A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Takarmányozástan II.

Egyetemi jegyzet

Szerző
Lektor

Kiadó: Debreceni Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Egyetemi Kar Állattenyésztéstani Tanszék
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 182 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: 725 példány készült. Tankönyvi száma: 5/1989.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E jegyzet az 1985-ben kiadott Takarmányozástan I. és az 1986-ban megjelent Az új takarmányozási rendszer című jegyzettel együtt öleli fel a takarmányozás egyetemi tananyagát. E kiadványok így sem... Tovább

Előszó

E jegyzet az 1985-ben kiadott Takarmányozástan I. és az 1986-ban megjelent Az új takarmányozási rendszer című jegyzettel együtt öleli fel a takarmányozás egyetemi tananyagát. E kiadványok így sem teljesek csak segédletnek tekinthetők. Terjedelmük ugyanis korlátozott, csak az előadásokon és a tantárgyi gyakorlatokon közölt ismeretekkel kiegészülve adhatnak segítséget annak az ismeretanyagnak az elsajátításához, amely a leendő szakemberek számára szükséges a gyakorlati munkájukban való eligazodáshoz. A hazánkban 1986-ban kötelezően bevezetett új takarmányértékelési rendszert a már említett egyik jegyzetünkben részletesen ismertettük, ezért ebben a kötetben a keményítőelmélet szerinti szükségletekkel számolunk. A fiatal szakembereknek ugyanis még hosszú ideig ismerniük kell mindkét rendszert, hogy a leendő munkahelyükön a még a keményítőérték-rendszerben gondolkodó kollégáikkal is szót tudjanak érteni, és a régebbi keletű szakirodalmat is fel tudják használni.
Debrecen, 1989.
Dr. Herold István
egyetemi tanár Vissza

Tartalom

Előszó 3
Első fejezet
Zöld-takarmányok 7
Szántóföldi zöldtakarmányok 7
Fűféle zöldtakarmányok 8
Pillangós virágú zöldtakarmányok 12
Leveles zöldtakarmányok 20
Zöldtakarmány keverékek 22
Őszi keverékek 23
Tavaszi keverékek 24
Egyéb zöldtakarmányok 27
A gyep mint zöldtakarmányforrás 30
Természetes gyeplegelők (ősgyep) 31
Mesterséges (vetett) legelők 33
Alkalmi (esetleges) legelők 34
A gyepnövényzet botanikai összetétele és táplálóértéke 36
Legeltetési módok és eljárások 38
Második fejezet
Szálastakarmányok 41
Szénák és őrleményeik 41
Fűféle szénák 42
Pillangós szénák 44
Keverékszénák 45
Egyéb szénák 46
Szénalisztek, zöldnövénylisztek 46
Cséplési melléktermékek 51
Szalmák 51
Fűféle szalmák 51
Hüvelyes szalmák 54
Törekek, pelyvák, terméshéjak 54
Szalmapellet, szalmapogácsa 55
Harmadik fejezet
Lédús takarmányok 57
Gyökér és gumós takarmányok 57
Silózott takarmányok 62
A szilázs minősítése 62
A szilázsetetés befolyása az állat szervezetére és
termelésére 65
A szilázsok kedveltsége és napi adagja 67
Negyedik fejezet
Szemes takarmányok 69
Gabonamagvak 69
Hüvelyes magvak 76
Olajmagvak 78
Egyéb magvak 84
Ötödik fejezet
Ipari melléktermékek 85
Malomipari melléktermékek 85
Olajipari melléktermékek 88
Cukorgyári melléktermékek 95
Szeszgyári melléktermékek 98
Sörgyári melléktermékek 100
Keményítőgyári melléktermékek 102
Konzervgyári melléktermékek 103
Hatodik fejezet
Állati eredetű takarmányok 105
Tejfeldolgozási melléktermékek 105
Húsipari melléktermékek 108
Halfeldolgozási melléktermékek 110
Egyéb állati eredetű takarmányok 111
Hetedik fejezet
Gyári keveréktakarmányok 114
Tápok, koncentrátumok, premixek 114
Egyes különleges tápok és koncentrátumok 115
Szemcsézés, morzsázás 116
A keveréktakarmányok etetésének előnyei 118
Mezőgazdasági takarmánykeverő üzemek 118
Nyolcadik fejezet
Egyéb takarmányok 120
Egysejtfehérjék 120
Takarmányélesztők 122
Micéliumok 124
Algák 125
Levélfehérje-koncentrátumok 127
Konyhahulladék 128
Ürülékliszt, mélyalomliszt, anafág 130
Fa-, papír- és cellulózipari hulladékok 132
Kilencedik fejezet
Takarmánykiegészítő anyagok és készítmények 134
Fehérjekiegészítő vegyületek és készítmények 134
Zsír- (energia-) kiegészítő készítmények 135
Ásványi takarmánykiegészítők 136
Vitaminkiegészítő készítmények 138
Antibiotikumos és gyógyszeres kiegészítők 140
Ízesítő és zamatanyagok 141
Egyéb kiegészítő készítmények 143
Függelék
A hazai egységes premixek 147
Név- és tárgymutató 149
Irodalom 177
Tartalom 179

Dr. Herold István

Dr. Herold István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Herold István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv