Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

971.762

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a 4000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A fül egészségtana ép és beteg állapotban

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Légrády Testvérek
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 104 oldal
Sorozatcím: Az egészség-ápolás könyvtára
Kötetszám: 9
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: 3 fekete-fehér táblával illusztrálva. Írta Professor Dr. Med. Haug Rudolf, müncheni egyetemi tanár. Honi viszonyokhoz alkalmazta Dr. Sugár K. Márton, volt tanársegéd, fülorvos, Budapesten. Légrády Testvérek Könyvnyomdája nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mikor arra vállalkoztam, hogy az egészségápolás népszerű kiadványai keretébe a fül egészségtanát is befoglalom, az a gondolat vezetett, hogy a laikus emberre nézve a fülnek ártó és használó... Tovább

Előszó

Mikor arra vállalkoztam, hogy az egészségápolás népszerű kiadványai keretébe a fül egészségtanát is befoglalom, az a gondolat vezetett, hogy a laikus emberre nézve a fülnek ártó és használó körülmények ismerete ép oly fontos, mint testünk bármely más részére vonatkozó általános vagy speciális egészségi szabályoké. S fülünk egészségben tartása alapvető feltétel nemcsak általános szempontból, de egyszersmind nélkülözhetlen kelléke, követelménye a szellemi és lelki képesség normális kifejlődésének.
A fülbajok nagyon gyakoriak: sokkal gyakoribbak, mint azt a legtöbben hiszik: Tröltsch mesterünk megállapitotta, hogy már 3 emberre esik egy nem jól halló egyén, szóval 33%-a az embereknek fülbajos.
Persze a fülbajok nem tűnnek ugy föl, mint pl. a szembajok, vagy más testileg is abnormitást mutató bajok, mert a külső füljáratok teljesen épek, lehetnek, a baj mélyebben székel és csak komolyabb vizsgálat után derül ki a hiba. Vissza

Tartalom

Bevezetés 8
1. F. A fül anatómiája . 12
2. F. A fül élettana 14
3. F. A hallószerv jelentősége az emberre 19
A szem és fül egyenértékű volta. - A hallószerv fontossága felnőtteknél. - A süketség kihatása felnőttre. - Némely fülmegbetegedés veszélyes volta, - Helyes és idejében eszközölt beavatkozás általi megelőzése.
4. F. A fül megbetegedéseihez vezető utak 27
Az ártalmak ellen emelt védőgátak. - Orr-garatüreg.
- A meghűlés hatása. - A légsűrűsödés szerepe a fülgyuladások létrejötténél. - Általános megbetegedések alapján támadt fülbajok, - Külső fülbajokat a belső fülbe vezető utak.
5. F. A légző- és emésztőcsatorna felső részeiben normálisan alkalmazandó hygiene és prophylaxis 32
A száj - és garatüreg hygiénája. - A fogak tisztítása. - Szájöblités. - A természetes helyes légzés.
6. F. A felső légutak akut betegségeivel járó fülbajok megelőzése 40
Az acut nátha (katarrhus) és torokgyuladás. - Az orr kifuvása. - Súlyos betegek fül vizsgálatának szükségessége. - Csecsemőknél és kis gyermekeknél előforduló fülgyuladások.
7. F. A felső légutak chronicus megbetegedéseivel járó fülbajok megelőzése
A garat- vagy harmadik mandula burjánzásával járó következmények. - A torokmandulák burjánzása. - Chronikus orr-garathurut a felnőtteknél. - Orrfürdő és orrzuhany. - Óvakodás a náthaporoktól
8. F . Hygienikus szabályok a külső fülre nézve 48
Fülkagyló megfagyása. - Fülönfüggők és fülkarikák. - Elálló fülek. - Hallójárat: tisztántartása felnőttnél, gyermeknél és újszülöttnél. - A hallójárat szokásos eltömeszelésének káros volta ; az egészséges fül elszoktatása. - Élettelen idegen testek a hallójáratban. - Élő idegen testek a hallójáratban. Szakitás, pofonütés, csókolás okozta fülsértések. - Fogfájás elleni izgató szerek eltiltása. - A fürdés.
9. F. A fül sérülései iparüzemben 64
Hivatással vagy iparral együtt járó hatalmas hangbenvomások káros hatása katonáknál, vasutasoknál és ipari munkásoknál. - Telephonálásnál. - A csökkent v. fokozott légnyomás hatásai hidépitő (Kaisson) munkásoknál, búvároknál, léghajósoknál, hegymászóknál. - Sugárzó hő okozta bajok fűtőiméi és szakácsoknál. - Ólom- és higany munkásokra gyakorolt hatás. - Erős por-, gőz- vagy füst okozta ipari megbetegedések.
10. F. Általános rövid utmutató az életpálya megválasztásánál 71
Függelék: Némely gyógyszer káros hatása. - Alkohol és dohány. - Haj festő szerek.
11. F. Beteg fülnél alkalmazandó rendszabályok 73
A hallójáratban való vakarás és csiklandozás helytelen volta. Óvás bizonyos kataplasmáktól, fecskendő vizektől és olajoktól. - Hideg folyadékok elkerülése. - Orvosilag rendelt fülbecseppentések ; ezeknek kiviteli módja. - A dobhártyának esetleg szükségessé váló átmetszésétől való alaptalan és jogosulatlan irtózás. Fül kiöblítése. - Mit használjunk e célra? - Fülgenynyel való fertőzés. - Gaze-csíkok bevezetése és fülporok befuvása a fülbe. - Fülgenyedésben szenvedő egyéneknél - ha ez meg is gyógyult - szükséges a hallójárat elzárása. - Túlságosan nagyothallóval való bánásmód: hallásjavitó eszközök, fülcsövek stb. - Mesterséges dobhártyák. - Óvakodás bizonyos hallásjavitó szerektől és más hasonló eszközöktől.
12. F. Még néhány általános tudnivaló 90
Az örökölt nagyothallás és ennek távoltartása. - Kerékpározás és más sport befolyása a kóros fülre.
13. F. Fülbajok és életbiztosítás, valamint rokkantbiztositás 95
14. F. Süketnémaság. 97
Szerzett süketnémaság, okai (betegség, öröklés, talajviszonyok befolyása). - Szerzett süketnémaság. Okai. - A süketnémaság földrajzi elterjedése. - Külömbség süketnémaság és némaság között. - A süketnémák hallási képességei. - Néhány szó a süketnémák kezeléséről. - Prophylaktikus kezelés. Paedagogiai kezelés. - Süketnémák házi befolyásolása.

Dr. Haug Rudolf

Dr. Haug Rudolf műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Haug Rudolf könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A fül egészségtana ép és beteg állapotban A fül egészségtana ép és beteg állapotban A fül egészségtana ép és beteg állapotban A fül egészségtana ép és beteg állapotban

A borító kopottas.

Állapot:
3.240 Ft
1.620 ,-Ft 50
8 pont kapható
Kosárba