1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az Ötödik pecsét - egy filmhatás-vizsgálat tükrében

Szerző

Kiadó: Magyar Filmtudományi Intézet és Filmarchívum-MOKÉP
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 50 oldal
Sorozatcím: Film és közönség
Kötetszám: 3
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
"1976. augusztusában több mint másfél hónappal az Ötödik pecsét című film bemutatása előtt részese lehettem a filmről tartott többórás kerekasztal-beszélgetésnek. Filozófus,... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
"1976. augusztusában több mint másfél hónappal az Ötödik pecsét című film bemutatása előtt részese lehettem a filmről tartott többórás kerekasztal-beszélgetésnek. Filozófus, történész, író és publicista társaimmal együtt ugyan tudtuk, hogy reagálásunkat utóbb össze lehet vetni a kritikusokéival, de minthogy időben előttük jártunk, véleményünk kialakításában az övékére, ha akartunk volna, akkor sem támaszkodhattunk. Azt is tudtuk, hogy mind a magunk, mind a kritikusok reagálásait össze lehet majd mérni a nézőkéivel - alkalmi beszélgetések, társasági eszmecserék keretében.
Arra azonban egyikünk sem gondolt, hogy e kerekasztal - a Filmtudományi Intézet Szociológiai Csoportja jóvoltából - egyúttal a vita egyik résztvevőjének irányításával folytatandó hatásvizsgálat beindításának lesz a kiváltója, ami lehetővé fogja tenni a nézők reakciójának a pontosabb megismerését.
Szakmám miatt - a vita anyagának sajtó alá rendezése közben - engem kértek fel a hatásvizsgálat megtervezésére és eredményeinek kiértékelésére. Minthogy ekkor már határozottan elköteleztem magam abban, hogy mit jelent nekem a film, ami természetesen a vizsgálat kérdéseinek (tételeinek) összeállításában is befolyásolt, elöljáróban kívánatos összegezni a vita főbb témáit és ismertetni mindazt, amit kifejtettem. Ez egyszersmind adalék a film hatásáról egy nézőre - aki történetesen pszichológus.
A vita - amely szükségképpen helyenként jelentősen lerövidítve jelent meg a Filmkultúra 1976/5. számában - fő témái az alábbiak voltak: milyen következményei vannak annak, hogy a film, miként irodalmi alapanyaga is, morális példázat?,mennyiben beszélhetünk a film hitelességéről?, milyen választási alternatívákat kínál a film?, a népnek milyen értelmezése olvasható ki a filmből?, milyen árat jogos és lehet kérni, illetve fizetni a túlélésért?, mekkora az ember tűrőképessége?
E problémákhoz kapcsolódva a vita közben és a magnóról átírt szöveg átfésülése során tudatosítottam magamban a film hatásának bizonyos elemeit és értelmeztem azokat - csekély stiláris változtatással - a következőképpen: ha a néző bemegy a moziba, nem elsősorban azért teszi, hogy számonkérje Sánta világát. Elismerem, hogy egy bizonyos körnek a tagjai - mi is ilyenek vagyunk - nem tudjuk ezt az igényünket levetkőzni, de próbáljuk meg. Azáltal, hogy egy morális példázat alakjai személyes valóságban, hús-vér figurákként jelennek meg, az írott betűhöz képest ingerlőbben és közvetlenebbül hatnak. Parancsoló kényszert érzek feltenni a kérdést, hogy vajon én, a néző, aki itt ülök, melyik szerephez vagyok közelebb, melyik választásához közeledem, melyik viselkedését, vagy ha akarjuk vitastílusát, akárcsak szavai formális rendjét vallom inkább magaménak vagy utasítom el." Vissza

Tartalom

A film jelentéséről, különös tekintettel hatására 5
A vizsgálati minta jellemzése 10
A vizsgáltak tárgyi ismeretei a film eseményhátterével és
címével összefüggésben 17
A film minősítése 22
A film célja és a legerősebben ható jelenetek 28
Beleélés, választás a film kulcsjelenetében , 34
Kapcsolatteremtés a film alakjaival 39
A regény ismerete és a film hatása 41
Összegzés 43
Melléklet:
1. Az ötödik pecsét c. film filmográfiai adatai 45
2. A vizsgálat kérdőíve 46

Dr. Halász László

Dr. Halász László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Halász László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv