1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Alsó miocén vitakérdések

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 245 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-05-1697-7
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal. 3db melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Nehezen tudnám ennek a nem kis vajúdás után megszületett munkának a „műfaját" meghatározni. Vajon kritikai összefoglalás, vagy terjedelmes vitairat, szintézis, vagy egyszerűen módszertani... Tovább

Előszó

Nehezen tudnám ennek a nem kis vajúdás után megszületett munkának a „műfaját" meghatározni. Vajon kritikai összefoglalás, vagy terjedelmes vitairat, szintézis, vagy egyszerűen módszertani kísérlet-e ?
Mint aktív sztratigráfusnak már pályám elején éreznem kellett, hogy kelet-mediterrán miocén sztratigráfiánk súlyos betegségben szenved. A születési hibáktól eltekintve, figyelemmel kísérhettem szakirodalmunkban a betegség lefolyását s látnom kellett, hogy a kezdeti bajok miként halmozódtak és súlyosodtak mind újabb szövődmények és „áttételek" alakjában. Miocén rétegtani koncepciónk bajain később semmiféle kongresszus, konferencia, ankét, kollokvium, vagy egyéb „konzílium" nem tudott segíteni.
A „kórokozót" keresve, az egyiket abban látom, hogy rétegtani szakirodalmunk oly mértékben burjánzott túl, hogy az egyes szakterületek regionális elkülönülése, nyelvi és publikációs széttagoltsága szakirodalmunk áttekintését és eredményeinek összemérését mind nehezebbé tette. Ennek a nehézségnek az áthidalását célozza munkám kritikai összefoglaló jellege.
Célom érdekében természetesen szakirodalmunk széles területeit kellett végigpásztáznom s autopszia lehetőségének gyakori hiányában a szakirodalom kritikusan átvett adataira kellett támaszkodnom. Talán bírálható, hogy miért kellett a munkát a szakirodalomban már amúgy is közölt faunák jegyzékével is felduzzasztani. Ennek célja egyrészt az volt, hogy a faunákat s a faunaelemek regionális és vertikális eloszlását egymás mellé állítva érveléseimet biosztratigráfiai oldalról is alátámaszthassam, másrészt, hogy szaktársaim számára a szétszórt anyagot itt áttekinthetővé tegyem s sztratigráfiai munkájukhoz munkaeszközként minél teljesebb adatszolgáltatást bocsáthassak rendelkezésükre. Ez a törekvésem független attól, hogy felfogásomat osztják-e, vagy más járható utat keresnek. Ennyit mondhatok a munka „kompilativ" jellegének a mentségéül. A szakirodalom anyagának kritikus átvétele és kezelése magától értetődően vitákat is involválhat s vitaanyagot rejt magában szemlélési módom is a rétegtani kérdések megítélésében.
Miocén sztratigráfiánk betegségének „kórokait" tovább keresve úgy láttam, hogy nehézségeinkhez nem kismértékben járult hozzá tudományunk szakmai széttagolódása, ami a rétegtani megítélés szempontjait is ,,diszpergálta". A problémák megoldása terén az egyes szakágak képviselői az egységes földtörténeti szempontok helyett a maguk sajátos szakmai szempontjaiból nézve iparkodtak a maguk munkaterületein véleményüket alátámasztani és igazolni. Elég, ha itt a paleontológus-specialisták eltérő eredményeire utalok. Miután globális és pragmatikus földtörténeti szemléletem gyakran ütközött ilyen szakmai sovinizmusba, munkámra ezek az ütközések is a vitairat bélyegét nyomhatják. Vissza

Tartalom

A szerkesztő előszava 7
Előszó 9
Bevezetés. Diasztrofizmus - biosztratigráfia 11
Az akvitáni emelet alapkérdései 17
A nyugati akvitán kritikai áttekintése 23
A Bordeaux-i-medence akvitánja 23
A provence-i akvitáni 25
A szubalpi molaszteknő akvitánja 27
A Schio és Bellunoi rétegek 32
Az alpi perem és a Cseh Masszívum közti depresszió akvitánja 36
A Horni-Eggenburgi-öböl akvitánja 38
A belsőalpi Bécsi-medence ausztriai területének medencebeli akvitánja 42
A belsőalpi Bécsi-medence csehszlovákiai részének akvitánja 44
A boreális akvitánikum 48
A Duna-medence akvitáni képződményei 51
A nyugat-szlovákiai akvitáni 51
A dél-szlovákiai akvitáni 60
A kelet-szlovákiai akvitáni 82
Magyarország akvitáni képződményei 87
Az Ipoly menti akvitáni 87
A Salgótarjáni-medence akvitánja 96
A Borsodi-medence akvitánja 101
A borsodi határsáv akvitánja 113
Eger és környékének akvitánja 114
A dél-nógrádi dombvidék akvitánja 141
A Vác környéki akvitáni 163
A Dunazug-hegység akvitánja 160
A Budapest környéki dombvidék akvitáni képződményei 177
Az akvitáni Budapest altalajában 178
A Budafok-törökbálinti mélyebb alsó miocén 183
A Gerecse déli előterének akvitánja 194
A Mány-Zsámbóki-medence akvitánja 195
Utószó 201
Függelék 203
Összehasonlító faunatáblázat 204
Irodalomjegyzék 239
Mellékletek (a hátsó könyvtáblán)
I. sz.: Eger
II sz.: No vaj
III. sz.: Szentendre

Dr. Horusitzky Ferenc

Dr. Horusitzky Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Horusitzky Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv