| Az állati szerkezet chemiai alkotórészei | |
| Elemek | 1 |
| Szervetlen vegyületek | 7 |
| Nitrogénmentes szerves vegyületek. (Szénhydrátok és zsírok kivételével) | |
| Aliphás vegyületek | 8 |
| Aromás vegyületek | 18 |
| Hydroaromás vegyületek | 20 |
| Nitrogéntartalmú szerves vegyületek. (Proteinek kivételével) | |
| Nitrogéntartalmú aliphás vegyületek | 23 |
| Nitrogéntartalmú aromás vegyületek | 27 |
| Heterocyclikus vegyületek | 34 |
| Festőanyagok | 35 |
| Hormonok | 35 |
| Enzymák | 38 |
| Toxinok | |
| Szénhydrátok | |
| Monosaccharidák | |
| Általános tulajdonságaik | 41 |
| Kimutatásuk | 48 |
| Quantitativ meghatározásuk | 49 |
| Az egyes monosaccharidák leírása | 49 |
| Kristályos polysaccharidák | 55 |
| Colloid természetű polysaccharidák | 59 |
| Glukosidák | 62 |
| Szénhydrátesterek | 63 |
| Amino-cukrok | 64 |
| d-Glucuronsav | 64 |
| Zsírok és zsírneműek. (Lipoidok) | |
| Zsírok (állati zsírok, növényi zsírok) | 67 |
| Viasz | 70 |
| Phosphatidek | 70 |
| A proteinek | |
| Az aminosavak | 74 |
| Synthesisük | 75 |
| Phisikai tulajdonságaik | 75 |
| Chemiai tulajdonságaik | 76 |
| Az aminosavak osztályozása és az egyes aminosavak leírása | 80 |
| Az állati proteinek osztályozása | 95 |
| Egyszerű fehérjék | 96 |
| Kimutatásuk, szinreactiók, kicsapási reactiók | 97 |
| Mennyiségi meghatározásuk | 99 |
| Az egyszerű fehérjék részletes leírása | 100 |
| Albuminek | 100 |
| Globulinek | 100 |
| Nucleoalbuminek | 100 |
| Coagulált fehérjék | 101 |
| Histonok | 101 |
| Protaminek | 101 |
| Fehérjék átalakulási termékei | 102 |
| Proteidek, összetett fehérjék | 105 |
| Hamoglobin | 105 |
| Nucleoproteidek | 105 |
| Albuminoid-ok vagy albumoid-ok | 107 |
| A vér | |
| Mennyisége | 111 |
| A vér tulajdonságai | 112 |
| Színe | 112 |
| Fajsúlya | 112 |
| Reactiója | 113 |
| Fagyáspont-csökkenése | 113 |
| Összetétele | 114 |
| A vér megalvadása | 114 |
| A vér egyes alkotórészeinek leírása | |
| A plasma és a vörös vérsejtek viszonya | 118 |
| A vérplasma összetétele | 119 |
| A vörös vérsejtek | |
| Számuk | 124 |
| Physikai és chemiai tulajdonságaik | 124 |
| A hamoglobin | 125 |
| Vérgázok | 135 |
| A vér gáz-megkötő képessége és a vérgázok elosztása a vérplasma és vörösvérsejtek között | 135 |
| A vérgázok mennyiségi meghatározása | 139 |
| A keringő vér gáztartalma | 139 |
| A vér gáztartalma kóros viszonyok között | 141 |
| A keringő vér gázainak nyomása | 141 |
| A vér egyéb alakelemei | 142 |
| A nyirok és a savós hártyák váladéka | |
| A nyirok | 144 |
| A savós hártyák váladéka | 146 |
| A máj és az epe | |
| A máj | |
| Alkotórészei és összetétele | 148 |
| A májban végbemenő folyamatok | |
| Az epe | 149 |
| Az epe elválasztása | 154 |
| Tulajdonságai | 154 |
| Összetétele és alkotórészei | 154 |
| Tulajdonságaik | 157 |
| Az epefestékek keletkezése | 158 |
| Pleichromia | 158 |
| Icterus, sárgaság | 158 |
| Az epe physiologiai jelentősége | 160 |
| Epekövek | 160 |
| A táplálkozás chemiája | |
| Száj-emésztés | 162 |
| Gyomor emésztés | 164 |
| A gyomornedv | 164 |
| A gyomornedv elválasztása | 168 |
| A gyomornedv hatása | 169 |
| A gyomormozgások | 170 |
| Bélemésztés | |
| A pancreas váladéka: a hasnyál | 171 |
| Vékonybél | 174 |
| A vastagbél | 175 |
| Felszívódás | 176 |
| A vizelet | |
| A vizelet elválasztása | 179 |
| A vizelet physikai tulajdonságai | 181 |
| Mennyisége | 181 |
| A vizelet optikai tulajdonságai | 181 |
| A vizelet szaga | 183 |
| A vizelet fajsúlya | 183 |
| A vizelet reaktiója | 187 |
| A vizelet osmosisos nyomása | 185 |
| A vizelet chemiai tulajdonságai | |
| Szárazanyagtartalma | 187 |
| A vizelet hamutartalma | 187 |
| A vizelet összetétele | 187 |
| Szervetlen alkotórészek | 188 |
| Kálium és nátrium | 188 |
| Ammoniumsók | 189 |
| Calcim és magnesium | 191 |
| Vas | 192 |
| Chlor | 194 |
| Kén | 196 |
| Phosphor | 197 |
| Carbonátok | 200 |
| Nitrogenmentes szerves alkotórészek | |
| Szénhydrátok | 200 |
| Zsírsavak | 207 |
| Zsírok | 207 |
| Oxalsav | 208 |
| Tejsav (d-Tejsav) | 209 |
| Acetontestek | 209 |
| Phenolok | 216 |
| Phenylzsírsavak és oxyphenyl-zsírsavak | 219 |
| Epesavak | 222 |
| N-tartalmú szerves alkotórészek | |
| A vizelet nitrogén-tartalma (N-meghatározás) | 223 |
| Aminosavak | 224 |
| Diaminok | 226 |
| Páros aminosavak | 227 |
| Nitrogén-tartalmú szénsavszármazékok (carbaminsav, hugyany, oxalursav, kreatin, kreatinin) | 230 |
| Imidazol-testek | 238 |
| Indol és származékai | 240 |
| Chinolin-származékok Kynuren-sav | 249 |
| Proteinek és származékai | 253 |
| Egyszerű fehérjék | 253 |
| Glykoptroteidek | 256 |
| Albumosek | 256 |
| Proteinsavak és uroferrinsav | 257 |
| Festőanyagok | |
| Vizelet-festékek | 257 |
| Vérfestékek | 261 |
| Epefesték | 262 |
| A vizelet üledéke | 263 |
| Organisált üledék | 264 |
| A vizeletből kivált anyagok (nem organisált üledéke) | 266 |
| Tej és colostrum | |
| Tej | 270 |
| Tulajdonságai | 270 |
| A tej összetétele | 271 |
| A tej alkotórészei | 273 |
| A tej megalvadása | 277 |
| A tejképzés mechanizmusa | 279 |
| Egyéb szervek, szövetek, váladékok chemiája | |
| Agy és idegek | 281 |
| Izomszövet | 282 |
| Haránt csíkolt izmok | 282 |
| Síma izomrostok | 288 |
| Támasztószövetek | |
| Kötőszövet | 288 |
| Porc | 288 |
| Csontok | 289 |
| Verejték és bőrfaggyú | 290 |
| A könny | 290 |
| Ondó | 290 |
| Amnios-folyadék | 291 |
| Peték | 291 |
| Belső secretios mirigyek | 293 |
| A pajzsmirigy és mellékpajzsimirigyek | 293 |
| Hypophysis | 294 |
| Mellékvesék (Adrenalin) | 294 |
| Anyag- és energiaforgalom | |
| Anyagforgalom | |
| Szerves vegyületek elégése a szervezetben | 298 |
| Szervetlen vegyületek szerepe az anyagcserében | 300 |
| A fehérjeforgalom meghatározása | 301 |
| Szénhydrát és zsírforgalom | 302 |
| Respiratios készülékek | 310 |
| Energiaforgalom | |
| A szerves vegyületek chemiai energiatartalmának meghatározása | 312 |
| A táplálóanyagok élettani haszonértéke | 313 |
| Az energiaforgalom meghatározása | 314 |
| Az éhező szervezet anyag- és energiaforgalma | 322 |
| Anyagforgalom | 322 |
| Energiaforgalom | 325 |
| Táplált állatok anyag- és energiaforgalma | |
| Fehérjeforgalom | 330 |
| Nitrogénmentes tápláló anyagok forgalma | 334 |
| A tápláló anyagok specifikus dynámiai hatása | 335 |
| A compensatio törvénye | 335 |
| Táplált állat kritikus hőmérsékete | 336 |
| Az isodynámia törvénye | 337 |
| Táplált ember anyag- és energiaszükséglete | 339 |
| Az izommunka forrása | 344 |