1.034.885

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Munka- és üzemszervezés a kereskedelemben

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 565 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A kereskedelmi munkafolyamatok szervezése
A kereskedelmi munka jellege, a munkafolyamatok csoportosítása és szervezésük alapelvei5
A kereskedelmi munkafolyamatok csoportosítása8
A kereskedelmi munka funkcionális csoportosítása10
A kereskedelmi munkafolyamatok ágazati csoportosítása12
A kereskedelmi munka szakmai jellemzői13
A kereskedelmi munka feltételei14
A gazdasági folyamatok szervezésének alapjai16
Szervezési elvek17
A munkaszervezésben alkalmazott módszerek21
A nagykereskedelem tevékenységi köre és funkciói23
A nagykereskedelem helye és szerepe az áruforgalomban23
A nagykereskedelem szervezeti problémái24
A nagykereskedelem funkciói és munkafolyamatai28
Az árubeszerzés munkafázisai28
A raktári munka szervezése a nagykereskedelemben34
Értékesítési munka a nagykereskedelmi raktárakban38
Értékesítési módszerek a nagykereskedelemben40
Áruszállítás a belkereskedelemben45
Belkereskedelmi szállítások49
Csomagolás és csomagolástechnika55
Szállítói csomagolás56
Fogyasztói csomagolás59
A csomagolás gazdaságossága60
Csomagolóanyagok és eszközök65
Az árubeszerzés, árukezelés munkafolyamatai a kiskereskedelemben69
A választék és készlet71
Az áruellátás és beszerzés megszervezése77
Árutárolás a boltokban81
Az előkészítés munkafolyamata a boltokban83
Áruutánpótlás84
Az árukínálat és az értékesítés munkafolyamatok megszervezése a boltokban87
Az árubemutatás87
A vásárlás irányíthatósága94
Az értékesítési folyamat95
A kiszolgálás lebonyolítása102
A bolti munkaszervezés elméleti és gyakorlati kérdései115
A munkamegosztás és munkaidő116
A bolti dolgozók jogai és kötelességei122
A bolti munkaerő elosztásának terve124
A vendéglátóipari munka folyamatai és szervezésük128
A vendéglátó munka sajátosságai128
A vendéglátó tevékenység főbb szakaszai129
Az egyes kiszolgálási módok időigényessége148
A személyzet létszámának megállapítása, munkakörök155
A munkaerő-felhasználás és a munkaidő-beosztás160
Hálózati rendszerek kialakulása és fejlődése a belkereskedelemben
A nagykereskedelem raktárhálózatának fejlődése és jellemzői165
A nagykereskedelem fejlődése166
A nagykereskedelmi raktárak csoportosítása169
A raktárhálózat elhelyezkedése, települése175
A nagykereskedelmi raktárak felépítése176
Tárolási módok176
A raktárépület és helyiségek177
A raktárak berendezése és felszerelése181
A bolthálózat fejlődése és helyzete187
A tőkés kiskereskedelmi hálózat188
A szocialista kiskereskedelmi hálózat fejlődése 1950-1965 között193
A hálózat elaprózottsága, méretei199
A hálózat területi eloszlása200
A bolthálózat szakmai tagozódása204
A szaküzlet-hálózat fejlődése, kialakulása208
A bolthálózat tagozódása a kiszolgálás formái szerint213
A kiskereskedelmi egységek felépítése és belső berendezése215
A boltterület nagysága215
Az elárusítóhelyiség218
A raktár- és egyéb kisegítő helyiségek228
A boltberendezés és felszerelés235
A vendéghálózat241
A hálózat kialakulása241
A hálózat fejlődésének összefoglaló adatai 1952 után245
Szervezeti változások, irányítási rendszerek247
A vendéghálózat szakosítása és üzemeinek osztálybasorolása249
A hálózat profilonkénti összetételének alakulása254
Az egyes üzletprofilok forgalmának és jövedelmezőségének főbb jellemzői257
A hálózat területi elhelyezkedése262
A vendéglátóüzemek helyiségei266
Üzemgazdasági módszerek és számítások a kereskedelemben
A munka- és állóeszköz hatékonyság vizsgálata a belkereskedelemben285
A kereskedelem gazdaságosságának tényezői285
Az élő munka hatékonyságának üzemgazdasági vizsgálata288
Kapacitásszámítás a kiskereskedelemben292
A kapacitásszámítás lehetőségei és problémái a kereskedelemben299
A hálózati kapacitás mutatószámai302
Néhány kapacitásszámítási példa306
A hálózati kapacitás elszámolásának szabályszerűségei314
A kapacitáskihasználás javításának módszerei a kiskereskedelemben319
A forgalomkoncentráció vizsgálata321
A területkihasználás vizsgálata326
Az állóeszközök és az áruforgalom közötti viszony alakulása328
A kapacitáskihasználás javításának módszerei329
A kapacitáskihasználás és a költségszínvonal egybevetése334
A szállítási teljesítmény mérése337
A vendéglátó munka hatékonysága345
Az élő munka hatékonysága mérésének sajátos vonásai a vendéglátóhálózatban345
A kapacitásszámítás sajátosságai a vendéglátóiparban351
Üzemszervezés a kereskedelemben
A hálózatfejlesztés módszerei361
Üzemszervezési feladatok362
A hálózatfejlesztés szervezési módszerei362
Az állóeszközök részleges változását igénylő fejlesztési módszerek367
Az új kereskedelmi létesítményekben érvényesítendő áruforgalmi érdekek372
A raktárhálózat fejlesztése375
Telephely kiválasztás375
A raktári épület és berendezés tervezése379
A hálózati rendszerek telepítése385
Urbanizáció, a városiasodás386
Az ellátási körzetek kialakítása387
Városrendezési elvek és a kereskedelmi hálózat391
A közlekedés és a kereskedelmi hálózat telepítése392
A nagyvárosi üzlethálózat funkciói394
Városközpontok rekonstrukciója396
Néhány tipikus telepítési hiba398
Bevásárló központok kialakulása, funkciójuk és telepítésük a nagyvárosban399
Az új lakótelepek hálózatának fejlesztése400
A külföldi bevásárló központok402
Elővárosi bevásárló központok406
A nagyváros környéki központok408
Bevásárló központok hazánkban412
Nagyüzemek és az eladás automatizálása a kiskereskedelemben417
Discont ház422
Áruház (nagyáruház)422
Értékesítési munka az áruházakban423
Az áruházak külső és belső kiképzése428
Az áruházak szervezeti felépítése429
Szupermarket (ABC-áruház)430
Csomagküldő áruház (postai kereskedelem)436
Az értékesítés és a kereskedelmi szolgáltatások automatizálása440
Az automatizálás előfeltételei441
Az automaták felhasználási területe443
Az eladó- vagy szolgáltatóautomata típusok444
Az egyes automatatípusok területi elhelyezése445
Az eladóautomaták üzemeltetésének gazdaságossági problémái446
Az értékesítés automatizálásának előfeltételei hazánkban447
A fejlesztés és üzemszervezés sajátosságai a vendéglátóhálózatban449
A vendéglátóhálózat fejlesztésének mértékét meghatározó tényezők449
A központi előkészítő454
Önkiszolgáló étkezde459
Automata büfé469
Büfé471
A telepítés problémái471
A vendéglátóipar beruházások gazdaságossága és megtérülése476
Beruházások bonyolítása a kereskedelemben479
Beruházási alapfogalmak480
A beruházások csoportosítása483
A beruházások finanszírozása és elszámolása487
A beruházások lebonyolításának főbb szakaszai489
A beruházások előkészítésének dokumentumai és tartalmuk490
A dokumentációk kidolgozásával kapcsolatos felelősség493
A hatósági engedélyezés495
A belkereskedelmi apparátus vezetése és irányítása
A vezetés elvei499
Információs elmélet, döntések és utasítások504
A szervezés emberi kapcsolatai513
Az áruforgalom szervezése516
A termelés és a kereskedelem kapcsolatainak megszervezése521
A fogyasztás és kereskedelem közötti kapcsolat megszervezése526
Az áru útjának szervezése a kereskedelem rendszerén belül529
A belkereskedelem szervezete és irányítása532
A belkereskedelem irányítása537
A belkereskedelem irányítási rendszere a szocialista országokban542
A kereskedelmi vállalatok feladata és szervezésük alapelvei546
A kereskedelmi vállalatok irányításának eszközei547
A vállalatok felépítése548
Az áruforgalmi részlegek szervezete551
Felhasznált irodalom559
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Munka- és üzemszervezés a kereskedelemben Munka- és üzemszervezés a kereskedelemben

A védőborító széle kissé szakadozott.

Állapot:
3.480 Ft
1.740 ,-Ft 50
14 pont kapható
Kosárba
konyv