kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
| Oldalszám: | 317 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrált. |
| Előszó a negyedik kiadáshoz | 9 |
| Bevezetés | 11 |
| A mikroszervezetek alaktana és rendszertana | |
| A baktériumok és sugárgombák alakja és mérete | 20 |
| A baktériumok sejtjeinek felépítéséről | 21 |
| Sejtfal, sejthártya, tok | 22 |
| A citoplazma és szerkezete | 25 |
| A baktériumok mozgásszervei és a mozgás | 30 |
| A baktériumok viselkedése festékekkel szemben | 32 |
| Spórázás, a spóra szerkezete és kicsírázása | 33 |
| Ciklusosság a baktériumsejt fejlődésében | 37 |
| Tenyésztés, tenyésztési módszerek | 39 |
| A baktérium szabad szemmel látható (makroszkópos) fejlődési formáiról | 43 |
| A baktériumok rendszerezése | 45 |
| A baktériumok előkészítése a meghatározáshoz és a meghatározás elve | 45 |
| A baktériumok rendszerének rövid ismertetése | 46 |
| Gombák | 63 |
| Algák | 81 |
| Protozoa = Állati véglények | 83 |
| A mikroszervezetek általános élettana | |
| A mikrobák vegyi összetétele | 85 |
| Autotrófia és heterotrófia | 90 |
| Növekedést serkentő anyagok | 92 |
| Anyagcsere. Enzimek | 93 |
| Energiatermelés. Fermentáció. Oxidáció | 97 |
| Fermentáció. Glikolízis | 98 |
| Oxidáció | 98 |
| A környezet hatása a mikroorganizmusokra | 103 |
| A kémiai tényezők hatása | 103 |
| A fizikai tényezők hatása | 108 |
| Néhány, a mezőgazdasági iparban és a takarmánykészítésben fontos anaerob és aerob lebontási folyamat | |
| Alkoholos erjedés | 117 |
| Tejsavas erjedés | 119 |
| Propionsavas erjedés | 127 |
| Vajsavas erjedés | 128 |
| Anaerob és aerob ecetsavas erjedés | 130 |
| A molekuláris és a klasszikus genetika a mikrobiális életben | |
| Bevezetés | 135 |
| Szexualitásszerű jelenség a bakteriofágoknál | 136 |
| Szexualitás, illetőleg konjugáció a baktériumoknál | 138 |
| A DNS a genetikai információ központja | 143 |
| A fehérjeszintézis mint a genetikai információ egyik bizonyítéka | 149 |
| Transzformáció | 154 |
| Lizogénia | 158 |
| Transzdukció | 159 |
| Kolicinogénia vagy bakteriocinogénia | 162 |
| A fajfejlődés molekuláris genetikai alapjai | 162 |
| A gén fogalmi köre | 166 |
| Szabályozó gének, operonok | 172 |
| A Neurospora crassának mint diploid szervezetnek öröklésmenete | 174 |
| Mutagén ágensek | 177 |
| Bizonyos fokú irányítás az örökítésben | 182 |
| Nem-kromoszómás öröklődés | 185 |
| Heterokariózis Streptomyceseknél | 186 |
| Heterokariózis, rekombináció és szaltáció növényi kórokozó gombákban | 192 |
| A mikroszervezetek környezettana | |
| A mikroszervezetek egymás közötti kapcsolatáról, valamint a mikro- és makroszervezetek közötti viszonyról | 199 |
| Metabiózis | 199 |
| Antagonizmus (antibiózis), antibiotikumok | 200 |
| Szimbiózis | 210 |
| A mikroszervezetek parazitizmusa | 214 |
| Mikroszervezetek a természetben | 223 |
| Mikroszervezetek a talajban | 223 |
| A szén körforgalma a talajban | 231 |
| A nitrogén körforgalma a talajban | 235 |
| A talaj szerves anyagának lebomlása és a szén-dioxid keletkezése | 249 |
| A kén körforgalma a talajban | 252 |
| A foszfor mikrobiológiai átalakulása | 253 |
| A vas és a mangán mikrobiológiai átalakulása | 255 |
| Magoltás és talajoltás | 256 |
| Az istállótrágya, a komposzt és a zöldtrágya mikrobiális folyamatai érlelés közben | 259 |
| A mikroszervezetek szerepe a humusz képződésében és a talajaggregátum kialakításában | 263 |
| Egyoldalú, káros mikrobiális hatás a talajban | 265 |
| Irányítható-e a talaj élete a mikrobák segítségével? | 266 |
| Növényvédőszerek hatása a talaj mikroszervezeteire | 269 |
| A vizek mikrobiológiája | 272 |
| A levegő mikrobiológiája | 278 |
| Az élelmiszerek mikrobiológiája | 281 |
| Mikrobiológiai védekezés a rovarkártevők ellen | 285 |
| A mikrobiológia történetének áttekintése | |
| Irodalom | 300 |
| Fontosabb összefoglaló szakkönyvek | 300 |
| Fontosabb mikrobiológiai folyóiratok | 301 |
| A mikrobiológiában leggyakrabban használt fogalmak magyarázata | 303 |
| Tárgymutató | 311 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.