1.034.952

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Takarmányozás

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 546 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN: 963-230-234-6
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, kihajtható melléklettel illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

ÁLTALÁNOS TAKARMÁNYOZÁSI ISMERETEK
Testösszetétel, takarmányösszetétel
Az állati test összetétele19
A takarmányok összetétele21
Víz- és szárazanyag-tartalom21
Nitrogénmentes szerves anyagok24
Nitrogéntartalmú szerves anyagok34
Szerves hatóanyagok46
Ásványi anyagok62
A táplálóanyagok sorsa a szervezetben
Emésztés, felszívódás, hasznosulás71
Emésztés71
Felszívódás (kihasználás)72
Hasznosulás (transzformáció)72
A kihasználás mértékének megállapítása72
A kihasználási kísérlet hagyományos módja72
Kihasználási kísérlet indikátor módszerrel75
Laboratóriumi emészthetőségi vizsgálatok75
Látszólagos és valóságos emészthetőség75
A táplálóanyagok kihasználását befolyásoló tényezők76
A takarmány étrendi hatása79
A nitrogénmentes kivonható anyagok és nyersrost sorsa a szervezetben81
A zsírok sorsa a szervezetben83
A takarmány zsírdúsítása84
A fehérjék és az NPN-anyagok sorsa a szervezetben85
A fehérjék pótlása karbamiddal és más NPN-anyagokkal89
A nitrogénforgalom vizsgálata91
A szénforgalom vizsgálata92
Respirációs vizsgálatok; respirációs kvóciens (RQ)93
Az energiaforgalom vizsgálata96
A takarmány bruttóenergia-tartalma97
A táplálóanyagok specifikus élettani haszonértéke97
Az ásványianyag-forgalom és szabályozása101
Az ásványi anyagok élettani szerepe101
A gazdasági állatok ásványianyag-szükséglete102
A sav-bázis egyensúly és zavarai; acidózis és alkalózis104
A takarmány Ca:P aránya106
Az ásványianyag-ellátottság ellenőrzése szőrindikátor módszerrel107
Vízforgalom és vízszükséglet108
Itatás109
A takarmány táplálóértéke. Takarmányvizsgálat
A takarmány táplálóértéke111
Összes emészthető táplálóanyag111
Zsírtermelő képesség112
Keményítőérték112
Skandináv takarmányegység (árpaegység)114
Bruttóenergia-tartalom (BE)114
Nettóenergia-tartalom (NE)115
Naturális takarmányegységek117
Keményítőérték-arány, táparány, fehérjekoncentráció118
Takarmánytáblázat119
A takarmány minőségének megítélése119
Mintavétel120
Hatósági mintavétel, minőségi kifogásolás120
Érzékszervi (makroszkópos) minősítés120
Kémiai minősítés121
Mikrobiológiai minősítés121
Takarmányozási eredetű egészségártalmak122
A takarmány pénzértéke124
A gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete, takarmányértékesítés
Az életfenntartás táplálóanyag-szükséglete127
Keményítőérték-szüksléglet128
Fehérjeszükséglet129
Szárazanyag-szükséglet130
Ballasztigény132
Ásványianyag-szükséglet133
A szaporodás táplálóanyag-szükséglete134
Az ivarsejttermelés táplálóanyag-szükséglete134
A vemhes állat táplálóanyag-szükséglete. Előkészítő etetés135
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete136
Keményítőérték-szükséglet137
Fehérjeszükséglet138
Ásványianyag-szükséglet139
A tejtermelés mértéke139
A növekedés táplálóanyag-szükséglete140
Ásványianyag-szükséglet141
A hizlalás táplálóanyag-szükséglete142
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete143
A munka táplálóanyag-szükséglete144
Éhség, étvágy, étkesség, takarmányfogyasztás147
Takarmányértékesítés149
Daraérték, darapercent149
Kukoricaérték150
Keményítőérték-hasznosulás150
Fajlagos takarmányfelhasználás150
Fajlagos takarmányköltség150
Energiaértékesítés151
Fehérjeértékesítés153
TAKARMÁNYISMERET
Zöldtakarmányok
Szántóföldi zöldtakarmányok159
Fűféle zöldtakarmányok159
Pillangós virágú zöldtakarmányok162
Leveles zöldtakarmányok167
Zöldtakarmány-keverékek170
Egyéb zöldtakarmányok172
A gyep mint zöldtakarmányforrás173
Természetes gyeplegelők (ősgyep)173
Mesterséges (vetett) legelők175
Alkalmi (esetleges) legelők176
A gyepnövényzet botanikai összetétele és táplálóértéke177
Az egyes gazdasági állatfajok legelői179
Legelőhasználat181
Legeltetési módok és eljárások186
Legelőkombinát190
Szálas takarmányok
Szénák és őrleményeik193
Fűféle szénák194
Pillangósszénák195
Keverékszénák195
Egyéb szénák196
Szénalisztek, zöldnövénylisztek196
Cséplési melléktermékek199
Szalmák200
Törekek, pelyvák, terméshéjak201
Szalmapellet, szalmapogácsa202
Lédús takarmányok
Gyökér- és gumós takarmányok203
Silózott takarmányok (szilázsok)205
A szilázs minősítése206
A szilázsetetés befolyása az állat szervezetére és termelésére208
A szilázsok kedveltsége és napi adagja209
Szemes takarmányok
Gabonamagvak211
Hüvelyes magvak215
Olajmagvak216
Egyéb magvak218
Ipari melléktermékek
Malomipari takarmányok219
Olajipari takarmányok221
Az olajmagvak és az olajipari darák hőkezelése222
Az olajpogácsák és az extrahált olajmagdarák222
Cukoripari melléktermékek226
Szeszgyári melléktermékek228
Sörgyári melléktermékek229
Keményítőipari melléktermékek230
Konzervgyári melléktermékek230
Állati eredetű takarmányok
Tejfeldolgozási melléktermékek233
Húsipari melléktermékek234
Hal és halfeldolgozási melléktermékek235
Egyéb állati eredetű takarmányok236
Gyári keveréktakarmányok
Tápok, koncentrátumok, premixek238
Különleges tápok és koncentrátumok238
Morzsázás, szemcsézés239
A gyári keveréktakarmányok etetésének előnyei240
Ipari keveréktakarmány-gyártásunk helyzete240
Mezőgazdasági takarmánykeverő üzemek241
Egyéb takarmányok
Takarmányélesztő, biomassza243
Micélium244
Levélfehérje-koncentrátum, VEPEX244
Algaszuszpenzió, algapaszta, algaliszt245
Élelmiszer-hulladék, konyhahulladék246
Ürülékliszt, mélyalomliszt, anafág247
Fa-, papír- és cellulózipari hulladékok248
Takarmánykiegészítő anyagok és készítmények
Fehérjekészítő vegyületek és készítmények249
Zsírkiegészítő készítmények250
Ásványi takarmánykiegészítők250
Vitaminkiegészítő készítmények251
Antibiotikumos és gyógyszeres kiegészítők251
Aroma- és ízesítőanyagok252
Egyéb kiegészítő készítmények252
Ajánlható kiegészítő anyagok állatfajonként254
TAKARMÁNYOK TARTÓSÍTÁSA, TÁROLÁSA, ELŐKÉSZÍTÉSE
Silózás
A szénhidrátban gazdag lédús takarmányok tejsavas erjesztése260
Az erjedés sikerét befolyásoló tényezők263
Az erjedés dinamikája267
Silózási veszteségek269
Tejsavas erjesztésre alkalmas takarmányok270
Szenázskészítés272
Fehérjében gazdag zöldtakarmányok tejsavas erjesztése szénhidrátdúsítással275
Fehérjében gazdag zöldtakarmányok kémiai tartósítása276
Szemes takarmányok kémiai tartósítása282
Állati eredetű takarmányok kémiai tartósítása283
Silótípusok283
Silófedési módok291
Szénaszárítás
Természetes szénaszárítási eljárások296
Renden szárítás296
Állványos szárítás297
Mesterséges szénaszárítási eljárások299
Hideglevegős szellőztetéses szénaszárítás299
Előmelegített-levegős szénaszárítás303
Bálázott széna szárítása303
Szecskázott széna szárítása, szénatorony305
Forrólevegős zöldnövényliszt-készítés308
A szemes takarmány eltartása
A szemes takarmányok szárítása311
A szemes takarmányok tárolása314
A szemes takarmányok tisztítása és osztályozása319
A csöves kukorica eltartása320
Egyéb takarmányok eltartása
Gyökér- és gumós takarmányok eltartása323
Lédús melléktermékek eltartása324
Szálas takarmányok eltartása325
Dercés és granulált abrakfélék eltartása326
A takarmány előkészítése etetésre
Darálás329
Szeletelés330
Pépesítés330
Szecskázás330
Nedvesítés330
Áztatás, kivonatkészítés331
Pácolás331
Füllesztés332
Főzés, párolás332
Pörkölés332
Pelyhesítés, puffasztás332
Csíráztatás333
Élesztősítés333
Szalmafeltárás333
A GAZDASÁGI ÁLLATOK TAKARMÁNYOZÁSA
A szarvasmarha takarmányozása
A szarvasmarha életfenntartó szükséglete337
A fejőstehenek takarmányozása338
Alaptakarmány338
A tejelő pótabrak összeállítása339
Egyedi etetés - csoportos etetés340
A tehenek nyári takarmányozása340
A tehenek monodiétás takarmányozása342
A tehenek takarmányozása a laktáció egyes szakaszaiban344
A tehenek és üszők előkészítő etetése345
A tenyészbikák takarmányozása347
Itatásos borjúnevelés348
Az itatásos borjúnevelés eredeti, klasszikus módszere349
Itatásos borjúnevelés tej- és tejzsírpótló tápszerek felhasználásával349
Takarmányozási technológiák a borjúnevelőben352
A választott borjak és a növendék marhák takarmányozása354
A hízómarhák takarmányozása356
Borjúhizlalás356
Fiatal növendék marhák hizlalása358
Idős selejtmarhák feljavítása367
Takarmányozási technológiák a szarvasmarhatartásban368
A takarmány felhasználásának technológiája371
Itatás373
A juh takarmányozása
A juh életfenntartó szükséglete és takarmányai375
A kifejlett anyajuhok takarmányozása376
A vemhes anyajuhok takarmányozása377
A szoptató és a fejős anyajuhok takarmányozása377
A tenyészkosok takarmányozása378
A szopós bárányok takarmányozása378
Itatásos báránynevelés380
A választott bárányok és a toklyók takarmányozása381
A juhok hizlalása382
Tejesbárány-hizlalás383
Hagyományos (éves) pecsenyebárány-hizlalás383
Expressz pecsenyebárány-hizlalás383
A kifejlett ürük hizlalása385
Az idős selejtjuhok feljavítása385
Tömegtakarmány-kiosztási technológiák a juhtartásban387
Itatás388
A sertés takarmányozása
A sertés táplálóanyag-ellátásának főbb irányelvei389
Az üres kocák takarmányozása390
A vemhes kocák takarmányozása391
A szoptató kocák takarmányozása394
A szopós malacok takarmányozása395
Mesterséges malacnevelés397
A választott malacok és a tenyészsüldők takarmányozása401
A tenyészkanok takarmányozása404
A hízósertések takarmányozása404
Az idős selejtállatok feljavítása408
Takarmányozási technológiák a sertéstartásban309
Mobil nedvesdara-kiosztó rendszerek409
Stabil nedvesdara-kiosztó rendszerek412
Mobil szárazdara-kiosztó rendszerek412
Stabil szárazdara-kiosztó rendszerek413
Itatás416
A ló takarmányozása
A ló táplálkozási sajátosságai417
Az igáslovak takarmányozása418
A vemhes kancák takarmányozása419
A szoptató kancák takarmányozása420
A szopós csikók takarmányozása420
A választott és az évjárati csikók takarmányozása420
A tenyészmének takarmányozása422
A szopós csikók hizlalása423
Takarmányozási technológiák a lótartásban424
Itatás424
A baromfi takarmányozása
A baromfi emésztőrendszerének anatómiai sajátosságai427
Faji eltérések a baromfi táplálkozásában428
A baromfi életfenntartó szükséglete429
A tojók takarmányozása431
A baromfi takarmányozása a nevelés időszakában433
A fiatal (0-12 hetes) baromfi takarmányozása433
A növendék (3-6 hónapos) baromfi takarmányozása434
A hízóbaromfi takarmányozása436
Takarmányozási technológiák a baromfitartásban438
Itatás442
Irodalom
Függelék
Függvények és adatok energiaforgalmi vizsgálatokhoz449
A fontosabb vitaminok áttekintése451
A gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete454
A baromfi táplálóanyag-szükséglete459
Irányszámok a táplálóanyag-szükséglet kiszámítására473
A gazdasági állatok esszenciálisaminosav-szükséglete476
Néhány fontosabb takarmány esszenciálisaminosav-tartalma és biológiai értéke477
A takarmányok nyers összetétele, emészthetősége, hatékonysága482
Táblázat a takarmányadag összeállításához501
A hazai (GMV) tápok és koncentrátumok520
A hazai egységes premixek (Phylaxia)523
Szakmai rövidítések524
Tárgymutató525

Dr. Herold István

Dr. Herold István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Herold István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv