A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Vallásfenomenológia

Ókori vallások/Világvallások

Szerző

Kiadó: Budapesti Református Teológiai Akadémia Vallástörténeti Tanszéke
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 177 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Készült 400 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ebben a jegyzetben azokkal a vallásokkal foglalkozunk, amelyek többé-kevésbé valóban jelen vannak a világ minden részén. Persze a határ meghúzása nem egyszerű feladat, és nem is mindig szükséges... Tovább

Előszó

Ebben a jegyzetben azokkal a vallásokkal foglalkozunk, amelyek többé-kevésbé valóban jelen vannak a világ minden részén. Persze a határ meghúzása nem egyszerű feladat, és nem is mindig szükséges ebben az esetben túl élesen megrajzolni.
Nem foglalkozunk ebben a jegyzetben a zsidósággal. Ennek oka mindenekelőtt az, hogy számunkra az Ószövetség hite nem egyszerűen világvallás, tehát nem lehet ebbe a kategóriába felvennünk. A másik oka természetszerűleg az, hogy magával az Ószövetséggel egész teológiai munkásságunk 'minden területén találkozunk, tehát sokkal több ismeretünk van róla, mint amit az itt használt módszerrel szerezhetnénk a többi vallás módjára. Tulajdonképpen a parszizmus is határokon felüli vallás, itt most mégsem fogunk találkozni vele. Ugyancsak nem foglalkozunk Afrika néhány vallásával, melyek - állítólag - felfelbukkannak más földrészeken is. Viszont foglalkozunk röviden a sintoizmussal, mely ugyan szinte kizárólag Japánra korlátozódik, ugyanakkor a buddhizmussal való sok kapcsolata miatt mégiscsak ismertetésre kínálkozik.
Gyakorlatilag tehát a következőkkel fogunk foglalkozni: a hinduizmussal, a buddhizmussal, a kínai vallásossággal - ez sem nagyon haladja meg Kína határait - és az iszlámmal. (A sintoizmust már említettük).
Ehhez a stúdiumhoz sokféle irodalmat találunk. Vannak régi, lényegében mindmáig használható könyvek, vallástörténeti összefoglalások és monográfiák, de amelyek ma alig hozzáférhetők, itt nem kerülnek felsorolásra. Csak a ma kapható vagy elérhető néhány forrásmunkát említem:
Jelen jegyzetnek tő forrása Helmuth von Glasenapp műve: Az öt világvallás. Magyarul sok kiadása jelent meg, könyvtárakban is megtalálható. Rendkívül nagy anyagot fog össze. Szempontja, értékelése nem mindenben vállalható, de leíró jellegénél fogva a ma elérhető legalkalmasabb mű.
Vissza

Tartalom

Világvallások
Bevezetés 3
Hinduizmus vagy Bráhmanizmus 9
Buddhizmus 32
A sintoizmus Japánban 51
A kínai univerazmus 59
Az Iszlám 75
Vallástörténeti bevezetés, fenomenológia 97
Ókori vallások 131
A sumérok vallása 134
Asszír-babiloni vallás 141
Kánaáni (nyugati sémi) vallás 151
Egyiptom vallása 157
A perzsa vallás 166
A görög-római vallás 170

Dr. Herczeg Pál

Dr. Herczeg Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Herczeg Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv