1.034.809

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Dió, mandula, mogyoró, gesztenye

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 342 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 13 cm
ISBN: 963-230-511-6
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A dió, a mandula, a mogyoró, a gesztenye a nagyüzemekben s a kiskertekben az általában mostohán kezelt növények közé tartoznak, pedig a héjasok több megbecsülést érdemelnének, mint amennyit jelenleg élveznek.
Ez egyébként népgazdasági érdek is, hiszen rendszerint importra szorulunk e termékekből, pedig nemcsak a hazai szükségletet termelhetnénk meg, hanem exportra is jutna belőlük megfelelő termelésfejlesztéssel.
Immár húsz éve, hogy utoljára jelent meg könyv a héjasgyümölcsűek termesztéséről. E két évtized folyamán sokat gazdagodott a dió, mandula, mogyoró, gesztenye fajtáival, szaporításával, tápanyagellátásával, ápolásával, betakarításával, valamint értékesítésével kapcsolatos ismeretanyag.
E könyv szerzői, Szentiványi Péter, Pejovisz Bogdán és Horn Ede, a növények termesztésének legkiválóbb kutatói. Valamennyi fontos, a gyakorlatban is hasznosítható új eredményüket, megállapításukat, javaslatukat közreadják, melynek alapján megvalósítható a héjasok gazdaságos üzemi... Tovább

Fülszöveg

A dió, a mandula, a mogyoró, a gesztenye a nagyüzemekben s a kiskertekben az általában mostohán kezelt növények közé tartoznak, pedig a héjasok több megbecsülést érdemelnének, mint amennyit jelenleg élveznek.
Ez egyébként népgazdasági érdek is, hiszen rendszerint importra szorulunk e termékekből, pedig nemcsak a hazai szükségletet termelhetnénk meg, hanem exportra is jutna belőlük megfelelő termelésfejlesztéssel.
Immár húsz éve, hogy utoljára jelent meg könyv a héjasgyümölcsűek termesztéséről. E két évtized folyamán sokat gazdagodott a dió, mandula, mogyoró, gesztenye fajtáival, szaporításával, tápanyagellátásával, ápolásával, betakarításával, valamint értékesítésével kapcsolatos ismeretanyag.
E könyv szerzői, Szentiványi Péter, Pejovisz Bogdán és Horn Ede, a növények termesztésének legkiválóbb kutatói. Valamennyi fontos, a gyakorlatban is hasznosítható új eredményüket, megállapításukat, javaslatukat közreadják, melynek alapján megvalósítható a héjasok gazdaságos üzemi termesztése, illetve kiskerti hasznosítása. Vissza

Tartalom

Előszó5
Dió (Dr. Szentiványi Péter)
A diótermesztés helyzete, gazdaságossága9
A diótermesztés elterjedése9
A hazai diósok11
A diótermesztés fejlesztésének lehetőségei15
A diótermesztés gazdaságossága19
A diófa termőhelyi igényei21
Éghajlat21
Talaj22
Víz23
Tápanyag25
A dió fontos tulajdonságai28
A termés tulajdonságai28
A termő fa tulajdonságai34
A diófa termékenyülése38
A virág megtermékenyülésének folyamata44
Eltérések a szabályos megtermékenyülési folyamattól45
Diógyümölcs telepítési javaslata46
Diófajták48
A fontosabb fajtacsoportok és a termesztett fő fajták48
A hazai diófajták53
A diótermesztés agrotechnikája58
A dió szaporítása58
A diófa alanyai59
Az alanycsemete nevelése61
Szemzés62
Oltványnevelés63
Otványkitermelés64
Dióültetvény létesítése64
A dióültetvény művelése70
A termésbetakarítás gépesítése71
A dió növényvédelme (Dr. Körtvély Attila)73
Betegségek74
Kártevők 75
Kezelések78
A dió manipulálása80
A diófa ipari értéke83
Mandula (Dr. Pejovics Bogdán)
A világ mandulatermesztéséről87
Magyarország mandulatermesztése93
A mandulatermesztés története104
A mandula származása és elterjedése104
A mandula elnevezése, rendszertani helye és rokonfajai107
A mandulafa igényei és tulajdonságai111
A mandulafa ökológiai igényei111
Éghajlati igénye111
Vízigénye112
Fényigénye113
A szél káros hatása113
Talajigénye113
A mandulafa morfológiai jellemzése114
Gyökérzete114
Fája115
Hajtása116
Rügyei116
Levele117
Virága117
Termése118
A mandula virágbiológiája119
A virágrügyek differenciálódása120
A virágzási hőmérséklet121
A terméskötődést befolyásoló tényezők123
A klimatikus rezisztencia jelentősége133
A szárazságtűrés élettani összefüggései133
A nyári levélhullás134
A fagytűrőképesség élettani összefüggései136
A fagykárok mértéke és megjelenési formái137
Az őszi fagykárok137
A téli fagykárok138
A tavaszi fagykárok142
Telepíthető mandulafajták144
Igen korai virágzásúak144
Korai virágzásúak146
Középkorai virágzásúak149
A fajták gyakorlati csoportosítása151
A mandulatermesztés agrotechnikája156
A mandulafa szaporítása156
Alanyok156
Magvetés, az alanyok felnevelése és előkészítése158
Szemzés159
Az oltványok gondozása159
A mandulás telepítése160
A terület megválasztása160
A talaj előkészítése160
A fajták kiválasztása161
Telepítési terv162
Telepítési rendszerek163
Az ültetés164
A fák ápolása165
A fiatal fák gondozása165
A termő fa metszése167
Talajművelés168
Trágyázás169
Öntözés173
A mandula betakarítása és kezelése173
Érési idő174
A zöldmandula szedése176
A mandula kézi szedése177
A mandula gépi szedése177
A termés szárítása179
Osztályozás, raktározás és tárolás
A termés értékesítése, csomagolása180
A mandula növényvédelme181
Kártevők184
Betegségek188
Baktériumok190
Vírusok191
A mandula termőképessége és jövedelemzősége194
Mandulaszükségletünk198
A mandula biológiai értéke és felhasználása200
Mogyoró
A mogyorótermesztés helyzete205
A mogyorótermesztés kialakulása, elterjedése205
A hazai mogyorótermesztés kialakulása207
A mogyoró fontosabb tulajdonságai209
A morfológiai jellemzők209
A mogyoró élettani tulajdonságai216
A mogyoró termőrefordulása, termőképessége, élettartama216
A mogyoró vegetatív és generatív fejlődési szakaszai225
A megporzás sajátosságai228
A mogyorónemesítés céljai232
A mogyoró fajtái236
A gazdaságilag fontos fajok236
A termesztésre alkalmas fajták238
A termesztett fajták tulajdonságai246
A mogyorótermesztés agrotechnikája248
A termesztés helye248
A terület előkészítése telepítésre249
Az ültetési anyag előállítása250
Szaporítás tősarjakról251
Szaporítás bujtásról251
A dugványozás2542
Szaporítás oltással253
Az ültetvény elrendezése255
Az ültetés ideje és módja258
A mogyorós metszése259
A mogyorós talajmunkája, öntözése és trágyázása261
A mogyorós növényvédelme263
A termés betakarítása266
A mogyorószüret266
A termés piaci előkészítése, tárolása267
Gesztenye (Dr. Szentiványi Péter)
A gesztenyetermesztés helyzete, gazdaságossága271
A gesztenyetermesztés elterjedése271
A hazai gsztenyeállományok272
A gesztenyetermesztés fejlesztésének lehetőségei274
A gesztenyetermesztés gazdaságossága276
A gesztenyefa termőhelyi igényei278
Éghajlat278
Talaj279
Tápanyag280
A gesztenyefa fontos tulajdonságai282
A termés jellemzői282
A termő fa tulajdonságai284
A gesztenye termékenyülése286
Gesztenyefajták292
Termesztett fajok292
Az európai gesztenye fajták293
A hazai gesztenyefajták295
A gesztenyetermesztés agrotechnikája300
A gesztenye szaportítása300
Oltványiskola létesítése301
Az oltás technológiája302
Az oltás kivitelezése303
Gesztenyeültetvény létesítése306
Termő korú gesztenyeültetvény kezelése309
Koronanevelés309
Talajművelés309
A termés betakarítása310
A gesztenye növényvédelme (Dr. Körtvély Attila)311
Betegségek311
Kártevők314
Kezelések316
A gesztenye manipulálása és értékesítése317
A gesztenye tárolása318
A gesztenyerönk felhasználása320
Felhasznált és ajánlott irodalom321
A diótermesztés irodalma321
A mandulatermesztés irodalma323
A mogyorótermesztés irodalma332
A gesztenyetermesztés irodalma334
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv