meghatározása, funkciói 105
7.2.1. A beszerzés fogalma, feladata 105
7.2.2. A beszerzésmenedzsment felelőssége 106
7 3 A beszerzés és termelés kapcsolata 107
7.3.1. Beszerzés raktárra termelés és fogyasztói megrendelés esetén 107
7.3.2. A just in time (JIT) termelés és a beszerzés kapcsolata 108
7.3.3. A beszerzés és a kihelyezés (outsourcing) kapcsolata 109
7.4. Beszerzés a vállalati szervezetben 110
7.5. A beszerzés feladata a minőség javításában 111
7.5.1. Minőségbiztosítás a beszerzésben 111
7.5.2. A beszállítók értékelésének módszerei 112
7.5.3. A beszállítókkal kialakított kapcsolat 113
7.6. Elektronikus beszerzés 114
7.7. Új fejlemények a beszerzésmenedzsmentben 115
7.8. Összefoglalás 115
7.9. Terminológiai szótár 116
8. KÉSZLETGAZDÁLKODÁS 117
8.1. Bevezetés 117
8.2. A készletek logisztikai értelmezése, általános alapfogalmak 117
8.3. Készletek csoportosítása 120
8.4. Készletezés költségei 120
8.5. Készletezési mechanizmusok, készletezési modellek 121
8.6. A készletezési mechanizmusok alapváltozatainak működése 121
8.7. Jellegzetes készletezési modellek 123
8.8. Összefoglalás 125
8.9. Terminológiai szótár 125
9. AZ ÁRUSZÁLLÍTÁS MENEDZSMENTJE 127
9.1. Bevezetés 127
9.2. A közlekedés és áruszállítás rendszerének jellemzése 127
9.2.1. Az áruszállítás vállalati megítélése, szállítási láncok,
forgalomszervezési megoldások 128
9.2.2. A szállítási láncok 128
9.2.3. Forgalomszervezési megoldások 129
9.3. Hagyományos áruszállítási rendszerek 130
9.3.1. Vasúti áruszállítás 130
9.3.3. Vízi szállítás 131
9.3.4. Légi áruszállítás 132
9.3.5. Csővezetékes áruszállítás 132
9.4. Kombinált szállítási rendszerek (multimodális) 133
9.5. Egységrakományok az áruszállításban 136
9.6. A szállítmányozás szerepe az áruszállításban 137
9.6.1. Szállítmányozás a logisztikai folyamatokban 137
9.7. Áruszállítási feladatok modellezése 138
9.8. Összefoglalás 140
9.9. Terminológiai szótár 140
10. ÁRUELOSZTÁS, ELOSZTÁSI RENDSZEREK 143
10.1. Bevezető 143
10.2. Logisztikai rendszerek, ellátási-elosztási láncok, fejlődési tendenciák 143
10.3. Az ellátási-elosztási logisztika feladatai 144
10.4. Hagyományos elosztási rendszerek 145
10.5. Integrált elosztási rendszerek 145
10.6. A szívásos (PULL) elosztási rendszerek, ECR 146
10.7. Készletgazdálkodás az elosztási rendszerekben 147
10.8. Városi áruellátás, citylogisztika 148
10.9. Összefoglalás 150
10.10. Terminológiai szótár 150
11. LOGISZTIKAI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK 151
11.1. Az információ szerepe az ellátási láncban 151
11.2. A logisztikai információs rendszer helye és szerepe a vállalat
tevékenységében 152
11.2.1. A vállalati információs rendszer kialakítása 152
11.2.2. A logisztikai információs rendszer kapcsolódása
a vállalati információs rendszerhez 153
11.3. Információgyűjtés a logisztikai rendszerekben 154
11.3.1. Termékazonosító és adatfelvételi rendszerek 155
11.3.2. Adatfeldolgozási és adatátviteli eszközök 159
11.3.3. Adattárházak 159
11.4. Integrált információs rendszerek 160
11.5. A logisztikai információs rendszerek alkalmazásának hatásai 160
11.6. Összefoglalás 161
11.7. Terminológiai szótár 161
12. ELLÁTÁSILÁNC-MENEDZSMENT 163
12.1. Az ellátási lánc meghatározása, funkciói 163
12.1.1. Az ellátási lánc fogalma 163
12.1.2. Az ellátásilánc-menedzsment feladata 164
12.2. Az ellátási láncok típusai 165
12.3. Az ellátási lánc működésének sajátosságai 167
12.3.1. Az ellátási lánc működésének mérése 167
12.3.2. Bizonytalanság az ellátási láncban, az ostorcsapás-effektus 168
12.3.3. Az információ szerepe az ellátási láncban 170
12.3.4. Kihelyezés (outsourcing) 171
12.3.5. Elosztás az ellátási láncban 172
12.3.6. Szállítás és áruelosztás az ellátási láncban 173
12.4. Az ellátásilánc-menedzsment szoftverei 174
12.5. Összefoglalás 174
12.6. Terminológiai szótár 175
13. LOGISZTIKAI SZOLGÁLTATÓKÖZPONTOK 177
13.1. Bevezető 177
13.2. Logisztikai szolgáltatók 178
13.3. A logisztikai szolgáltatóközpontok kialakulása 180
13.4. Logisztikai szolgáltatóközpontok rendszerkapcsolatai 181
13.5. Logisztikai szolgáltatóközpontok létesítményei 182
13.6. Ipari parkok és logisztikai kooperációs lehetőségeik 184
13.7. Logisztikai központok európai hálózata 186
13.8. Magyarország az európai logisztikai rendszerkapcsolatokban 187
13.9. Összefoglalás 189
13.10. Terminológiai szótár 189
Irodalomjegyzék 191
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv