| Előszó | 13 |
| Bevezetés | 15 |
| A mikrobiológia fogalma, tárgya és feladata | 15 |
| A mikroorganizmusok eredete | 17 |
| A mikroorganizmusok helye az élőlények között | 20 |
| A mikroorganizmusok előfordulása, szerepe és jelentősége | 26 |
| Mikroorganizmusok a talajban | 30 |
| Mikroorganizmusok a vízben | 34 |
| Mikroorganizmusok a levegőben | 39 |
| Mikroorganizmusok az élelmiszerekben és a takarmányokban | 42 |
| Mikroorganizmusok a növényi, állati és emberi szervezetekben | 45 |
| A mikrobiológia történetéről | 48 |
| A mikrobiológia előtörténete | 48 |
| A tudományos mikrobiológia kezdeti, morfológiai szakasza | 49 |
| A mikrobiológia kísérleti, fiziológiai szakasza | 52 |
| A mezőgazdasági mikrobiológia kialakulása és fejlődése | 59 |
| A mikrobiológia kialakulásának néhány jelentősebb eseménye és képviselője hazánkban | 63 |
| A talajmikrobiológia feladata, célkitűzése | 68 |
| A mikroorganizmusok általános jellemzése | 70 |
| Általános bakteriológia | 70 |
| A baktériumok morfológiai tulajdonságai | 71 |
| A baktériumsejt szerkezeti felépítése | 79 |
| A baktériumok tenyésztése, telepmorfológia | 100 |
| A baktériumok morfológiai tulajdonságainak vizsgálata | 102 |
| A baktériumok vegyi összetétele, tápanyag igénye | 105 |
| A baktériumok anyag- és energiacseréje | 110 |
| A baktériumok növekedése és szaporodása | 139 |
| A baktériumok számlálása | 145 |
| A baktériumok genetikája | 147 |
| A baktériumok rendszerezése | 175 |
| A baktériumok meghatározásának szempontjai | 182 |
| Egyéb prokarióta szervezetek általános jellemzése | 184 |
| Kékbaktériumok | 184 |
| Mycoplasmák | 184 |
| Riskettsiák | 187 |
| Chlamidyák | 188 |
| Spirochaeták | 189 |
| A virológia alapjai | 190 |
| A vírusok általános jellemzése, definiálása | 190 |
| A vírusok felfedezése, a víruskutatás fejlődése és jelentősége | 196 |
| A vírusok morfológiai sajátosságai | 198 |
| A vírus és sejt kapcsolata, a vírusok szaporodása | 204 |
| A vírusok rendszerezése | 208 |
| A vírusok tenyésztése és eltartása | 223 |
| A vírusok kvalitatív kimutatása és kvantitatív meghatározása | 226 |
| A mycológia alapjai | 227 |
| A gombák morfológiai sajátosságai | 229 |
| A gombák belső felépítése | 233 |
| A gombák növekedése | 234 |
| A gombák szaporodása | 235 |
| A gombák rendszerezése | 243 |
| A gombák izolálása, tenyésztése és meghatározása | 263 |
| Az algológia alapjai | 265 |
| Az algák morfológiai sajátosságai | 266 |
| Az algák fiziológiai sajátosságai | 273 |
| Az algák rendszerezésének alapjai | 275 |
| Az algák szerepe a környezetvédelemben | 282 |
| A protozoológia alapjai | 284 |
| A protozoák morfológiai tulajdonságai | 285 |
| A protozoák belső felépítése | 282 |
| A cisztaképződés és jelentősége | 284 |
| A véglények mozgása | 292 |
| A véglények táplálkozása | 295 |
| A protozoák szaporodása, növekedése és fejlődése | 296 |
| A protozoák rendszerezése | 299 |
| Mikroorganizmusok ökológiája | 303 |
| Az abiotikus tényezők hatása a mikroorganizmusokra | 304 |
| Fizikai tényezők hatása a mikroorganizmusokra | 305 |
| A kémiai tényezők hatása a mikroorganizmusokra | 315 |
| Biotikus tényezők hatása a mikroorganizmusokra | 319 |
| A szimbiózis, mindkét félre nézve előnyös társulás | 320 |
| Metabiózis, egymást követő élettársulás | 322 |
| Antagonizmus, más mikroorganizmusok gátlása vagy elpusztítása | 323 |
| Parazitizmus, egyik faj a másik rovására él | 325 |
| Patagenitás és infekció, az immunbiológia alapjai | 327 |
| A patogenitás fogalma, lényege | 327 |
| A fertőzés (infekció) mechanizmusa, a betegség létrejötte | 329 |
| Az immunitástan mikrobiológiai alapjai | 332 |
| A betegség tényezői | 333 |
| A fontosabb immunbiológiai (szerológia) reakciók | 338 |
| Az immunitás felosztása és az egyes csoportok rövid jellemzése | 349 |
| Az anyagok átalakulásának és körforgalmának mikrobiológiája | 354 |
| A mikroorganizmusok szerepe a szén körforgalmában | 354 |
| A cellulózbontás | 357 |
| A cellulóz kísérő anyagainak lebontása | 363 |
| Erjedési folyamatok | 367 |
| A mikroorganizmusok szerepe a nitrogén körforgalmában | 384 |
| Ammonifikáció | 386 |
| Nitrifikáció | 395 |
| Denitrifikáció | 400 |
| Biológiai nitrogén-kötés | 405 |
| A hamualkotó elemek körforgalmának mikrobiológiája | 418 |
| A kén körforgalma a talajban | 418 |
| A foszfor mikrobiológiai átalakulása | 422 |
| A kálium mikrobiológiai átalakulása | 424 |
| A vas mikrobiológiai átalakulása | 425 |
| Mikroorganizmusok a mezőgazdaság és élelmiszeripar gyakorlatában (mikrobiális biotechnológia) | 427 |
| A mikroorganizmusok, mint takarmányfehérjék | 427 |
| A fehérjetermelés növelésének lehetőségei | 427 |
| Az SCP előállítására felhasználható mikroorganizmusok | 428 |
| Az SCP előállításának jelentősége | 429 |
| Az algatermesztés és felhasználás kérdései | 431 |
| Az algatermesztés előnyei | 431 |
| Az algatermesztés feltételei | 432 |
| Az algatermesztés módszerei | 432 |
| Az algatermesztés ökonómiája | 433 |
| Az alkoholos erjedés és az élesztő gyakorlati felhasználása | 435 |
| Élelmiszerek romlását okozó mikroorganizmusok és a tartósítás mikrobiológiai alapjai | 436 |
| Biózis elvén alapuló tárolás | 437 |
| Az anabiózis elvén alapuló tárolás és tartósítás | 437 |
| A conanabiózis elvén alapuló konzerválás | 438 |
| Az abiózis elvén alapuló tartósítás | 438 |
| A tejsavas erjedés gyakorlati felhasználása | 439 |
| A siózás mikrobiológiája | 439 |
| Élelmiszer tartósítás | 443 |
| Tejtermékek előállítása | 443 |
| A biogáz előállítás mikrobiológiája | 444 |
| A metános erjedés, a biogáz-előállítás lényege | 445 |
| A metántermelő baktériumok jellemzése | 445 |
| A mikroorganizmusok szerepe a szennyvíztisztításban | 446 |
| A szervestrágyák kezelésének mikrobiológiája | 447 |
| A hígtrágya kezelése | 448 |
| Az istállótrágya kezelése | 448 |
| A komposztálás mikrobiológiája | 450 |
| Talajoltás | 451 |
| Magoltás Rhizobiommal (a "nitragin" alkalmazás) | 452 |
| Talajoltás Azotobacterrel | 452 |
| A mikroorganizmusok szerepe a biológiai (biotechnikai) növényvédelemben | 453 |
| A mikroorganizmusok szerepe a peszticidek lebontásában | 454 |
| Mikroorganizmusok a borászatban | 456 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.