1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A nutria tenyésztése

Szerző
Lektor
Fotózta

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 237 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-231-434-4
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A prémek megszerzésének vágya szinte egyidős az emberrel. Hosszú út vezetett a felületesen megmunkált gereznáktól a szőrmeaukciókon bemutatott mai szőrmecsodákig. A szőrme viselése újra divat. Ezért az utóbbi években - a kedvező értékesítési lehetőségek folytán - jelentősen megnőtt az érdeklődés a különféle nemes prémet szolgáltató prémes állatok, így a nutria tenyésztése iránt.
Ezzel egy időben megnőtt a kereslet a prémes állatok tartásáról szóló kiadványok iránt is.
Holdas Sándor könyve ezt az igényt elégíti ki. Rövid, a nutria származási helyét, rokonait tárgyaló bevezető után bemutatja a standard nutriát, a különféle mutációkat, s megismertet a nutriatartás feltételeivel. Részletesen tárgyalja a nutria tenyésztésének, nagy- és kisüzemi tartásának módszereit, a szaporítás, takarmányozás, a leprémezés és prémkezelés tudnivalóit. A nutria hústermeléséről szóló fejezetben recepteket közöl a nutriahús felhasználásáról. Végezetül a nutria egészségvédelméről szól.
A könyvet 53... Tovább

Fülszöveg

A prémek megszerzésének vágya szinte egyidős az emberrel. Hosszú út vezetett a felületesen megmunkált gereznáktól a szőrmeaukciókon bemutatott mai szőrmecsodákig. A szőrme viselése újra divat. Ezért az utóbbi években - a kedvező értékesítési lehetőségek folytán - jelentősen megnőtt az érdeklődés a különféle nemes prémet szolgáltató prémes állatok, így a nutria tenyésztése iránt.
Ezzel egy időben megnőtt a kereslet a prémes állatok tartásáról szóló kiadványok iránt is.
Holdas Sándor könyve ezt az igényt elégíti ki. Rövid, a nutria származási helyét, rokonait tárgyaló bevezető után bemutatja a standard nutriát, a különféle mutációkat, s megismertet a nutriatartás feltételeivel. Részletesen tárgyalja a nutria tenyésztésének, nagy- és kisüzemi tartásának módszereit, a szaporítás, takarmányozás, a leprémezés és prémkezelés tudnivalóit. A nutria hústermeléséről szóló fejezetben recepteket közöl a nutriahús felhasználásáról. Végezetül a nutria egészségvédelméről szól.
A könyvet 53 szemléltető ábra illusztrálja. Vele a kis- és nagyüzemi nutriatenyésztők és -tartók hasznos kalauzt kapnak kézhez a nutriatartás megkezdésétől a prémkezelésig. Vissza

Tartalom

Bevezetés5
Az őshaza5
A nutria változatai6
Természetes élőhelyek7
A nutria rendszertani helye és rokonai9
A nutria testének felépítése9
A nutria háziasítása (domesztikációja)9
A különböző országok nutriatenyésztése21
A nutria tenyésztése27
Néhány örökléstani alapfogalom27
A mutációk gazdag jelentősége30
A standard nutria (AA)31
A mutációk32
A fekete nutria (negro; aa)33
A beige sorozat36
A pasztell mutáció (bb)40
A borostyánkő-arany mutáció (MM)41
Az arany mutáció (Vv)42
Azerbajdzsán fehér nutria (Ww)43
Recesszív fehér mutáció (cc)43
Egyéb mutációk és változatok43
A tenyészanyag minőségét meghatározó tulajdonságok45
A prém minősége45
A szaporaság52
Fejlettség, testtömeg, prémnagyság55
A korai prémérés58
Vérmérséklet, rossz szokások58
Tenyésztési módszerek59
A szelekció és a tenyésztés gyakorlati megoldásai61
A nutria jelölése63
A minősítés gyakorlata65
A nutria tartása69
A szabad telepítés, honosítás69
A félszabad tartás70
Az intenzív, kutricás tartás72
A nutriatelep létesítésének feltételei, a hely megválasztása76
Az üzemméret meghatározása, munkaszervezés79
A nagyüzem-kisüzem kapcsolata84
A nutriatartás épületei88
Ólak, kutricák88
A telep egyéb épületei96
Az épületek tartozékai, berendezései98
A búvóláda98
A pihenőtér vagy kifutó99
A fürdőmedence103
Etetők, itatók109
A ketrecek110
Egyéb eszközök112
A nutria szaporítása114
Az ivarérettség114
Tenyészérettség115
Az ivarzás115
A szaporítás módszerei117
A pároztatások ütemessége123
A vemhesség125
Az ellés128
Növendéknevelés134
A szopós nutriák elválasztása134
A növendékek testtömeg-gyarapodása136
A nutria takarmányozása142
A nutria természetes takarmányai143
A nutria táplálóanyag-igénye147
Az energiaigény148
A fehérjeigény149
A nyersrostigény150
Ásványianyag- és vitaminigény151
A táplálóanyagok kihasználhatósága153
A nutria fontosabb takarmányai154
Tömegtakarmányok158
Magvak, termések, abraktakarmányok167
A nutriatápok172
Takarmányozás az eltérő termelési szakaszokban177
Kifejlett egyedek takarmányozása a tenyészidőszakon kívól177
Előkészítés a fedeztetési időszakra179
Takarmányozás a vemhesség első felében181
Takarmányozás a vemhesség második felében183
A szoptatós nutriák takarmányozása184
A választott növendékek takarmányozása188
Az éves takarmányszükséglet tervezése189
A takarmányozás technikája190
A nutria prémtermelése193
A prém érése193
Leprémezés198
Teendők a prémezés előtt198
A prém lehúzása200
A gerezna kezelése200
A prémek szárítása és tárolása203
A prémek minősítése és osztályozása205
Gyakoribb értékcsökkentő észrevételek207
A nutria hústermelése209
A nutria egyéb termékei212
A nutria egészségvédelme214
Általános egészségvédelmi feladatok215
Munkavédelem215
Takarítás, fertőtlenítés216
Állatorvosi vizsgálat217
Gyógyszerek alkalmazása218
Betegségmegelőző tanácsok219
Amit a nutriahús fogyasztásáról tudni kell220
A nutria betegségei221
Telepítési és építészeti körülményekre visszavezethető egészségi károsodások221
Fertőző betegségek223
Nem fertőző megbetegedések227
A nutria élősködői231
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv